Wonderinkt TU/e maakt beweegbare 4D-prints mogelijk

12 januari 2022

Materiaal dat na uitprinten kan bewegen, buigen, groeien of krimpen bij blootstelling aan licht, warmte of water.

Materiaal dat na uitprinten kan bewegen, buigen, groeien of krimpen bij blootstelling aan licht, warmte of water. Het kan met hulp van een nieuwe op de TU/e ontwikkelde 'inkt'. Deze 4D-techniek kan de medische en veiligheidsbranche straks helpen aan revolutionaire toepassingen.

Beweegbare prints zouden zomaar eens de missing link kunnen zijn in de wereld van ingewikkelde kunstorganen, zoals kunstogen en kunstharten: complexe stukjes techniek, die moeten kunnen reageren op lichtprikkels (oog) of vloeistof (hart). Dat kan nog slechts ten dele, maar met hulp van nieuwe Eindhovense technologie in de toekomst mogelijk op grotere schaal. Al zijn de mitsen en maren nog wel talrijk. Het materiaal voor de prints wordt ingezet is nog erg duur en voordat het eerste geprinte kunstoog wordt geïmplanteerd, zijn waarschijnlijk nog duizenden tests nodig.

Toch is de Spaanse TU/e-promovendus Marc del Pozo Puig een trots man. Hij stond honderden uren in het lab, totdat hij eindelijk het materiaal had dat de gewenste reacties toonde bij verhitting, verlichting en contact met water. 'Prints die reageren op water, bestonden al', zegt Marc. 'Maar deze 'inkt' kunnen we ook met licht en warmte vervormen. Dat kon nog niet eerder en biedt meerdere mogelijkheden. 

Del Pozo Puig noemt de veiligheidsbranche. 'Je zou een extra waarheidskenmerk kunnen toevoegen: een afbeelding die van kleur verandert, zodra je er op blaast. Door de inkt die na aanraking met condens van kleur verandert." Ook noemt de promovendus multitaskende robots die met de nieuwe 4D-prints in staat zijn om nog preciezer te werken. "En protheses en andere vervangende organen natuurlijk. Je zou straks een oog kunnen maken dat reageert op de hoeveelheid licht die er binnenkomt; een eigenschap die een écht ook ook heeft, maar je dankzij deze nieuwe technologie straks kan namaken."

Del Pozo erkent dat het nog wel jaren kan duren voor het zover is. En nee, Philips Medical heeft nog geen belangstelling getoond voor zijn vondst. "Maar we zijn wel onderweg. Het is niet langer science fiction meer".