FAQ energiebesparing

Waarom is niet alle toiletverlichting op de TU/e voorzien van een bewegingssensor?
In nieuwe gebouwen, zoals Atlas, Flux en MetaForum werkt de verlichting op de toiletten door middel van een bewegingssensor. De TU/e wil dit systeem uiteindelijk op de hele campus toepassen, maar vervangt pas een systeem in een gebouw als het aan het einde van zijn natuurlijke levensloop is. Zo wordt voorkomen dat nog goede materialen worden weggegooid. 

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen?
Zet aan het einde van je werkdag  je PC/laptop inclusief je monitor, luidsprekers, printers (ook op de gang), opladers van je telefoon, lichten, keukenapparatuur (magnetrons, koffiezetapparaten, waterkokers), zuurkasten en onderzoeksapparatuur uit. 

En als ik mijn werkruimte even verlaat?
Doe het licht uit en zet je computer in de stand-by modus. Dat laatste kun je automatisch instellen via Power Options van Windows. 

Een pc gebruikt in de stand-by modus 8 Watt per uur. Normaal gebruikt een pc met een 19 inch lcd-scherm 100 Watt per uur. Als een computer per dag effectief 6 uur wordt gebruikt, kan hij dus twee uur stand-by staan. Dat betekent een besparing van 0,184 kWh per dag. Bij 225 werkdagen is dat 41,4 kWh per jaar en dat wil zeggen dat de 3.000 vaste werkplekken op de TU/e samen 124.200 kWh kunnen besparen; het stroomverbruik van 35 huishoudens! 

Welke gebouwen op de TU/e campus gebruiken het meeste energie?
Labgebouwen als Spectrum, Cyclotron en Helix zijn ware energieslokkers. Oorzaak: de grote hoeveelheid lucht die continu ververst, gekoeld en geconditioneerd wordt. Bij de oudere gebouwen valt het energieverbruik vaak mee. Die hoeven minder gekoeld te worden. Koelen kost namelijk meer dan verwarmen.

Ik heb een tip/vraag/opmerking. Bij wie kan ik terecht? 
Stuur een mail via energysaving@tue.nl