Nog twee TU/e-labs treden toe tot Nederlands AI-netwerk

26 januari 2021

De werelden van mobiliteit en industrie worden steeds meer gedreven door AI. Twee toonaangevende TU/e-laboratoria EAISI Mobility Lab en EAISI FAST Lab, sluiten zich nu aan bij de Nederlandse ICAI-labs.

De werelden van mobiliteit en industrie worden meer en meer gedreven door kunstmatige intelligentie. Nu sluiten twee toonaangevende TU/e-laboratoria op deze gebieden, EAISI Mobility Lab en EAISI FAST Lab, zich aan bij de Nederlandse ICAI-labs. ICAI is een netwerk van Nederlandse onderzoeksprogramma's dat is opgezet om onderzoekers op het gebied van AI bij elkaar te brengen. Het netwerk helpt de TU/e om de toch al nauwe banden met het Nederlandse bedrijfsleven verder te versterken en AI-expertise en -talent uit te wisselen met andere universiteiten en kennisinstellingen. De TU/e heeft nu in totaal drie ICAI-labs.

EAISI Mobility Lab

EAISI Mobility Lab is een samenwerking tussen de TU/e en NXP Semiconductors. Het heeft tot doel de voortschrijdende digitalisering van voertuigen en vervoersdiensten te gebruiken om een mobiliteit zonder ongevallen te bereiken. Op dit moment vallen er nog altijd te veel doden en gewonden op onze wegen. De onderzoekers van het Mobility Lab geloven dat technologie en in het bijzonder kunstmatige intelligentie voertuigen inherent veilig kunnen maken door bestuurders in kritieke situaties real-time ondersteuning te bieden. Om dit doel te bereiken, maken ze gebruik van technologieën zoals machine learning, wereldmodellen, geoptimaliseerde mens-machine samenwerking, nieuwe visie- en radarsystemen, en ultrasnelle actuatoren.

Foto: Shutterstock

Het Mobility Lab wil intelligente mobiliteitssystemen ontwerpen die hun omgeving waarnemen, leren en begrijpen, en in interactie met mensen beredeneren welke actie moet worden ondernomen om specifieke doelen te bereiken. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe soorten cruise control-systemen, waarbij de snelheid pro-actief wordt aangepast op basis van de omringende voertuigen, file-assistentie en platooning.

Perceptie

Een van de aandachtsgebieden van het EAISI Mobility Lab is perceptietechnologie. Momenteel zijn intelligente mobiele systemen steeds beter in staat de wereld rondom zich waar te nemen, maar om in een open, dynamische en vaak onvoorspelbare omgeving te kunnen opereren, moeten zij die omgeving ook begrijpen. Door de buitenwereld te begrijpen, kunnen (autonome) voertuigen anticiperen op mogelijke toekomstige gebeurtenissen en in reactie daarop veilige en effectieve acties plannen.

Programmamanager Margriet van Schijndel-de Nooij: "Ik geloof er heilig in dat kunstmatige intelligentie de veiligheid en energie-efficiëntie van voertuigen, maar ook van ons totale mobiliteitssysteem, een impuls kan geven. Om dit te bereiken is nauwe samenwerking met industriële partners als NXP van cruciaal belang. Deel uitmaken van het ICAI-netwerk helpt ons om de impact van onze innovaties te maximaliseren."

Programma

Het huidige onderzoeksprogramma loopt sinds september 2019 en brengt de expertise samen van twee onderzoeksgroepen binnen de TU/e (Mobile Perception Systems en Control Systems Technology). Het wordt uitgevoerd door vijf promovendi, plus een groot aantal studenten die actief deelnemen aan het onderzoek. Het team werkt momenteel aan een verlenging van het programma met nog eens twee jaar.

Voor meer informatie over het EAISI Mobility Lab kunt u contact opnemen met Margriet van Schijndel - de Nooij via m.v.schijndel@tue.nl.

EAISI FAST Lab

Machines de wereld om hen heen laten begrijpen, is ook de focus van EAISI FAST Lab, het derde TU/e lab dat onderdeel wordt van ICAI labs. FAST staat voor Frontiers in Autonomous Systems Technologies, en is een door het bedrijfsleven gefinancierde samenwerking tussen TU/e en vijf bedrijven: Vanderlande, ExRobotics, Rademaker, Diversey en Lely Industries.

Omgaan met onverwachte (lees: niet-geprogrammeerde) gebeurtenissen is een routinetaak voor onze prijswinnende voetbal- en zorgrobots, want je weet nooit wat een tegenstander of gebruiker vervolgens zal doen. Ook industriële robots kunnen baat hebben bij meer zelfstandigheid en autonomie.

EAISI FAST Lab wil mobiele industriële robots ontwikkelen met meer flexibiliteit, waardoor ze ook in een dynamische omgeving kunnen opereren. Dit heeft vele voordelen. Zo hoeft de omgeving niet te worden omheind, gemarkeerd of afgebakend en zijn specifieke zones of referentiepunten niet nodig.

Wereldmodellen

Om mobieler en flexibeler te kunnen zijn, hebben de robots zogenaamde "semantische wereldmodellen" nodig, zodat ze betekenis kunnen geven aan waarnemingen, en situaties en voorwerpen kunnen herkennen. Onderscheid kunnen maken tussen bijvoorbeeld een pallet met goederen, een groep mensen en een vorkheftruck betekent dat er een breed scala aan verschillende situaties is waar de robot op kan reageren. Robots moeten ook proactief informatie verzamelen, zodat ze hun taak beter kunnen uitvoeren.

Door deze nieuwe informatie toe te voegen aan het wereldbeeld van de robot, kan de robot daadwerkelijk leren van eerder opgeloste taken. Op die manier zal hij de volgende keer dat een specifieke situatie zich voordoet, er gemakkelijker mee om kunnen gaan. Aangezien mensen steeds meer interactie zullen hebben met robots - denk aan arbeiders in een fabriek - is interactie met mensen ook een belangrijk onderdeel binnen het semantische wereldmodel.

Samenwerking

Programmamanager Jesse Scholtes is blij dat EAISI FAST Lab onderdeel is geworden van de ICAI-familie: "Toetreding tot de ICAI-community biedt ons een diepere verbinding met het AI-netwerk in Nederland, niet alleen om technische kennis uit te wisselen, maar ook om effectief samen te werken met de industrie om de impact van de samenwerking te maximaliseren."

Het onderzoeksprogramma van EAISI FAST Lab loopt sinds januari 2018 en bundelt de expertise van drie verschillende onderzoeksgroepen binnen de TU/e (Control Systems Technology, Mobile Perception Systems en Human Technology Interaction)  en wordt uitgevoerd door vier PhD-onderzoekers. Ook hier is een grote groep studenten actief betrokken. Het Lab werkt momenteel aan een verlenging van het programma met nog eens vier jaar.

Bent u geïnteresseerd in het werk van het EAISI FAST Lab? Kijk dan op hun webpagina, of stuur een e-mail naar Shane O'Seasnáin (s.m.oseasnain@tue.nl).

DRIE ICAI-LABS

Met het EAISI Mobility Lab en FAST beschikt de TU/e nu over drie ICAI-labs. Eerder werd EAISI AI-enabled Manufacturing and Maintenance (AIMM) al onderdeel van het nationale ICAI-netwerk.

Carlo van de Weijer, algemeen directeur van het Eindhoven AI Systems Institute (EAISI): 

"EAISI is anderhalf jaar geleden van start gegaan met als een van de belangrijkste doelstellingen het versnellen van AI-onderzoek in samenwerking met de industrie. We zijn dan ook erg blij dat we al drie AI-labs hebben opgericht rond de kernthema's van ons onderzoek. Het bedrijfsleven heeft steeds meer behoefte aan AI-oplossingen, wij ontwikkelen steeds meer AI-kennis, en samen barsten we van de AI-ideeën."

Mediacontact

Henk van Appeven
(Communications Adviser)