Living Lab Light

De wereld van licht en lichtontwerpen ontwikkelt zich razendsnel. De TU/e gebruikt haar lichtsystemen in de buitenomgeving als Living Lab. De buitenverlichting is niet alleen uitgerust met de nieuwste generatie  LEDs, dus energiezuinig, maar ook per armatuur aanstuurbaar. Onderzoekers kunnen met de lichtinstallatie daardoor verschillende soorten onderzoek doen. Hoe beleven mensen licht? Hoe zet je licht het meest efficiënt in, zonder dat het ten koste gaat van het gevoel van veiligheid? Hoe kan licht worden gebruikt om duidelijk te maken dat een gebouw open is, of juist dicht?  

Living Lighting Lab in het Forum van het MetaForum  
Het Forum is uitgerust met 500 LED lampen die individueel aangestuurd kunnen worden en die warm of koud licht geven. Het systeem kent op dit moment vier opties en wordt bediend via het Honeywell systeem bij de receptie van het MetaForum.  Het Intelligent Lighting Institute heeft speciale software ontwikkeld waarmee de verlichting via het wifi-netwerk aangestuurd  kan worden.  De komende tijd wordt de infrastructuur verder aangepast en uitgerust worden met sensoren. Hierdoor is nog meer interactie mogelijk. Onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het doen van experimenten met het systeem kunnen contact opnemen met Rombout Frieling, rfrieling@tue.nl

De LanTUern
Op  de hele campus worden de straatlantaarns vervangen door zogenaamde LanTUerns, straatverlichting die speciaal voor de TU/e-campus is gemaakt en die, net als de LEDlampen in het Forum, kunnen worden aangestuurd via het wifi netwerk. Hierdoor wordt het mogelijk om de verlichting per gebied aan te passen en zo bijvoorbeeld het gevoel van veiligheid te vergroten.