TU/e-studenten klaar voor de start Solar Challenge

Het was nog even spannend: zou de auto van het Eindhovense studententeam - en vooral de accu - op tijd in Australië arriveren? Maar inmiddels zijn ze allemaal in Australië, op tijd voor de start van de World Solar Challenge, een wedstrijd voor zonneauto's over 3.000 kilometer door de outback van Australië. Eindhoven verdedigt de titel in de Cruiser Class, de categorie auto's die zo zuinig mogelijk, en met zoveel mogelijk mensen, de route moet afleggen.

Om de Cruiser Class opnieuw te winnen moet het Eindhovense team niet alleen zorgen dat ze op vrijdag 13 oktober in Adelaide aankomen, maar ook zoveel mogelijk personen vervoeren per kilometer. En dat, terwijl de auto zo min mogelijk energie verbruikt. Daarnaast beoordeelt een jury de auto op zaterdag 14 oktober op ingenieuze snufjes als een solar-navigatiesysteem. Een dag later, op zondag 15 oktober, wordt de winnaar bekend gemaakt.

Visie

De auto op zonne-energie voor vijf personen ontstond uit een team ambitieuze studenten van de TU Eindhoven met een visie: bewijzen dat een auto op zonne-energie mogelijk is. Zo is de auto superlicht dankzij materialen als carbon. En dankzij slim design wordt bijvoorbeeld de aerodynamica, oftewel luchtweerstand van de auto geoptimaliseerd. Dat maakt de auto lichter en zuiniger, waardoor energie wordt bespaard. En de opgewekte energie die niet wordt gebruikt, kan worden teruggegeven aan het elektriciteitsnet.

Dagelijks te volgen op NPO 1

Dat het geen toekomstmuziek is bewijzen de studenten ook. De auto heeft alle testen van Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) doorstaan en is daarmee als Nederlands kenteken geregistreerd. De studenten mogen met de auto dus de openbare weg op. 

Solar Team Eindhoven is één van de drie Nederlandse teams in Australië. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 oktober zijn de belevenissen van de teams, de voorbereidingen, hun ontberingen in de outback en hun prestaties dagelijks te volgen op NPO 1 en via NPO Start. Herman van der Zandt en Anna Gimbrere presenteren het programma: ‘Oranje Boven Down Under’.

Solar App
Helemaal bovenop de wedstrijd zitten en niets missen? Download dan de NOS World Solar Challenge 2017-app in de Play Store of de Apple Store of via www.nos.nl/solarapp (vanaf 7 oktober).