Gerard Engels

Twee paarden (jaartal onbekend)

Locatie: Flux

Aanvankelijk werkt Engels (Liessel, 1945) in hout: abstracte objecten, geïnspireerd op wervels en vruchten. Geleidelijk werkt hij steeds meer figuratief en rond 1980 begint hij in brons, want “Hout heeft geen eeuwigheidswaarde, brons wel.”

Engels volgt de Akademie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, driedimensionale objecten. Hij wil zelfstandig ontwerper worden, maar was daar weinig vraag naar. Hij gaat lesgeven, na een opleiding MO-handvaardigheid. Hij geeft zestien jaar les, dat geeft hem de mogelijkheid om zich als vrij kunstenaar te ontwikkelen.

In 1987 volgt hij een workshop CAD-CAM aan de Akademie voor Industriële Vormgeving. Hij beheerst het zo goed in dat hij aan dezelfde academie les gaat geven. Hij gebruikt het programma ook regelmatig om ontwerpen te visualiseren, bijvoorbeeld om opdrachtgevers een impressie te geven van een groot paard op een plein in Vught.” 

Engels maakt vooral paarden en torso’s, in een karakteristieke stijl. Zijn beelden zijn vaak opgebouwd uit stroken. Hij begint met stroken was, met een plamuurmes maakt hij de naden (bijna) dicht en brengt structuur aan. Een armatuur gebruikt Engels niet bij de holle beelden, het beeld moet zichzelf kunnen dragen. Daarna wordt het beeld gebakken in de oven.