Ik denk nu als een ervaren design engineer

MSc Anne Nkengafeh Fomin, medewerker

2e jaars technologisch ontwerper in opleiding Information and Communication Technology (ICT)

"Twee jaar postmaster studeren heeft mij ontzettend veel opgeleverd. Ik ben gegroeid in mijn vakgebied, weet wat ik wil, ben zelfverzekerd over mijn kunnen en ken mijn sterke en mijn zwakke punten. Tijdens mijn PDEng traineeship heb ik leren denken als een ervaren design engineer. Daarmee geef ik mijn carrière een boost.

Na afronding van mijn masteropleiding in Delft, wist ik niet goed wat ik wilde. Promoveren? Of toch de industrie in? En als ik zou kiezen voor een carrière in industrie, was ik daar dan wel klaar voor?"

Tastbaar eindresultaat
"Ik volgde een masterstudie aan de Technische Universiteit Delft, toen ik hoorde over de mogelijkheid om een PDEng traineeship in Eindhoven te doen. Tijdens je opleiding tot technologisch ontwerper krijg je intensief training op allerlei vlakken. Vakinhoudelijk, maar ook op het gebied van persoonlijke vaardigheden. Daarnaast werk je een jaar aan een project. Idealiter ben je dan gedetacheerd in het bedrijfsleven. Het komt echter ook voor dat je een project draait binnen de universiteit. Zelf heb ik gewerkt aan een project voor de Electronic System Group, bij de Faculteit Electrical Engineering. Ook bij een project binnen de universiteit werk je naar een tastbaar eindresultaat toe. Dit in tegenstelling tot een promotieonderzoek, waarbij de uitkomsten van het onderzoek vooraf nog niet vaststaan.

Toen ik me in de optie om een PDEng traineeship te gaan volgen verdiepte, werd ik steeds enthousiaster. Hoewel ik in het begin twijfelde of ik wel voldeed aan de toelatingseisen, besloot ik toch te solliciteren. En werd aangenomen!"

Niet te bang
"Ik kan me voorstellen dat de drempel om te solliciteren voor afgestudeerden afkomstig uit het buitenland, nóg groter is. De toelatingseisen zijn pittig en sluiten niet altijd aan op het onderwijs in het buitenland. Ik kom zelf uit Kameroen  maar woonde al twee jaar in Nederland vanwege mijn master. Toch raad ik afgestudeerden uit het buitenland aan zich niet te snel te laten ontmoedigen door de toelatingseisen. Een eventuele kennisachterstand is mogelijk voor of tijdens het PDEng traineeship te compenseren.

In het buitenland, maar ook in Nederland zelf, is de mogelijkheid om een zo\'n traineeship in Nederland te volgen relatief onbekend. Dat is jammer, want het vergroot je toekomstperspectief enorm. Daarbij is Nederland een prettig land om te wonen. Het is er veilig, de mensen zijn nuchter en spreken goed Engels. Bovendien zijn veel vooraanstaande  wetenschappers uit mijn vakgebied afkomstig uit Nederland; het onderzoek hier is van hoog niveau."

Eigen initiatief
"Voor een succesvol traineeship is het belangrijk dat je zelf initiatief neemt. Je overlegt regelmatig met je begeleider, maar die neemt je niet aan het handje mee. Persoonlijk vind ik dit een goede voorbereiding op het vervolg van mijn carrière: je leert onafhankelijk te werken.

Mijn volgende stap zet ik waarschijnlijk in Canada. Ik ga daar op zoek naar een PHD-project, dat inhoudelijk aansluit op mijn PDeng traineeship. Als ik ga promoveren, vind ik het belangrijk dat het een project is met een sterke verbintenis met de industrie. De andere optie is dat ik ga lesgeven, of ga werken in een bedrijf, waarbij ik mijn kennis op het vlak van ICT-design kan toepassen. 

Kortom, ik kan het iedereen  aanraden om een PDEng traineeship te volgen. Het feit dat je nog studeert, zorgt voor een veilige omgeving. Ze verwachten geen wonderen van je. Al wil je begeleider natuurlijk wel resultaat zien in de vorm van persoonlijke en professionele groei."