Digitale video

Mateusz Herczka

'Eindhoven' 2008

Het eerste digitale kunstwerk in de collectie van de TU/e is van Mateusz Herczka. De digitale video ‘Eindhoven’ (2008) is, zoals de titel al doet vermoeden, opgenomen in deze stad. Herczka heeft een fascinatie voor landschappen en op uitnodiging van MAD Emergent Art Centre bracht hij Eindhoven in kaart voor het Image Radio Festival (2008). Daarin is Herczka de wandelaar die zich in een onbekende stad laat leiden door zijn intuïtie.

Met een steadycam, apparatuur waarmee je lopend kunt filmen, maakte hij opnamen van deze voor hem onbekende stad. De weerslag van deze ervaringen vormt het hart van de video. Daarna bewerkte hij de beelden met een zelf geschreven computerprogramma om er een tijdsdimensie aan toe te voegen. Die zorgt tevens voor zeer specifieke en eigen beelden, die op schilderachtige wijze veranderen in vloeibare panorama’s waarop bijna elke –horizontale en verticale- stap te volgen is.

Het werk van Herczka bevindt zich op het snijvlak van kunst en wetenschap, waarbij hij de relatie tussen de natuur en cultuur onderzoekt. In ‘Vanja’, werkte hij bijvoorbeeld met orchideeën waarvan hij de energie en beweging van deze planten letterlijk zichtbaar maakte in grafische beelden. Zijn meest recente project ‘Killifish’ is ontstaan door Herczka’s fascinatie door de wereld van deze kleine, eieren-leggende tandkarper. Die is er op geheel eigen wijze in geslaagd zich een plek te veroveren in het tijdperk van de culturele evolutie, namelijk tussen de menselijke soort in allerlei kleine poelen en plasjes water.

Herczka studeerde onder andere in Nederland aan de kunstacademie in Den Haag. Zijn werk is te zien in internationale musea en galeries. Hij werkt ook samen met vooraanstaande Zweedse choreografen in danceprojecten, om samen nieuwe manieren te onderzoeken om beweging te genereren.

Links

http://verbekefoundation.com/2017/03/21/mateusz-herczka-plse-o1970/

http://web.tue.nl/cursor/internet/jaargang52/cursor13/nieuws/index.php?page=n13

https://vimeo.com/mateuszherczka