Mini-jetlag door de zomertijd
Ons slaap-waakgedrag wordt geregeld door onze inwendige biologische klok. Wanneer we onze klokken dit weekend een uur vooruitzetten, hebben sommigen misschien wel enkele dagen nodig om zich volledig aan te passen. Zij ervaren een mini jetlag.
Het uurtje vooruit zetten van de klok in de zomertijd valt vaak het zwaarst. Het plotselinge uur minder slaap kan voor velen moeilijk zijn. Maar ook de dagen erna kan dit plotse vervroegen van ons slaappatroon nog steeds nawerken. Het kan overdag een slaperig gevoel veroorzaken en het uit bed komen net een beetje moeilijker maken. Er is een oplossing: helder licht. Onderzoek toont aan dat helder licht, vooral in de eerste uren na het opstaan, helpt om onze biologische klok sneller te verzetten en makkelijker de overgang naar zomertijd te maken, zodat we weer even gemakkelijk als normaal ons bed uit kunnen komen.
TU/e-onderzoekers Luc Schlangen en Karin Smolders tonen aan dat moderne levensstijlen met een ruime blootstelling aan avondlicht en een beperktere blootstelling aan daglicht (vanwege het vele binnen zijn), ons meer avondmensen maakt. Avondmensen hebben doorgaans meer moeite om de overgang naar de zomertijd te maken. Heldere dagen en donkere nachten en zoveel mogelijk ochtendlicht bevorderen niet alleen onze gezondheid en welzijn, maar helpen ook om ons sneller en makkelijker aan te passen naar de zomertijd.
Een brede groep wetenschappers publiceerde vorige week aanbevelingen voor gezonde verlichting. Zij benadrukken het belang van heldere dagen en donkere nachten. Dat ondersteunt de fysiologie, slaap en waakzaamheid bij gezonde mensen met een normaal dag-nacht ritme.