Studenten van Team Solid winnen beurs van 50.000 euro

Afgelopen donderdag heeft Team Solid de NWO Open Mind competitie gewonnen. Ze wonnen 50.000 euro voor Power2Metal research. Het studententeam werkt aan een nieuw concept “Metal Fuels” waarbij metaalpoeders gebruikt worden als duurzame energiedrager zonder uitstoot. Onder de winnaars Team Solid was het enige studententeam.

Open Mind competitie
Maatschappelijk betrokken onderzoekers zitten vaak vol originele ideeën om de wereld verder te helpen. Met het financieringsprogramma Open Mind biedt NWO-domein TTW een laagdrempelige mogelijkheid om die ideeën daadwerkelijk te gaan uitvoeren.

Open Mind staat open voor verrassende onderzoeksideeën die kunnen leiden tot een duidelijke maatschappelijke toepassing. De nadruk ligt op nieuwe ideeën die nog niet eerder zijn uitgevoerd binnen de huidige onderzoekslijnen van de indieners.

Team Solid is een ambitieus, multidisciplinair studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) dat staat voor duurzaamheid en innovatie.  Het team is opgezet als onderdeel van de Honors Track ‘Energy Transition’. Het team bestaat momenteel uit 12 TU/e studenten van de faculteiten Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde, Electrical Engineering en Scheikundige Technologie.

Ze werken aan een nieuw concept “metal fuels” genaamd, waarbij metalen gebruikt worden om energie duurzaam op te slaan. Als metaalpoeders verbrand worden komt er warmte vrij en wordt de metaalpoeders omgezet in metaaloxides, ook wel bekend als roest. De warmte kan gebruikt worden om huizen te verwarmen, treinen te laten rijden en boten te laten varen. De metaaloxides kunnen met behulp van groene energie weer omgezet worden naar metaalpoeders. Op deze manier ontstaat een duurzame energiecyclus. De missie van Team Solid is het realiseren van een ‘Circular Power Station using Metal Fuels’