Hoe een bus kan rijden op mierenzuur

Team FAST, een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft gisteren ’s werelds eerste systeem gepresenteerd waarmee een bus kan rijden op mierenzuur. Hun zelfgebouwde systeem zit in een kleine trailer – door henzelf gedoopt tot ‘REX’ – waarin mierenzuur wordt omgezet in elektriciteit, gekoppeld aan een elektrische bus. Voordelen van het gebruik van mierenzuur zijn dat het duurzaam, CO2-neutraal, veilig en vloeibaar is.

Hydrozine heet de energiedrager officieel. Het bestaat voor 99% uit mierenzuur aangevuld met een middel dat de prestaties bevordert. Bijzonder is dat Team FAST, bestaande uit 35 studenten, zelf deze tot nu toe onbekende brandstof heeft ontwikkeld. Begin 2016 presenteerden ze een eerste schaalmodel dat de werking illustreerde. Na twintig maanden hard werken is nu een 42.000 keer krachtiger systeem klaar met een vermogen van 25kW. 

Bereik vergroten

In de door het team gebouwde trailer wordt Hydrozine gesplitst in waterstof en CO2. Het waterstof wordt vervolgens gebruikt om elektriciteit op te wekken, waarmee de bus, een stadsbus van het Eindhovense bedrijf VDL, wordt aangedreven. Het team noemt de trailer een ‘range extender’, kortweg REX, omdat de trailer als losstaand onderdeel het bestaande bereik van de bus vergroot. Het team is nog bezig met de laatste tests, eind dit jaar moet de bus daadwerkelijk rijden. 

Talrijke voordelen

De voordelen van Hydrozine zijn talrijk. Het is een goedkoop en veilig alternatief om waterstof in te vervoeren, waar normaal gesproken grote tanks en hoge druk voor nodig is. De CO2 die ontstaat bij de splitsing wordt ook gebruikt bij de productie ervan, waardoor er netto geen CO2 ontstaat. Hydrozine heeft een vier keer zo hoge energiedichtheid als een accu en omdat hydrozine vloeibaar is zijn slechts kleine aanpassingen aan de huidige infrastructuur van tankstations nodig. 

Onthulling bus

Tijdens het evenement, op het VDMA-terrein in Eindhoven, onthulde Team FAST het design van hun unieke systeem en presenteerden ze de behaalde resultaten van het afgelopen jaar . Ook blikten ze vooruit op wat deze resultaten zullen betekenen voor de toekomst en presenteerden ze het eerste tankstation dat Hydrozine zal gaan tanken. Het evenement markeerde het moment waar een groot deel van de studenten afscheid neemt en plaats maakt voor nieuwe leden. 

Presentatie Team FAST

De presentatie gebeurde op een originele manier. Bezoekers liepen door de elektrische bus waarin de geschiedenis van Team FAST wordt verteld en alle eigenschappen en voordelen van Hydrozine worden weergegeven. Daarna volgde de REX, met daarop een led scherm waarop een animatie eenvoudig uitlegt hoe het systeem werkt en wat de verschillende componenten, die zichtbaar zijn door de doorzichtige kap, precies doen. 

Energiedrager van de toekomst

De missie van Team FAST is bewonderenswaardig en ambitieus. Samen met partners uit de gehele productieketen is Team FAST bezig van Hydrozine een veilige, duurzame en standaard energiedrager voor de toekomst aan het maken. Ze hopen een uniek mobiliteitsconcept te introduceren dat kan worden geïmplementeerd in de huidige infrastructuur, veilig is en daarom makkelijk overgenomen kan worden in de huidige levenswijze.