Start RegMed XB, samenwerkingsverband voor regeneratieve geneeskunde

Vandaag wordt in het Leids Universitair Medisch Centrum het startschot gegeven voor RegMed XB, een nieuw samenwerkingsverband voor regeneratieve geneeskunde. De TU Eindhoven is een van de betrokken kennisinstellingen van dit verband, dat mikt op een totaalbudget van 250 miljoen euro.

RegMed XB heeft een startbudget van 25 miljoen euro. Met het voornemen dat de komende 10 jaar uit te breiden tot 250 miljoen, trekken universiteiten, gezondheidsfondsen, bedrijven en landelijke en regionale overheden samen op.

Uitzicht op genezing
In Nederland lijden miljoenen mensen aan een chronische ziekte zoals diabetes, nierziekten of de reumatische aandoening artrose. Onderzoek naar deze ziekten richt zich vaak op het bestrijden of behandelen van symptomen. De partners binnen RegMed XB willen meer dan dat. Met regeneratieve geneeskunde werken ze aan het genezen van patiënten door het herstellen van weefsels en organen. Het betekent dat zieke weefsels en organen hersteld kunnen worden, zodat er geen transplantatie meer nodig is.

Eerste fase
Het onderzoek binnen RegMed XB bestaat uit drie onderzoekslijnen, waarvoor in de eerste fase 25 miljoen euro beschikbaar is. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, Universiteit Utrecht, Maastricht University en de Technische Universiteit Eindhoven werken hierin samen. Vanuit België participeren de Universiteit van Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. 17 bedrijven werken mee door hun expertise en faciliteiten te delen, materialen en personeel te leveren, en te werken aan de doorvertaling van de kennis naar de toepassing in de kliniek. Tot slot sluiten vier regio's (Leiden, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg) aan voor ondersteuning van het onderzoek en de inbedding in de praktijk. Hierdoor ontstaan nieuwe banen en bedrijvigheid.

Kraakbeen implantaat
Prof. dr. Keita Ito van de TU/e leidt de onderzoekslijn voor de reumatische aandoening artrose. Samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Maastricht University en deelnemende bedrijven ontwikkelt hij een slim en functioneel kraakbeenimplantaat voor patiënten met artrose, dat ook nog eens de vorming van nieuwe, eigen kraakbeencellen stimuleert.

Therapie tegen diabetes type 1
Prof. dr. Eelco de Koning (Leids Universitair Medisch Centrum) leidt onderzoek naar oplossingen voor mensen met diabetes type 1 zodat zij geen of veel minder insuline hoeven te spuiten. De onderzoekers werken aan een therapie waarbij nieuwe, lichaamseigen cellen die insuline produceren in het lichaam worden gebracht. Een constructie van biomaterialen moet de nieuwe cellen beschermen tegen de afweerreactie van het lichaam. TU/e-onderzoeker Patricia Dankers is een van de betrokken wetenschappers in deze lijn.

Nieuwe nieren
Onder leiding van prof. dr. Ton Rabelink (Leids Universitair Medisch Centrum) werken de partners aan onderzoek naar een oplossing voor nierfalen: het bouwen van nieuwe nieren en repareren van beschadigde nieren met behulp van stamcellen. Bij deze lijn zijn vanuit de TU/e onder meer Carlijn Bouten, Patricia Dankers, Bert Meijer en Jaap den Toonder betrokken.