Vernieuwd TU/e hoofdgebouw Atlas wint hoogste duurzaamheids-prijs

Atlas, het nieuwe hoofdgebouw van de TU/e, heeft in Londen de BREEAM-award voor meest duurzame onderwijsgebouw in de wacht gesleept. De BREEAM-awards, die ook wel de Oscars van duurzame gebouwen worden genoemd, staan wereldwijd hoog aangeschreven. Directeur Veronique Marks van de Dienst Huisvesting nam in Engeland de prijs namens de universiteit in ontvangst

BREEAM (Building Research Establishement Environmental Assessment Method) is de internationale standaard om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te meten. De methode is wereldwijd al toegepast op ruim 500.000 gebouwen in 78 verschillende landen. Het ontwerp voor de renovatie van Atlas scoorde september 2016 de wereldwijd hoogste BREEAM-score ooit (93,86 punten, “Outstanding”) in de categorie onderwijsgebouw. Het gebouw kwam daarmee ook in de top-3 van alle duurzaamste gebouwen in Nederland. 

Een deskundige jury beoordeelde alle inzendingen aan de hand van casestudies. Daarbij werd gelet op de BREEAM score, de toegepaste innovaties en de mogelijkheden voor opschaling. Bij de awards-uitreiking in Londen kwam Atlas als winnaar uit de bus.

Living Lab
Bestuursvoorzitter Jan Mengelers van de TU/e is trots op de BREEAM-award. Als voorzitter van de stuurgroep Duurzaamheid van de TU/e onderstreept hij het belang van voorbeeldgedrag. “In ons onderwijs en onderzoek is duurzaamheid een belangrijk thema. Op deze manier bewijzen we dat de vernieuwing en herontwikkeling van een vijftig jaar oud gebouw zoals Atlas absoluut loont."

Meer info over BREAAM
De BREEAM-methode toetst de aanbesteding, het ontwerp, de bouw en de exploitatie aan de hand van benchmarks. Onafhankelijke gelicenseerde beoordelaars voeren de assessments uit. Gebouwen worden daarna gescoord in de categorieën ‘Pass, Good, Very Good, Excellent en Outstanding’.

Naast de BREEAM-awards is er ook een publieksprijs. Het publiek kan stemmen op de categorie Your BREEAM  

Meer info over Atlas
Meer info over de duurzaamheid van gebouw Atlas? Klik hier