Alle ogen op het klimaat
Gisteren is het laatste deel van het IPCC-rapport gepresenteerd. Het rapport van de Verenigde Naties over klimaatverandering bevat ook een bijdrage van TU/e-hoogleraar Heleen de Coninck. Ondertussen staan er steeds meer activisten op om een snellere klimaatrevolutie af te dwingen.
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties publiceerde gisteren over de vooruitgang die is geboekt om de uitstoot te beperken. In dit laatste deel van het rapport, dat is gemaakt door honderden wetenschappers, staan ook de keuzes die nog gemaakt kunnen worden om de klimaatproblematiek een halt toe te roepen, of de gevolgen ervan in ieder geval te beperken. Het gaat dan vooral om het terugdringen van broeikasgassen. Er zijn genoeg manieren om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt (het afgesproken doel uit het vorige rapport), maar dan moeten die wel onmiddellijk en grootschalig worden ingezet. Als dat niet gebeurt, raakt het 1,5-gradendoel definitief uit het zicht, zo valt te lezen in het rapport.
Eens in de zeven jaar wordt dit rapport gemaakt door de VN. Het eerste deel van het rapport ging over de oorzaak van klimaatverandering. Het deel dat daarop volgde was gewijd aan de gevolgen en impact van klimaatverandering, zoals bijvoorbeeld een stijgende zeespiegel en extreem weer. Dit jongste IPCC-rapport is vooral belangrijk voor de klimaattop later dit jaar in Egypte. Het rapport heeft status en voordat het gepubliceerd wordt committeren veel overheden zich er al aan, waardoor zij nadien niet kunnen ontkennen wat er in het rapport staat.
Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op de Cursor. Lees meer van dit artikel via deze link.