Alexandra Cloherty en Mohammad Jouy Bar winnen finale FameLab

2 juni 2021

Amsterdam UMC-onderzoekster Alexander Cloherty zal Nederland later dit jaar vertegenwoordigen bij de internationale finale.

Alexandra Cloherty en Mohammad Jouy Bar
Alexandra Cloherty en Mohammad Jouy Bar

Alexandra Cloherty vertegenwoordigt Nederland dit jaar bij de internationale finale van FameLab. De jonge onderzoekster van Amsterdam UMC won de Nederlandse finale van de jaarlijkse wetenschapscommunicatiewedstrijd met een indrukwekkende pitch over haar onderzoek naar het ‘opruimen’ van virussen. TU/e-onderzoeker Mohammad Jouy Bar kreeg van het publiek een speciale prijs. Bijna 200 mensen waren getuige van het online-evenement, dat dit jaar werd georganiseerd door de TU/e ter gelegenheid van haar 65-jarig bestaan. 

Zoals alle deelnemers mocht Cloherty geen dia's gebruiken in haar presentatie. Alleen woorden en een optioneel attribuut, in haar geval een zwart pluchen HIV-virus en een plastic vuilniszak, waren toegestaan. De jury, die na 20 minuten beraadslaging tot haar besluit kwam, prees Alexandra voor de heldere manier waarmee ze een moeilijk onderwerp voor het voetlicht bracht. "Ze wist echt aansluiting te vinden bij het publiek, en legde veel energie en enthousiasme aan de dag", aldus juryvoorzitter Liza Cornet, zelf winnares van FameLab 2020.

Naast Liza bestond de jury uit Ruchi Bansal van de Universiteit Twente, Jim Jansen, hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist en Chiel van Heerwaarden, van Wageningen Universiteit. Het evenement werd gepresenteerd door TU/e-wetenschapsvoorlichter Barry Fitzgerald.

Autofagie

Cloherty's onderzoek richt zich op een beter begrip van autofagie, een natuurlijk mechanisme dat ons lichaam heeft ontwikkeld om virussen 'op te ruimen'. Alexandra: "Net als bij ons thuis, kunnen cellen zich ophopen met allerlei spullen. Maar bij cellen bestaat die rommel uit virussen. Cellen gebruiken autofagie om deze virussen te verzamelen, uit elkaar te halen en te verwijderen. Net zoals wij mensen doen als we ons huis opruimen. Door autofagie te begrijpen, kunnen we het fijner afstellen en zo ons lichaam helpen ziekten als HIV te bestrijden."

Moeilijke beslissing

De jury prees alle tien deelnemers - van Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Twente (UT), Amsterdam UMC, en de TU/e - voor hun inspirerende pitches.

"Het was ongelooflijk lastig om een keuze te maken. Veel kandidaten scoorden erg hoog, en maakten indruk met de kwaliteit van hun presentaties, en de zelfbewuste manier waarop ze antwoord gaven op onze vragen. Maar uiteindelijk was Alexandra Cloherty de echte winnaar! We zijn trots dat zij Nederland zal vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van FameLab."

Alexandra is dolgelukkig met haar overwinning. "Ik kon het gewoon niet geloven. Ik moest mijn camera uitzetten omdat ik stond te gillen!"

Publieksprijs

De winnaar van de publieksprijs was Mohammad Jouy Bar, promovendus aan de afdeling Werktuigbouwkunde, en tevens winnaar van de publieksprijs van het FameLab TU/e heat.

Jouy Bar vertelde over zijn onderzoek naar de ontwikkeling van zogenaamde organen-op-een-chip. Deze kunstmatige organen van siliconenrubber bootsen het menselijk orgaan na, en maken de weg vrij voor goedkope en snellere klinische testen van medicijnen, bijvoorbeeld voor Covid-19.

En dit zijn alle pitches van FameLab 2021

Heb je de finale gemist, of wil je de pitches nog eens zien? Dit is een overzicht van alle pitches in de volgorde waarin ze werden gepresenteerd (klik op de naam, de link brengt je naar YouTube):

Mediacontact

Henk van Appeven
(Communications Adviser)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen