Jos Reniers

Plaquette van prof. Schouten  (1985)

Locatie: entree van het IPO-gebouw

"Beeldhouwers zijn geen versierders" stelt Jos Reniers (1948), waarmee hij vooral wil zeggen dat hij van eenvoud houdt, in zijn beelden, kledingontwerpen èn penningen.

De detailhandelsschool die Reniers na de lagere school bezoekt, maakt hij niet af en op zijn zestiende gaat hij bij Mextal maquettes maken. In zijn vrije tijd is hij een fanatiek tekenaar en als Mextal failliet gaat solliciteert hij, met een map tekeningen onder zijn arm, bij textielbedrijf  Vlisco in Helmond. Binnen een half jaar mag hij zijn eigen kledingontwerpen maken, waar hij succesvol mee is.

Vlisco biedt hem in 1969 aan de avondopleiding van de Academie voor Industriële Vormgeving te volgen. Na drie jaar krijgt hij te horen dat hij 'tekent als een beeldhouwer' en als zodanig studeert hij ook af. Sindsdien wisselt Reniers het werk bij Vlisco en het beeldhouwen af in halfjaarlijkse periodes. Met het geld van Vlisco kan hij een half jaar onbetaald verlof nemen om zijn eigen ontwerpen te realiseren. 'Tijd is geld' wordt bij Reniers 'Geld is tijd'.

Op de Academie kwam hij in contact met het maken van penningen. Reniers maakt er veel en heel verschillende. Niet alleen voor de Rabo Bank, ook voor museum Kempenland. Hij laat de traditionele vormgeving los en maakt penningen die uit meerdere onderdelen bestaan. Ze zijn met een scharnier verbonden, zodat ze rechtop kunnen staan. Ze bevatten allerlei openingen en doorkijkjes, die uitgekiend met de afbeeldingen corresponderen.

De Fédération Internationale de la Médaille beloont hem in 1992 met de prijs voor de beste combinatie van tekst en beeld.

Zijn eerste werk voor de TU/e maakt hij in 1985. Het is de bronzen plaquette van prof. Schouten, de eerste directeur van het Instituut voor Perceptie Onderzoek. De begeleidende tekst op de plaquette is: 'Perceptio Agitat Mentem'.

In 2003 ontwerpt Reniers twee penningen: de TU/e-penning en de Holstpenning die bij de gelijknamige lezing wordt uitgereikt.

Zie ook: JongensdroomPenningen

Links:

www.josreniers.nl

http://penningkunst.files.wordpress.com/2010/12/atelierjr.pdf