Diepdruk

Diepdruk / ets

Met een speciale etsnaald wordt een tekening gemaakt in een dunne waslaag, die de kunstenaar eerst heeft aangebracht op een koperen of zinken plaat. De hele plaat legt hij vervolgens in een zuurbad en het zuur bijt de gekraste lijnen uit. Hoe langer de plaat in het bad ligt, hoe dieper de groeven uitbijten en hoe donkerder de lijnen worden bij het drukken. De waslaag beschermt de rest van de plaat tegen het zuur.

Nadat de waslaag is verwijderd, wrijft de graficus de plaat in met inkt en legt die met het papier erop op de etspers. Onder grote druk wordt de inkt uit de geëtste lijnen geperst en die worden -in spiegelbeeld- zichtbaar op het papier.

Bij een kleurendruk wordt dit proces meerdere keren herhaald, voor elke kleur gaat het blad onder de pers door. Het is ook mogelijk om plaatselijk kleuren op de oorspronkelijke plaat aan te brengen.

Een variant is de droge naaldtechniek. Daarbij maakt de graficus de voorstelling rechtstreeks op de plaat aan. Deze techniek is moeilijker omdat er niet of nauwelijks correcties mogelijk zijn en het resultaat is meestal minder verfijnd.

Hoogdruk
Vlakdruk
Gemengde technieken
Digitale grafiek