Het duurzaamste onderwijsgebouw

Atlas, hét icoon van een duurzame TU/e campus

De renovatie van het Atlas-gebouw, waarbij duurzaamheid en comfort centraal staan, reflecteert de duurzame uitstraling die de TU/e  voor ogen heeft in haar bedrijfsvoering, het onderwijs en het onderzoek. Een gezonde en comfortabele werkomgeving voor de gebruikers, het voorkomen van energetische verspilling en hergebruik van materialen vormen daarbij de belangrijkste uitgangspunten.

Duurzaam en toekomstbestendig
Na afronding van de renovatie in 2018 is Atlas getransformeerd tot een aantrekkelijk, duurzaam en toekomstbestendig gebouw met een optimaal klimaat om te studeren, te werken en te verblijven. Het gebouw uit 1963 wordt aangesloten op de warmte en koude installatie WKO, voorzien van een zeer isolerende glazen vliesgevel met uniek ramensysteem en maakt het gebruik van Smart Energy Saving Lighting.

Proeftuin
Het vernieuwde Atlasgebouw krijgt ook een rol als proeftuin. Het Intelligent Lighting Institute (ILI) gaat het gebouw gebruiken als Living Lab voor onderzoek en testen met intelligente verlichting (SAD free omgeving). 

BREEAM
Intelligente oplossingen zorgen ervoor dat Atlas het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van Nederland wordt met de hoogste BREAAM score Outstanding. Dit ontwerpcertificaat staat voor de hoogste score dat het keurmerk geeft om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheid. De Dutch Green Building Council (DGBC) heeft dinsdag 27 september het certificaat uitgereikt aan het bestuur van de TU/e. Het hoofdgebouw komt in de top drie van meest duurzame gebouwen in Nederland.

Subsidie
De Europese Unie heeft subsidie gegeven om het Atlasgebouw het meest duurzame onderwijsgebouw ter wereld te maken. Het gebouw moet een voorbeeldfunctie vervullen op het gebied van duurzame renovatie.
Atlas is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van deze partijen.

Lees ook Atlas op de TU/e Campus.