Heb je een masterdiploma en ambieer je een carrière in het wetenschappelijk onderzoek? Overweeg dan om te promoveren aan de TU/e. Vier jaar lang doe je (betaald) diepgaand onderzoek binnen een specifiek onderzoeksgebied aan een internationale top universiteit. Midden in Brainport (slimste regio ter wereld!) en bekend om haar sterke banden met de industrie.

Wat houdt promoveren aan de TU/e in?

In vier jaar word je een excellente, onafhankelijke onderzoeker. Een hoogleraar begeleidt je bij het doen van diepgaand, baanbrekend onderzoek binnen het vakgebied van je keuze. Je werkt samen met andere onderzoeksgroepen, industriële partners en onderzoeksinstellingen, afhankelijk van het onderwerp van je onderzoek. Na het succesvol verdedigen van je proefschrift krijg je de doctorstitel PhD.  

Een promotietraject biedt je veel vrijheid om onderzoek te doen naar maatschappelijk relevante onderwerpen. Je kunt je ideeën uitwerken in een omgeving met uitstekende faciliteiten.  

Waarom promoveren aan de TU/e?

Kies je ervoor om te promoveren aan de TU/e, dan krijg je de ruimte en ondersteuning om uit te blinken in je vakgebied. Daarnaast maakt onze kleinschalige en persoonlijke aanpak het gemakkelijk om te communiceren en samen te werken met andere faculteiten en onderzoeksgroepen. Ook zijn PhD-kandidaten gewaardeerde medewerkers aan onze universiteit. De meeste hebben een arbeidsovereenkomst en ontvangen dan ook een salaris tijdens hun opleiding. 

Is een promotietraject iets voor mij?

Om succesvol te kunnen promoveren, moet je zelfstandig kunnen werken en schrijven. Daarnaast heb je een bovengemiddelde interesse in techniek, ben je een doorzetter en kun je analytisch denken. Uiteraard vind je het leuk om onderzoek te doen en de achterliggende oorzaak van zaken te achterhalen. Tot slot moet je een passende vooropleiding hebben. 

Of een EngD (Engineering Doctorate)?

Wil je verder leren, maar niet vier jaar lang diepgravend onderzoek doen? In dat geval is een EngD-programma misschien iets voor jou: een tweejarige, betaalde voltijdopleiding tot technologisch ontwerper. Je breidt daarmee je technologische kennis uit, doet praktische ervaring op met de nieuwste methoden en werkt aan je professionele vaardigheden. Het belangrijkste verschil tussen een EngD-programma en een PhD-traject is de focus. Promoveren is erop gericht om jezelf als onafhankelijk onderzoeker te vestigen. Een EngD bereidt je daarentegen voor op een functie op hoog niveau in het bedrijfsleven.

Events en informatie voor promovendi

Bekijk de opleidingsvideo waarin een promovendus en een PDEng trainee je meer vertellen over hun ervaringen op de TU/e. Stel je vraag direct aan een van onze promovendi. Of bezoek ons Graduate School Event op de campus! 

Fact & Figures promovendi

 • 1650 promovendi

  Bij de TU/e werken ongeveer 1650 mensen aan hun promotie.

 • PhD-promoties

  Elk jaar vinden ongeveer 225 promoties plaats.

 • Man-vrouw verhouding

  Circa 33% van de promovendi is vrouw, 67% is man.

 • Internationale omgeving

  Ongeveer 60% van onze promovendi heeft een internationale achtergrond. De overige 40% heeft de Nederlandse nationaliteit. Engels is onze voertaal.

 • Gemiddelde duur

  De duur van het promotietraject aan de TU/e is gemiddeld één van de kortste in Nederland. 

 • Tevredenheid

  Promovendi beoordelen hun promotie gemiddeld met een 7.5 (op een schaal van 1–10).