Lambert van Erp

'Fi'  2005

Locatie: Helix, vloer 3  

Beeldend kunstenaar Lambert van Erp ontwierp deze constructie als verbeelding en materialisatie van de Gulden Snede. Fi staat sinds Fibonacci voor schoonheid en harmonie in verhoudingen en afmetingen in kunst, bouwkunst en natuur. In dit beeld is de Gulden Snede consequent toegepast: in de hoogte van de houten delen van beneden naar boven, ook in de lengte van de stalen pijpen van beneden naar boven en in de diameter van de verticale pijpen en de meer horizontale verbindingspijpen. Vandaar de naam Fi''.

In 1175 werd Leonardo Pisano (Leonardo van Pisa) geboren als zoon van Bonacci; in de mathematische literatuur werd zijn naam Fibonacci. Hij volgde zijn opleiding in Noord-Afrika en publiceerde in 1202 'Liber Abaci' (‘Het boek van de abacus’) over algebra en de Arabische cijfers, inclusief het cijfer nul. Hiermee introduceerde hij het cijferstelsel in Europa. Fibonacci wordt vaak beschouwd als de eerste westerse wiskundige die origineel werk publiceerde sinds de Griekse oudheid. Fibonacci is vooral bekend geworden door zijn rij van Fibonacci. Wanneer men de verhouding van twee opeenvolgende getallen van Fibonacci neemt, blijkt deze de gulden snede te benaderen. In de limiet is deze verhouding er zelfs aan gelijk.

De reeks van Fibonacci bestaat uit getallen, waarbij elke volgende term gelijk is aan de som van beide direct daaraan voorafgaande termen: 1-2-3-5-8-13-21- 34-etc. Belangrijker is dat de verhouding van de twee opeenvolgende termen al snel nadert tot de waarde 0,618, de Gulden Snede.

Het werk werd in 2006 aangekocht door toenmalig rector  prof.dr. Rutger van Santen.  

Links:

Gulden Snede: Wikipedia, Kennislink

Fibonacci: Wikipedia