Jan Slothouber en William Graatsma

Cubisch Gewelfd Kruis 1970

Locatie: Vertigo, vloer 5

Slothouber en Graatsma kennen elkaar van DSM (de voormalige Staatsmijnen), waar ze zich bezighouden met tentoonstellingsarchitectuur. Later gaan beiden naar de Afdeling Vormleer van de faculteit Bouwkunde aan de TU/e. Slothouber wordt in 1980 hoogleraar, Graatsma wordt directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Dit beeld, het ‘Cubisch Gewelfd Kruis’ is speciaal gemaakt voor de Biënnale van Venetië in 1970. DSM schenkt het beeld aan de faculteit Bouwkunde, die het in 1977 aan de TU/e schenkt, ter gelegenheid van het zesde lustrum. Een bijzondere rol is weggelegd voor de materiaalkeuze, gekleurd perspex. De lichtwerking geeft als het ware een inwendig leven aan de constructie.

Bij DSM doen Slothouber en Graatsma onderzoek naar cubische wetmatigheden. Dat leidt onder meer tot de oprichting van het CCC, het Centrum voor Cubische Constructies, dat Nederland in 1970 vertegenwoordigt op de Biënnale van Venetië.

Met de kubus en de eenheid van 700 milimeter als grondvorm, bouwen ze hun specifieke vormenwereld, die vele toepassingsmogelijkheden kent.
Slothouber: "Dat betekent niet dat alles vierkant moet worden. Je kunt meerdere vierkanten aan elkaar leggen en als je de eenheid maar klein genoeg neemt, kun je ieder formaat bereiken." Ze maken bollen, torens en cilinders van kubische cellen. Die passen ze toe in vitrines van perspex of in zitkussens die, met ritssluitingen, aan elkaar te schakelen zijn tot een bank.

Ook maken ze hexagons in gekleurd perspex, opgebouwd uit 4, 16 of 64 gelijkvormige ruiten. Het ‘Ccubisch gewelfd trottoir, dat evenals het ‘Cubisch Gewelfd Kruis’ op de Biënnale van Venetie te zien is, werd aangekocht door de gemeente Eindhoven en is te zien op de Luxemburglaan in Woensel.

Links:

http://www.kunstbus.nl/design/slothouber-en-graatsma.html

janslothouber.nl/jan-slothouber/graatsma/

https://vanabbemuseum.nl/programma/programma/jan-slothouber-1918-2007/

Foto’s

https://www.bing.com/images/search?q=kunst++Slothouber+en+Graatsma+&qpvt=kunst++Slothouber+en+Graatsma+&FORM=IGRE