Dies Natalis

Dies Natalis donderdag 30 april 2015

De 59e oprichtingsdag van de universiteit wordt gevierd op donderdag 30 april 2015 om 15.00 uur in de Catharinakerk, Stratumseind 2 te Eindhoven.

'TU/e in transitie' is het thema van deze Dies Natalis. Een belangrijk aspect van deze transitie is de overdracht van het rectoraat. Tijdens de Dies zal Rector Magnificus professor Hans van Duijn het rectorschap overdragen aan professor Frank Baaijens.

Aanmelden is verplicht en toegang in de kerk is op vertoon van entreebewijs.
U kunt zich hier aanmelden. 

De bijeenkomst is op de dag zelf via een live stream te volgen.

Aansluitend vindt een receptie plaats van 16.40 - 18.30 uur in Hotel Pullman Eindhoven Cocagne, Vestdijk 47 te Eindhoven.

De parkeergarage Heuvelgalerie is op loopafstand van de Catharinakerk.

Symposium Wind on Buildings and Cities woensdag 29 april 2015

Voorafgaand aan de Diesviering vindt ter ere van het eredoctoraat op woensdag 29 april 2015 vanaf 08:00 uur een symposium plaats op de universiteit in de Blauwe Zaal van het Auditorium: Wind on Buildings and Cities. Meer informatie kunt u vinden op de website.

Over de Dies Natalis

De verjaardag van de universiteit heet de Dies Natalis (letterlijk geboortedag). Maar wordt een universiteit wel geboren? Oprichting is een betere omschrijving. Maar welke dag beschouwen we als oprichtingsdag?

In de historie van de TU/e gelden drie data als oprichtingsmijlpalen:

  • Op 7 juni 1956 ondertekent Koningin Juliana de herziene wet op het Technisch Hoger Onderwijs, waarin de Technische Hogeschool Eindhoven (THE) als tweede instituut naast Delft wordt vermeld.
  • Op 23 juni 1956 treedt de wet in werking en wordt het College van Curatoren van de kersverse THE door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen plechtig beëdigd.
  • Op 19 september 1957 opent Hare Majesteit tijdens een feestelijke zitting de THE en gaat het eerste cursusjaar van start.

Rector magnificus prof.dr. H. Dorgelo stelt in 1960 voor om 23 juni als de officiële Dies Natalis door het leven te laten gaan. Het geboortejaar van de universiteit is 1956.

Diesredes en -lezingen

De TU/e viert haar Dies Natalis als een academische plechtigheid, waarbij de rector een rede houdt. Later worden ook andere hoogleraren uitgenodigd een lezing te verzorgen en worden eredoctoraten toegekend.