Ralph Brodrück

Zonder titel (2007)

Locatie: in depot

Dit kunstwerk bestaat uit twee klokken, naast elkaar hangend aan de muur. De klokken lopen gelijk. Dat wil zeggen: voornamelijk staan ze stil. Na een minuut springen beide wijzers tegelijk naar de volgende streep en staan weer stil. Het geluid klinkt nog even na, terwijl de wijzers zich alweer gereed lijken te maken voor de volgende sprong.

Brodrück: “Iemand vroeg ‘Is het wel een kunstwerk?’ Het antwoord is 'Ja'. Ook al is het object is niet geconstrueerd omwille van een bepaalde expressie. Het werk stelt de toeschouwer niet voor een voldongen feit, maar het vereist een actieve en gerichte waarneming.”

Waarneming is volgens Brodrück primair wat kunst aan de orde stelt. Niemand let normaliter op de vormgeving van klokken, alleen op de tijd. Nu ga je ze vergelijken: omdat je wil weten of ze gelijk lopen en of ze er ècht het zelfde uitzien. Ze zijn ook niet samen in één blik te vangen, je kunt één wijzer zien verspringen, de andere alleen horen.

Brodrück heeft geen titel aan dit werk gegeven, dat leidt de aandacht van het object af en stuurt het kijken en de interpretatie. Brodrück: “Bij de opening vroeg iemand uit het publiek naar de titel. Een kunstwerk een titel geven is een delicate aangelegenheid. Een titel neemt de beschouwer bij de hand en stuurt zijn waarneming. Zou het bijvoorbeeld ‘Ballonnen’ heten, dan zou het kunstwerk gaan over zoiets als 'De tijd vliegt'. Zou het ‘Ambtenaar’ heten, dan herinnert het werk aan het feit dat het iedere dag 5 uur wordt.”

Brodrück studeerde Bouwkunde aan de TU/e (architectuur) en daarna aan de kunstacademie Jan van Eijk in Maastricht. Hij werkt als zelfstandig kunstenaar en is sinds 1995 verbonden als medewerker aan de faculteit Bouwkunde.

Links Ralph Brodrück:

http://www.youtube.com/watch?v=ugH6PBlxejU