Le Corbusier

'Objet Mathématique' 1958

Locatie: op het grasveld voor het auditorium

Brussel, 1958. Duizenden mensen verlaten verbijsterd en verwonderd het Philips Paviljoen op de wereldtentoonstelling. De architecten Le Corbusier (1887 - 1965) en Yannis Xenakis (1922 - 2000) hebben een zeer markant gebouw ontworpen, 'Le Poème Électronique'. In het gebouw is de gelijknamige voorstelling te zien, die de ontwikkeling van de mensheid verbeeldt. Op metershoge muren worden, onder muzikale begeleiding, dia'sgeprojecteerd met afbeeldingen van de natuur, maskers van oude culturen, wapentuig, kinderen, volwassenen, bejaarden, steden, geboorte, leven en dood.

Speciaal hiervoor componeert Edgar Varèse (1883 - 1965)  'Le Poème Électronique', een muziekstuk dat nog altijd als modern te boek staat. Varèse heeft er allerlei geluiden in verwerkt: klokkengelui, geluiden van transformatoren, spanningsmeters, babygehuil: alles komt in aanmerking. Revolutionair is dat het geluid van diverse kanten op de toeschouwers af komt.

Philips wil in Brussel zijn nieuwste ontwikkelingen tonen in een speciaal gebouw. Daarom benadert het bedrijf Le Corbusier en zijn ontwerp voor het paviljoen geldt nog altijd als spraakmakend. Het basisidee is een maag: aan de ene kant ga je het gebouw in, na de voorstelling ga je er aan de andere kant weer uit.
Kort voor de opening ziet Le Corbusier een probleem. Het verschil tussen de ingang en de uitgang vindt hij niet duidelijk genoeg. Daarom ontwerpen hij en Xenakis in korte tijd het 'Objet Mathématique', als baken voor de entree. Na de wereldtentoonstelling wordt het Philips Paviljoen afgebroken.

Het 'Object Mathématique', het enige deel dat daadwerkelijk overblijft van het paviljoen, staat jarenlang bij Philips Lighting in Eindhoven. Het Centrum 'Kunstlicht in de Kunst' geeft het in 1998 in bruikleen aan de TU/e, in 2011 wordt het aan de TU/e geschonken. Daarbij horen ook een aantal glasplaten die in 1958 in het Philipspaviljoen zijn gebruikt

Zie ook: Vubis database

Links Le Corbusier:  

http://www.fondationlecorbusier.asso.fr/
http://www.dhm.de/lemo/html/biografien/LeCorbusier/
http://www.xs4all.nl/~wiskerke/html/archit3.html

Meer informatie over dit beeld is te vinden op
http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang42/cursor39/cultuur.shtml
http://www.tue.nl/cursor/bastiaan/jaargang42/cursor42/voorpagina.shtml

De geluidscompositie van Varèse is hier te beluisteren:

http://www.youtube.com/watch?v=WQKyYmU2tPg

http://www.digischool.nl/ckv2/ckv3/kunstentechniek/philips/het_philipspaviljoen.htm

http://www.youtube.com/watch?v=WQKyYmU2tPg