Eredoctoraten TU/e voor bouwmaterialen en mechatronica

21 maart 2024

Karen Scrivener (EPFL) en Martin van den Brink (ASML) worden dit jaar door TU/e benoemd tot eredoctor voor hun wetenschappelijke bijdrage aan hun vakgebied.

Karen Scrivener en Martin van den Brink. Beeldrechten: EPFL en ASML

Elk jaar eert de TU/e een of meer mensen van buiten de universiteit voor hun belangrijke bijdragen aan een vakgebied. Dit jaar zijn dat Martin van den Brink en Karen Scrivener. Scrivener heeft als hoogleraar en hoofd van het Bouwmaterialenlaboratorium aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) veel pionierend onderzoek gedaan naar de bouwmaterialen cement en beton. Van den Brink, President en Chief Technology Officer van ASML, wordt geëerd voor zijn enorme bijdrage aan het vergroten van de kennis over het (on)mogelijke op het gebied van de mechatronica, waarin werktuigbouwkunde en elektrotechniek samenkomen. De eredoctoraten worden officieel uitgereikt tijdens de TU/e Research Day op 13 juni 2024.

Karen Scrivener

Karen Scrivener is een van de meest vooraanstaande en invloedrijke onderzoekers op het gebied van cement en beton met meer dan driehonderd wetenschappelijke publicaties. Haar belangrijkste bijdragen zijn het begrijpen van de microstructuur, hydratatiemechanismen en duurzaamheid van cementachtige materialen en in het bijzonder de uitvinding van LC3-technologie (kalksteen gecalcineerd kleicement) die een vermindering van de CO2-intensiteit van cement tot veertig procent mogelijk maakt. Deze technologie wordt inmiddels ingezet door bedrijven in meer dan vijftig landen.

Theo Salet. Foto: Angeline Swinkels

“Karen Scrivener is een vooraanstaande wetenschapper en haar werk op het gebied van duurzaamheid in de veelgebruikte bouwmaterialen cement en beton, sluiten perfect aan bij de duurzaamheidsdoelen en ambities van de TU/e,” zegt Theo Salet, decaan van de faculteit Built Environment.

“Naast onderzoek naar nieuwe, duurzamere bouwmaterialen, is onderzoek naar het verduurzamen van beton van groot belang. Zeker de komende jaren voorzie ik dat beton nog steeds een veelgebruikt materiaal zal zijn in de bouw."

Jos Brouwers. Foto: Vincent van den Hoogen

Zij is echt een voortrekker in het vak en in haar eigen discipline, cement en beton, is zij een autoriteit.

 Jos Brouwers, hoogleraar bouwmaterialen

Erepromotor voor Scrivener is Jos Brouwers, hoogleraar bouwmaterialen aan de TU/e. “Vanuit onze vakgroep werk ik al ruim dertig jaar samen met Karen en komen wij elkaar regelmatig tegen op congressen en wetenschappelijke bijeenkomsten over bouwmaterialen. Zij is echt een voortrekker in het vak en in haar eigen discipline, cement en beton, is zij een autoriteit.”

“Niet alleen op wetenschappelijk vlak, maar juist ook vanwege haar impact op de bouwsector”, vertelt Brouwers. “Dit is een uitgelezen kans om juist een excellente vrouwelijke wetenschapper in de overwegend mannelijke bouwwereld te erkennen en haar verdiensten uit te lichten. Ik kijk ernaar uit onze samenwerking te verbreden en mogelijk meer projecten samen te doen.”

Professor Dr. Karen Scrivener

Karen Scrivener is hoofd van het Laboratorium voor Bouwmaterialen aan de École Polythechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) in Zwitserland en heeft meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van bouwmaterialen in zowel de academische wereld als de industrie. Scrivener is een van de meest prominente en invloedrijke onderzoekers op het gebied van cement en is wereldleider op het gebied van microstructurele analyse. Ze promoveerde in 1984 aan het Imperial College in Londen en heeft meer dan driehonderd publicaties op haar naam staan.

Haar onderzoek richt zich op het begrijpen van de chemie en microstructuur, hydratatiemechanismen en duurzaamheid van cementgebonden materialen en het verbeteren van hun duurzaamheid. Ze is vooral bekend om haar pionierswerk op het gebied van cementgebonden materialen. Zij leidt vandaag de dag nog steeds het LC3-project terwijl ze actief deelneemt aan zowel de CEET als de 10-Member Group van de Verenigde Naties.

  • 1991: Leslie Holiday prijs van het Instituut voor Materialen
  • 2007: Klaus Dyckerhoff-prijs (2007) voor opmerkelijke levenslange bijdrage aan cement- en betononderzoek
  • 2010: Doctor Honoris Causa, Tsjechische Technische Universiteit
  • 2010: "Betonambassadeur" van UK Concrete Society
  • 2010: Kroll Medaille en Prijs van UK Institute of Materials, Minerals and Mining
  • 2011: Della Roy Lecture award, American Ceramic Society
  • 2014: Fellow van de Royal Academy of Engineering (UK)
  • 2017: Erelid van het Instituut voor Betontechnologie
  • 2022: Lid van de Raad van Ingenieurs voor de Energietransitie (CEET)
  • 2024: Benoemd tot lid van de 10-Member Group ter bevordering van wetenschap, technologie en innovatie voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen door de secretaris-generaal van de VN

Martin van den Brink

Sinds zijn start bij ASML in 1984, toonde Martin van den Brink zich een leider binnen het bedrijf. ASML heeft zijn technologische successen vooral aan Van den Brink’s visionaire leiderschap te danken. Hij is altijd uitgegaan van de interdisciplinaire aard van de uitdagingen van complexe machines en hij combineert daarbij zijn diepgaande kennis van fysica, materialen, mechatronica en elektronica.

Hij is een leider in system engineering met een inspirerende stijl die het allerbeste vraagt van hemzelf en zijn werknemers.

Patrick Anderson. Foto: Angeline Swinkels

De wetenschappelijke impact van Van den Brink is evident in zijn enorme bijdragen aan de ontwikkeling van de halfgeleiderproductietechnologie, met name op het gebied van fotolithografie. Zijn werk heeft nog steeds een grote invloed op de ontwikkeling van kleinere en krachtigere microchips, die veel de moderne technologieën ondersteunen en een cruciale rol spelen in verschillende wetenschappelijke en industriële toepassingen.

“Op basis van zijn wetenschappelijke excellentie en zijn cruciale rol in de industrie en maatschappij is Martin van den Brink een uitstekende eredoctor voor onze universiteit. Het toekennen van het eredoctoraat is niet alleen een meer dan verdiende erkenning van zijn prestaties, maar ook voor zijn bijdrage aan de kennis over de hightech systemen, mechanica en materiaalkunde, en in de werktuigbouwkunde in het bijzonder”, zegt Patrick Anderson, decaan en erepromotor van de faculteit Mechanical Engineering.

 

Maarten Steinbuch. Foto: Angeline Swinkels

Als innovator en visionair is hij het onbetwiste technisch-wetenschappelijke brein achter het succes van ASML.

Maarten Steinbuch, universiteitshoogleraar Control Systems Technology

Maarten Steinbuch, universiteitshoogleraar Control Systems Technology en erepromotor, is ook enthousiast over de aanstaande benoeming van Van den Brink als eredoctor. “Als innovator en visionair is hij het onbetwiste technisch-wetenschappelijke brein achter het succes van ASML, waar hij zich een ware meester van het integreren van vakgebieden en system engineering heeft getoond.”

Martin van den Brink, President en Chief Technology Officer ASML

Nederlandse nationaliteit, 1957, benoemd tot President en Chief Technology Officer van ASML in 2013. Vicevoorzitter van de Board of Management sinds 2013 (termijn loopt af in 2024). Van den Brink kwam in 1984 bij ASML als ingenieur. Sinds 1994 is hij verantwoordelijk voor de technologie van ASML en in 1999 werd hij benoemd tot lid van de Board of Management als Executive Vice President Marketing & Technology. Hij gaat op 24 april 2024 met pensioen bij ASML.

Van den Brink behaalde een graad in de elektrotechniek aan de HTS Arnhem (HAN University) en in 1984 studeerde hij af in natuurkunde aan de Universiteit Twente in Nederland. In datzelfde jaar trad hij in dienst bij het pas opgerichte ASML.

  • Imec Lifetime of Innovation Award (2019)
  • IEEE Robert N Noyce Medal voor uitzonderlijke bijdragen aan de micro-elektronica-industrie (2015)
  • IEEE Cledo Brunetti Award voor bijdragen aan nanotechnologie (2014)
  • Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2014)
  • Eredoctoraat in de natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam (2012)
  • SPIE Frits Zernike Award for Microlithography voor uitmuntende prestaties in de ontwikkeling van lithografische beeldvormingsoplossingen voor halfgeleiders (2008)
  • Sinds 2021 benoemd tot lid van de Amerikaanse National Academy of Engineering
Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen