Vijf Veni-onderzoeksbeurzen: van energieopslag tot kunstmatige neuronen

16 juli 2019

De jonge, talentvolle TU/e-onderzoekers ontvangen elk 250.000 euro

Vijf talentvolle TU/e-onderzoekers krijgen dit jaar een Veni-subsidie van maximaal 250.000 euro. Dat maakte NWO vandaag bekend. De winnaars zijn Antoni Forner-Cuenca, Lenneke Kuijer, Erik Bekkers, Weiming Yao en Anat Akiva.

Zij gaan onder andere onderzoek doen aan grootschalige energieopslag, het anticiperen op technologische ontwikkelingen in het ontwerpproces, Artificial Intelligence (AI) om bloedvatnetwerken beter te analyseren, fotonica in kunstmatige neuronen en de ontwikkeling van bot-op-een-chip om botvorming te onderzoeken.

De vijf winnaars en projecten van TU/e op een rij:

 

Gestructureerde elektrodes – van computer naar batterij

Antoni Forner-Cuenca (faculteit Scheikundige Technologie)

Grootschalige energieopslag gebaseerd op elektrochemische conversie is essentieel voor het versnellen van de implementatie van niet-continue, hernieuwbare energiebronnen, zoals windenenergie. Elektrochemische technologieën, zoals redoxflow-batterijen, zijn veelbelovend, maar hoge kosten belemmeren commercialisering. Forner-Cuenca ontwikkelt een nieuw type elektrode met een zeer goed gestructureerde geometrie. Deze hoog gestructureerde materialen leiden tot sterk verbeterde energieopslagsystemen.

 

Slimme technologie de baas blijven

Lenneke Kuijer (faculteit Industrial Design)

De opkomst van slimme technologie heeft voordelen, maar ook risico's. Dit project combineert sociologie en ontwerponderzoek voor de ontwikkeling van nieuwe theorie. Kuijer wil hiermee beter anticiperen op de veranderende rol van technologie in het dagelijks leven. Haar theorie helpt ontwerpers om toekomstige kansen en problemen aan te pakken tijdens het ontwerpproces.

Contextbewuste kunstmatige intelligentie in medische beeldanalyse

Erik Bekkers (faculteit Wiskunde en Informatica)

Patiënt-specifieke vaatnetwerken in kaart brengen en analyseren vanuit medische beelden is een complexe taak. Maar het is van groot belang in medische diagnostiek en chirurgieplanning. Bekkers ontwikkelt systemen met kunstmatige intelligentie die deze taak kunnen uitvoeren. De systemen moeten daarvoor een besef van continuïteit, context en hiërarchie mee worden gegeven.

Verlicht het brein: KI-onderzoek versnellen met geïntegreerde fotonica

Weiming Yao (faculteit Electrical Engineering)

Kunstmatige intelligentie beïnvloedt vele gebieden van het moderne leven. Neurale netwerken spelen hierin een belangrijke rol, maar berekeningen in elektronische hardware kost veel tijd en energie. Weiming Yao onderzoekt hoe kunstmatige neuronen gerealiseerd kunnen worden in geïntegreerde fotonica. Dit kan mogelijk leiden tot snellere en efficiëntere hardware voor neurale berekeningen.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan: een alternatief mechanisme voor botvorming

Anat Akiva (faculteit Scheikundige Technologie)

Bot is een van onze belangrijkste organen, maar we weten nog steeds heel weinig over hoe het wordt gevormd. Door een “bot-op-een-chip” te bouwen gaat Akiva de biochemische botvormingsprocessen onderzoeken. Ze kijkt in het bijzonder naar de rol die bloedplasma hierbij speelt. Haar onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingen voor botaandoeningen.

Over Veni-onderzoeksbeurzen

NWO kent dit jaar in totaal 166 Veni’s toe, dat komt neer op een honoreringspercentage van 14 %. NWO stimuleert met deze jaarlijkse Veni-subsidie veelbelovende, jonge onderzoekers om hun onderzoeks-idee gedurende drie jaar verder te ontwikkelen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

Mediacontact

Hilde van Genugten - de Laat
(Science Information Officer)