Officiële primeur korte film ImaValve

Op dinsdag 16 mei presenteert de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met haar partners de korte film over het onderzoek van ImaValve.

ImaValve, letterlijk vertaald hartklep van intelligente materialen (‘Ima’), vormt één van de onderzoeksgebieden binnen het strategisch onderzoek op het gebied van Health aan de TU/e.
Het onderzoek is een impactrijke verbetering in het leven van hartkleppatiënten aan wie nu alleen een mechanische of dierlijke hartklep aangeboden kan worden. Implantaten die herhaaldelijk vervangen moeten worden met alle gezondheidsrisico’s van dien en die de patiënt bovendien veroordelen tot het levenslang slikken van medicijnen tegen oa afstoting. Jaarlijks krijgen 300.000 patiënten wereldwijd een nieuwe hartklep. De beschikbare hartklepprotheses zijn levensreddend, maar ongeveer 30% van de patiënten krijgt binnen 10 jaar te maken met problemen.

ImaValve is het resultaat van decennialang fundamenteel onderzoek met als innovatie een levende, lichaamseigen hartklep die een leven lang meegaat. Hierdoor is nog maar één operatie nodig. Het streven is dit ook bij kinderen met hartfalen toe te passen. Als trotse partner presenteert de TU/e hierbij ImaValve, een korte film waarbij nut en noodzaak van het onderzoek prachtig in beeld zijn gebracht. Kijk mee!

Met de multidisciplinaire aanpak combineert ImaValve de expertise en ervaring die nodig is om de ambities van het project binnen een periode van vier jaar te bereiken. Het project wordt gecoördineerd door professor Carlijn Bouten, hoofd van de afdeling Soft Tissue Biomechanics & Tissue Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven, en wordt gefinancierd door het FP7 programma van de Europese Commissie.