‘Ik wil de ogen en oren zijn voor de TU/e’

1 februari 2024

Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk start 1 februari als nieuwe secretaris van de TU/e.

Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk. Foto: Bart van Overbeeke
Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk. Foto: Bart van Overbeeke

Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk start vandaag met veel zin en energie als secretaris van onze universiteit. “Dit is voor mij de leukste functie van de hele TU/e. Je bent een spin in het web als adviseur van het College van Bestuur. Ik hoop dat mensen mij weten te vinden, zodat ik de ogen en oren van onze gemeenschap kan zijn, in al zijn diversiteit.”

Je zou kunnen opmerken dat de carrière van Eric van de Geer-Rutten-Rijswijk de laatste maanden flink in de lift zit. Hij ging van de rol van directeur bedrijfsvoering van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences naar directeur Education and Student Affairs (ESA), waar hij in oktober 2023 met veel plezier startte. En vanaf vandaag, zo’n vier maanden later, wordt hij secretaris van de TU/e, en daarmee ook directeur van General Affairs.

“Het was zeker niet mijn bedoeling om ESA zo snel te verlaten, maar de functie van secretaris past zo perfect bij me, dat ik wel móest solliciteren. Ook bij ESA voelde ik me als een vis in het water. Ik heb daar een zachte landing gehad in een fantastisch team. Alles kwam samen wat ik tot dan toe had gedaan: bedrijfsvoering, onderwijs, leiderschap. Ik had die functie jarenlang met heel veel plezier kunnen vervullen.”

Ik heb echt wel even moeten slikken, want ik was nog maar net begonnen bij ESA.

Universiteitssecretaris Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk

Vacant

“Niemand had kunnen voorzien dat de functie van secretaris weer zo snel vrij zou komen”, zegt Van der Geer, doelend op het feit dat Patrick Groothuis die functie recent verruilde voor die van vicevoorzitter in het College van Bestuur.

“Je gunt een organisatie iets anders dan de perfect storm waarin het bestuur van de universiteit zich heeft bevonden sinds het vertrek van rector Frank Baaijens, vicevoorzitter Nicole Ummelen en universiteitssecretaris Susanne van Weelden. Maar soms loopt het zo. Het CvB is nu weer compleet en ik hoop dat we samen rust kunnen brengen en de blik vooruit kunnen richten.”

Grote match

“Toen me werd gevraagd eens naar het profiel van de secretaris te kijken, zag ik een heel grote match. Met mijn kennis, TU/e-netwerk en ervaring, en met mijn manier van werken. Ik heb echt wel even moeten slikken, want ik was nog maar net begonnen bij ESA. Maar ik vond dat als ik van meerwaarde kon zijn voor de universiteit, ik de verkenning en gesprekken over de rol van secretaris in ieder geval moest aangaan.”

Dat deed hij niet lichtvoetig, en met een beetje buikpijn. “Maar ik werd er ook heel enthousiast van. Want je bent als secretaris een spin in het web, en dat past bij mij. Ik ken de organisatie en de primaire processen goed. Daarnaast heb ik een groot netwerk om het College van Bestuur en de diensten en faculteiten te kunnen bijstaan.”

Verbazing

“Vlak voor het kerstreces heb ik de leden van het managementteam van ESA gebeld om te vertellen dat ik zou vertrekken. Ze waren verbaasd en vonden het jammer, maar gaven ook ruimhartig toe dat ze mijn keuze snapten. Dat dubbele gevoel heb ik zeker ook gehad en geeft aan dat ik me in korte tijd al echt onderdeel heb gevoeld van het ESA-team. Daar ben ik erg blij om.”

De procedure voor het zoeken van een nieuwe ESA-directeur is inmiddels in volle gang. Daisy van der Schaft, ESA-manager Policy Advice & Projects, neemt tot die tijd de rol van directeur waar.

Over Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk

Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk is een TU/e’er in hart en nieren. Opgeleid aan de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (hij behaalde er de master Industrial Engineering), waar hij ook promoveerde in arbeids- en organisatiepsychologie. “Mijn studie was heel breed, dat paste goed bij mijn brede interesse. Die is overigens altijd breed gebleven.”

“Voor mijn promotieonderzoek werkte ik bij een revalidatiecentrum. Daar onderzocht ik hoe je mensen zo optimaal mogelijk kunt aansturen, om het beste uit hen te halen. Die kennis pas ik nog dagelijks toe, dat vind ik heel tof”, vertelt Van der Geer.

Achternaam

Hoe komt hij aan zijn lange achternaam, is hij van adel? Hij lacht, leunt ontspannen achterover in zijn stoel en vertelt: “Ik ben er trots op, want het geeft mijn familiegeschiedenis weer. Van der Geer is de achternaam van mijn biologische vader. Na de scheiding van mijn ouders, kreeg ik een stiefvader, Arie Rutten. Hij adopteerde ons. We woonden destijds in België en daar is het normaal dat je bij adoptie de achternaam van je nieuwe ouder erbij krijgt. Dus toen heette ik Eric van der Geer-Rutten.”

“Bijna achttien jaar geleden trouwde ik met mijn man Pieter Rijswijk. We besloten elkaars naam aan te nemen. Ik dacht ‘Van der Geer is voldoende’, maar volgens de ambtenaar van de burgerlijke stand moest het Van der Geer-Rutten zijn. Zo ging ik van twee naar drie achternamen, en mijn man van één naar drie.” Hij voert al zijn achternamen met trots, maar voor dit interview mogen we naar hem verwijzen met Van der Geer.

Familieman

“Ik ben een echte familieman: mijn man, onze hond Meneer Frits, mijn neefjes en onze vrienden komen op de eerste plaats. Ik geef me altijd meer dan honderd procent op mijn werk, maar weet ook wanneer ik moet afschakelen. Ik probeer die werk-privébalans goed te bewaken en doe mijn best om het goede voorbeeld te geven.”

Achter de schermen

Voor het College van Bestuur is de secretaris van grote waarde in het helpen realiseren van de strategische ambities van de universiteit. Hij werkt hier achter de schermen hard aan mee als adviseur. “We hebben heel open en oprechte gesprekken gehad en kijken er echt naar uit om samen een team te vormen”, zegt Van der Geer.

We kijken er echt naar uit om een team te vormen.
Universiteitssecretaris Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk

“Ik ben verbindend, diplomatiek en kan goed de kalmte bewaren”, zegt Van der Geer, als hem gevraagd wordt zichzelf te omschrijven. “Ik heb een hart voor de universitaire wereld en een grote drive voor verandering, zoek altijd naar hoe we het nóg beter kunnen doen. Tegelijkertijd kan ik ook het vlot zijn waaraan mensen zich kunnen vastklampen. Als je dicht bij elkaar blijft en het samen doet, durven mensen die veranderprocessen wel aan. Ik hoop die stabiliteit en rust te kunnen bieden.”

Directeur General Affairs

Aan onze universiteit is de secretaris tevens directeur van General Affairs (GA). Deze afdeling geeft vorm aan de strategie van de TU/e, koppelt er doelen en activiteiten aan, en monitort die ook. “Ik kijk er naar uit om me hierin te verdiepen en General Affairs goed mee in zijn rol te zetten. Daarbij hoop ik vanuit de inhoud steeds weer de verbinding te kunnen maken, ook met de andere diensten en de faculteiten. Dat vraagt om een integrale blik, waarbij de primaire processen dienen als kompas en de strategie de koers bepaalt. Het helpt daarbij om je perspectief regelmatig te verleggen, van buiten naar binnen, en je te verplaatsen in de gebruikers.”

SQUAD

GA start op 1 februari in de laatste ronde van SQUAD, het zelfevaluatieprogramma voor alle diensten van de TU/e. Samen met het Communication Expertise Center (CEC), ESA en het Research Support Office (RSO).

“Dit wordt een heel interessante ronde”, voorspelt Van der Geer enthousiast. “We gaan het met de betrokken diensten als één team doen, omdat we ervan overtuigd zijn dat de universiteit dat nodig heeft.”

Over muren

“Ik ben trots op de TU/e, op het excellente onderwijs, toonaangevend onderzoek en op haar rol in het Brainport ecosysteem en daarbuiten. Dat vraagt om een slagvaardige organisatie en ik gun het de TU/e om elkaar nog meer op te zoeken en de samenwerkingen te intensiveren, over muren en barrières heen en tegelijkertijd de verantwoordelijkheden helder te beleggen.”

Het zal docenten of medewerkers een worst wezen wat bij welke dienst hoort. Zij willen geholpen en ondersteund worden.
Universiteitssecretaris Eric van der Geer-Rutten-Rijswijk

“Natuurlijk moet een universiteit op een bepaalde manier georganiseerd zijn, maar het zal docenten of medewerkers eerlijk gezegd een worst wezen wat bij welke dienst hoort. Zij willen geholpen en ondersteund worden. Daarom kijken we naar domeinen, in plaats van naar de aparte diensten. Dat zijn Onderwijs, Onderzoek & Valorisatie en Strategie, Branding en Governance. Vanuit die domeinen verkennen we vanuit het gebruikersperspectief hoe we de integrale dienstverlening aan onze universiteit kunnen verbeteren en een langdurige kwaliteitscyclus op gang kunnen brengen.”

Open uitnodiging

Van der Geer hoopt vooral dat mensen hem weten te vinden in zijn nieuwe rol. “Ik wil de ogen en oren zijn van onze organisatie. Dus loop gerust bij me binnen, of stuur me een mail of appje. Zo kunnen we alle signalen laten meewegen in de besluitvorming. Daarbij zoek ik de samenwerking graag op, ook met de medezeggenschap. Ik geloof erin dat je het met elkaar moet doen. Het gaat om processen op elkaar afstemmen, draagvlak creëren en mensen meenemen. Als secretaris zit je in de ultieme rol om zo’n cultuur neer te zetten.”

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Meer over onze strategie

Blijf ons volgen