TU/e tweemaal in Times Higher Education wereldranglijst per discipline

De TU Eindhoven staat in twee disciplines bij de wereldwijde top 100 volgens Times Higher. In de 'World University Rankings 2016-2017 results by subject' staat de TU/e op 64 in 'Engineering and Technology' en op nr. 75 in de lijst voor 'Computer Science'. Vorige week verscheen de integrale ranglijst van Times Higher Education van universiteiten wereldwijd. Daarin staat de TU/e op plaats 177.

In de vandaag verschenen ranking per subject wordt beter zichtbaar hoe universiteiten presteren binnen één van de acht vak- en kennisgebieden:

•             Clinical, Pre-Clinical & Health
•             Arts & Humanities
•             Life Sciences
•             Social Sciences
•             Business and economics
•             Engineering & Technology
•             Computer Science
•             Physical Sciences

De samenstellers noemen het opvallend dat in wezen veertien universiteiten de dienst uitmaken in de lijst. De top vijf van iedere discipline kent nagenoeg dezelfde namen: Stanford University, Yale University, University of Chicago, Harvard University, Princeton University, Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology, Georgia Institute of Technology, de University of California, Berkeley (allen USA) en de University of Oxford, University of Cambridge, Imperial College London de University College London in Groot-Brittannië. De enige exoot tussen de Amerikanen en Engelsen is ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich.

Aziatische universiteiten zijn bezig met een opmars. De Peking University staat inmiddels 35e in Social Sciences en Tsinghua 34e in Physical Sciences

Opbouw
De totaalscore per discipline is op zijn beurt opgebouwd uit vijf criteria: Onderwijs, Internationalisering, relatie met de industrie, Onderzoek en Wetenschappelijke citaties.

Voor de TU/e zijn dit de cijfers:

Engineering and technology: 64e plaats
Teaching 47.3