Piet Killaars

Wording (1968)

'Wording'  (1968)

Locatie: In de vijver voor het Hoofgebouw / Atlas

"Ik heb niet de behoefte om dingen te kopiëren. Wat me bezighoudt zijn meer vragen als 'Welke structuren zitten ergens in?' Het ontstaan van planten en organische vormen heeft me altijd gefascineerd. 'Wording' is daar een goed voorbeeld van."

Killaars (1922-2015) studeert aan de Kunstnijverheidsschool en de Jan van Eijck Academie, beide in Maastricht. Hij verzamelt als jongen schelpen, koralen en kristallen, die structuren gebruikt hij later in zijn werk. In het begin blijft hij dicht bij die oorspronkelijke vormen, met concrete titels als 'Vrucht' of 'Kiem'. Terwijl hij daarmee bezig is ontdekt hij allerlei dingen: "Je ziet bijvoorbeeld structuren van schelpen terug in andere dingen. Dat gegeven kun je dan verder gebruiken."

Hieruit ontstaat zijn hoofdthema: het vereenvoudigen van organische basisstructuren. Die geeft hij op allerlei manier, abstract, vorm, bijvoorbeeld door ze spiraalsgewijs naar boven te stapelen. Daarmee worden ook de titels abstracter: 'Energie', 'Evolutie' en 'Wording'.

'Wording' maakt Killaars in 1968 speciaal voor de TU/e voor in de vijver. Voor het eerst verbindt Killaars een concreet gegeven -een hand- met een abstract gegeven –groei-. Uit de vijver voor het hoofdgebouw komt een hand uit het water, die zich vermengt met een grillig groeisel. Volgens hem een geschikt thema voor een beeld voor de Technische Hogeschool Eindhoven: iedere student haalt het zijne of hare uit zijn studie.

Meer informatie over dit beeld is te vinden op
nl.wikipedia.org/wiki/Piet_Killaars

beelden.zwolle.nl/overzicht/killaars-piet-ritme-1982

Foto's
https://www.bing.com/images/search?q=piet+killaars+kunstenaar&qpvt=piet+killaars+kunstenaar&FORM=IGRE