Vele winnaars tijdens finale TU/e Contest

Op donderdag 1 juni heeft de finale van de TU/e Contest plaatsgevonden. TU/e Contest, de innovatiewedstrijd voor studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werd voor de derde keer georganiseerd en is een samenwerking tussen de TU/e en meer dan 30 toonaangevende bedrijven en organisaties uit de Brainport regio. Met de TU/e Contest willen deze partijen studenten uitdagen om hun innovatieve idee of prototype door te ontwikkelen tot een verkoopbaar product.

In totaal werden er maar liefst 200 projecten door zo’n 400 studenten ingediend. Op basis van een selectieprocedure door de partnerbedrijven door middel van businessplannen, speeddates en de getoonde motivatie is een selectie van de top 20 gemaakt die tijdens de finale werden beoordeeld in de drie categorieën: ‘beste idee’, ‘beste prototype’ en ‘studententeams’. 

Lex Lemmens, dean van het Bachelor College, droeg de TU/e Contest tijdens deze avond officieel over aan Isabelle Reymen, directeur van de TU/e Innovation Space. Het doel van de Innovation Space, die in het voorjaar van 2018 wordt geopend, is om ondernemende studenten optimaal te laten samenwerken in multidisciplinaire studententeams en startups, naast onderwijs en bedrijfsleven.
 
Winnaars
De winnaar van het beste idee- met een geldprijs en een werkplek in Innovation Space - werd eMinds, een idee waarbij software ontwikkeld wordt die er dankzij de methode van mindmapping voor zorgt dat kennis niet meer verloren gaat. De prijs is bedoeld om het idee door te ontwikkelen met behulp van een werkplek in het nieuwe onderkomen.

De prijs voor beste prototype ging naar Jackx. De concrete toepasbaarheid van dit systeem, waarbij bezoekers van een café voor een klein bedrag zelf hun jas vastklemmen in een apparaat. Zij wonnen ook een geldprijs inclusief werkplek in het nieuwe onderkomen van Innovation Space.

Het studententeam FAST, die een auto op mierenzuur ontwikkeld, won de eerste prijs binnen de studententeams. Daarnaast won het andere studententeam – T.E.S.T. de publieksprijs op basis van stemmen. Het team presenteerde een pitch met focus op hartfalen, waarbij de toestand van een patiënt middels het dagelijks prikken van een druppel bloed makkelijk te monitoren zou zijn. Dat moet leiden tot minder ziekenhuisopnamen en lagere zorgkosten.

Tot slot ging de ASML Maker Award naar Ares Analytics, een apparaat dat een indicatie geeft in welke mate en wanneer topsporters tijdens trainingen te maken krijgen met verzuring.