Hoogleraren als deejays en jaarprijzen voor uitblinkers

De TU/e sluit het academisch jaar vandaag af met de uitreiking van de academische jaarprijzen voor het beste master-afstudeerproject, de beste promotie en het beste ontwerprapport van de opleidingen tot technologisch ontwerper (PDEng). Het sluitstuk is ‘Professors on Stage’, een avond met een line-up van  hoogleraren en docenten als deejay.

Onder meer hoogleraren Ben Schouten, Benne de Weger, Jan Fransoo en rector Frank Baaijens gaan het podium op om hun muziekselectie te laten horen. Ze doen dat niet onvoorbereid: ze kregen een spoedcursus deejay skills om een soepele set te kunnen draaien. Een guest appearance als deejay is er voor Nienke Meijer, de bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen.

Prijzen
Vandaag kregen Sjors Schellekens, Christine van Vredendaal en Serkan Kulah de academische jaarprijzen, in het Auditorium. Schellekens leverde het beste promotiewerk, goed voor een prijs van 5000 euro. Van Vredendaal maakte het beste afstudeerwerk (prijs 2500 euro), en Kulah is de winnaar in de categorie ‘beste ontwerprapport’ (5000 euro).

Doctoral Award
Natuurkundige Sjors Schellekens, die april 2014 cum laude promoveerde, leverde volgens de jury het beste promotiewerk af. Hij werkte aan twee alternatieve methoden om data sneller te kunnen opslaan, al was de belangrijkste reden voor het onderzoek fundamenteel begrip te krijgen van magnetisme op hele korte tijdschalen. In de ene methode gebruikte hij zeer snelle laserpulsen om de magnetische eigenschappen van een materiaal te veranderen. De andere methode draaide om het gebruiken van een elektrisch veld om de racende datastromen van een zogeheten ‘racetrack-geheugen’ te controleren. Bij dit type geheugen beweegt de data over hele dunne ‘tracks’ langs stilstaande lees- en schrijfkoppen.

De jury koos unaniem voor zijn proefschrift en noemde het ‘the most excellent of the excellent theses’. Schellekens werkt nu als onderzoeker bij Océ Technologies.

Final Project Award
Christine van Vredendaal, inmiddels promovenda bij Wiskunde & Informatica, ontving de Final Project Award. Ze studeerde cum laude af in de zomer van 2014. Zij keek naar de manier waarop de beveiliging van chipkaarten beter kan worden getest bij zogenaamde ‘zijkanaal aanvallen’. Deze aanvallen zijn een krachtig hulpmiddel om de cryptografische geheimen van een chip of apparaat te ontdekken. Ze toonde aan hoe de beoordeling efficiënter en sneller kan worden gedaan. De jury roemt het hoge wetenschappelijk gehalte van haar werk en het belang van de praktische toepassing.

Design Project Award
Serkan Külah maakte het beste ontwerprapport. Hij concentreerde zich op het verder ontwikkelen van een zogenaamde ‘virtuele cilinderdruksensor’, ontwikkeld door TNO. Dit systeem op basis van een enkele druksensor en informatie over de stand van de krukas, vervangt vijf aparte sensoren – een forse kostenbesparing. Hij slaagde erin het concept geschikt te maken voor zware dieselmotoren en toonde de haalbaarheid aan door een prototype te maken. Külah deed de ontwerpersopleiding Automotive System Design en is inmiddels junior onderzoeker bij TNO Automotive. In het juryrapport wordt Külah geprezen om zijn creativiteit en om zijn vaardigheid om het academische met het praktische te combineren.

Tien masterstudenten maakten kans op de prijs voor de Final Project Award, tien promovendi op de prijs voor beste promotieproject en negen PDEng-kandidaten waren in de race voor het beste ontwerprapport.