TU/e scoort goed in Global Ranking of Academic Subjects

Vandaag verschijnt de ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2017. Deze wereldwijde sub ranking van vakken is een aftakking van de internationale Shanghai Ranking (ARWU) die jaarlijks verschijnt. De GRAS beoordeelt de score van meer dan 4.000 universiteiten in 52 verschillende onderdelen. Eindhoven behoort tot de wereldtop op het gebied van scheikunde en Automation & Control.

In de GRAS-ranking wordt duidelijk dat TU/e tot de wereldtop behoort in disciplines als Automation & Control en Chemical Engineering. Zo komt de TU/e in Automation & Control als 34e wereldwijd en als 4e in Europa uit de bus. Voor Chemical Engineering is dat de 26e plaats wereldwijd en 7de plaats in Europa.

Daarnaast doen een aantal andere richtingen het erg goed. Vier Eindhovense gebieden staan in de top 75 wereldwijd, namelijk: Computer Science & Engineering, Energy Science & Engineering, Mechanical Engineering en Transportation Science & Technology.

Opvallend is dat Nederland als derde ‘overall’ uit de bus komt. Universiteiten uit de Verenigde Staten nemen de eerste 32 topposities in, gevolgd door China en aansluitend Nederland. Universiteiten van Delft en Wageningen behalen wereldwijd no.1 posities met Transportation Science & Technology en Water Resources (Delft), Agricultural Sciences en Food Science & Technology (Wageningen).

De ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects (GRAS) 2017 wordt uitgegeven door de onafhankelijke organisatie ShanghaiRanking Consultancy. Het is een ranking die veelal wordt gezien als de ‘harde’ onderzoeksranking, die zich richt op publicaties, citaties en wereldwijde excellente onderzoeksprijzen.

In de algemene, mondiale ranglijst van universiteiten klimt Eindhoven al een aantal jaar. De ARWU of Shanghai Ranking is de oudste en bekendste ranking voor universiteiten wereldwijd. In de ‘medaillespiegel’ van de ARWU op het gebied van engineering staat de TU/e wereldwijd op de 24ste plaats, op de 6de plaats in Europa, en op de eerste in Nederland in 2016.