Immigratie, bankzaken en verzekering

De meeste studenten met een niet-EU nationaliteit die langer dan 3 maanden in Nederland willen verblijven, hebben een inreisvisum en/of verblijfsvergunning nodig. Jouw nationaliteit bepaalt welke immigratieprocedure je dient te volgen voordat je aan de TU/e komt studeren. Om te controleren of je een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebt, kun je kijken op de website van het Nuffic. Houd er rekening mee dat een visum en een verblijfsvergunning niet hetzelfde zijn.

Je hoeft je visum en/of verblijfsvergunning niet zelf te regelen, de universiteit regelt dit voor je. Deze procedure duurt ongeveer 4 weken. Als je naast een verblijfsvergunning ook een visum nodig hebt (dat je bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst dient af te halen), moet je hier nog twee weken bij optellen, afhankelijk van de beschikbaarheid van de Nederlandse vertegenwoordiging. Je krijgt meer informatie over de documenten die nodig zijn voor de immigratieprocedure in de ‘confirmation statement’ die elke toegelaten student begin mei ontvangt. Voor een overzicht van de procedure voor visum en verblijfsvergunningen, klik op de link in het linkermenu.

Tuberculose (TB) test

Sommige niet-EU/EER-studenten zijn verplicht een tuberculosetest te ondergaan als onderdeel van de formaliteiten voor een verblijfsvergunning. Als dit op jou van toepassing is, dan dien je kort na aankomst in Nederland een TBC-röntgenfoto te laten maken bij de GGD. Het international office maakt een afspraak voor je bij de GGD. Aan de hand van deze lijst met nationaliteiten kun je nagaan of je een TBC-onderzoek dient te ondergaan.

Werkvergunning

Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER)

Als je uit de EU/EER of Zwitserland komt, ben je vrij om zonder beperkingen te werken. Je hebt geen werkvergunning nodig en er zijn geen beperkingen met betrekking tot de werktijden, behalve de beperkingen en regels die de Nederlandse wet in de Arbeidstijdenwet (ATW) voorschrijft.

Bankrekening

Wij adviseren je om een Nederlandse bankrekening in Nederland te openen om verschillende redenen:

  • Met een Nederlandse bankrekening (met de mogelijkheid tot internetbankieren), kun je online je bankzaken beheren en gemakkelijk je huisvesting, verzekeringen, telefoon en andere rekeningen betalen via internetbankieren. En in Nederland kun je met het iDeal-betaalsysteem gemakkelijk online producten kopen en snel kleine betalingen doen in kantines, automaten en print faciliteiten (op de campus en daarbuiten)
  • Voor studenten van buiten Europa geldt dat het restant van de garantiebetaling en het bewijs van financiële middelen alleen op je Nederlandse bankrekening kan worden teruggestort.
  • Je kunt gemakkelijk geld storten en ontvangen vanuit je eigen land.

 

 

 

Inschrijven Gemeente Eindhoven

Alle internationale studenten die langer dan vier maanden in Nederland verblijven, moeten zich inschrijven op het gemeentehuis.

Verzekering

In Nederland is het verplicht om een toereikende ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Het is daarom belangrijk om voor je vertrek of direct na aankomst in Nederland je verzekering te checken of af te sluiten.

Meer informatie

Interessante links

Interessante links