Peer van den Molengraft

Portretten van bestuurders  (1961)

Locatie: In opslag

De Eindhovense schilder Peer van de Molengraft (1922 - 2014) is een klassiek portretschilder die een heel leven schildert en tekent. Als onrustige en avontuurlijke jongen houdt hij het maar anderhalf jaar uit op de ambachtsschool en na wat omzwervingen treedt hij in dienst bij de schilder Jan Kruysen. In een tijd als flessenspoeler en hulpvoerman bij Van Gend & Loos in Amsterdam, haalt hij zijn tekenakte. De Tweede Wereldoorlog beleeft hij als koerier en onderduiker.

Daarna vertrekt hij op een platbodem naar Parijs en woont aan de oever van de Seine als leerling van de École Nationale Supérieure des Beaux Arts. Uiteindelijk belandt hij in Algiers, waar hij als tijdverdrijf en als bron van inkomsten, de Nederlandse consul-generaal portretteert. Die opent de deur naar de hoogste kringen: sultans, sjeiks en Haile Selassie, destijds keizer van Ethiopië. Het is het begin van een grote reeks portretten van hooggeplaatste personen. Daarom wordt Van de Molengraft ook wel 'De hofschilder van de twintigste eeuw' genoemd.

Ook een aantal oud bestuurders van de TU/e poseert voor hem: prof.dr. Gilles Holst, prof.dr. Hendrik Dorgelo, de eerste rector magnificus van de TU/e, mr.dr. Ch. J.M.A. van Rooy.

Links Peer van de Molengraft
Interview
http://peervandenmolengraft.nl/

http://nl.wikipedia.org/wiki/Peer_van_den_Molengraft

http://www.eindhoven-encyclopedie.nl/index.php/Peer_van_den_Molengraft

https://www.volkskrant.nl/mensen/van-den-molengraft-91-was-hofschilder-van-de-20ste-eeuw-~be3aa226/