Jan van Goethem

Glasapplicatie 1972 -1974

Locatie: W-Hoog

"Naast mijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Tilburg ben ik altijd blijven tekenen, dat was mijn grote liefde. Ik ben ook bouwkunde gaan doen omdat dit vak verwantschap heeft met tekenen. In de praktijk heb je echter weinig vrijheid en de technische kant van de bouw trekt me ook niet. Terwijl ik in de beeldende kunst mijn dingen wel kwijt kan."

Zo motiveert Jan van Goethem (1930) zijn keus om kunstenaar te worden, begin jaren '60. Hij maakt schilderijen, gouaches en glassculpturen en de glasapplicatie op de TU/e uit 1974 is de eerste in een lange reeks. Zijn inspiratiebron hiervoor is tweeërlei: er is de glaskap van het spoorwegstation St. Lazare in Parijs en er is de toepassing van de schilder Matisse in de kapel van St. Paul de Vence.

In eerste instantie ontwerpt Van Goethem een kleurig vliegend tapijt voor de faculteit Werktuigbouwkunde, omdat daar ook vliegtuigtechniek wordt gedoceerd. Later besluit hij gevouwen speelgoedvliegtuigjes in de glassculptuur te verwerken en neemt hij afstand van een ‘bont geheel aan kleuren’. Zijn studie komt hem uiteraard goed van pas bij de realisatie van grote ruimtelijke werken. Later ontwerpt hij onder meer glasapplicaties voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, voor de Dapperbuurt in Amsterdam (waar hij ook licht in verwerkt) en een glazen muurconstructie bij de Rijksuniversiteit Utrecht.

Beeldende kunst en architectuur gaan voor Van Goethem over vormgeving en constructie, over het maken van begrenzingen en het leggen van onderlinge verbanden. Daarom werkt hij altijd met geometrische vormen, ook in zijn grafische werk. Het ontwerp voor de TU/e was overigens niet alleen een persoonlijke doorbraak, maar het stimuleerde ook andere (glas)kunstenaars. Glaskunst is een kunstvorm die in Nederland in onbruik is geraakt, tot Van Goethem er weer mee begint.

Zie ook: Vubis database

Links Jan van Goethem:

http://www.kunstwacht.nl/publiek/oostwatergraafsmeer/kunstwerk/198/ 
http://www.kunstwacht.nl/publiek/oostwatergraafsmeer/kunstwerk/197/
http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_N/zandloper.htm