Ervaar de interactie met licht tijdens GLOW 2018

Van 10 tot 17 november is Eindhoven wederom gastheer van het internationale lichtkunstfestival GLOW Eindhoven,  behorend tot de vijf best bezochte lichtfestivals ter wereld. Onder de 35 lichtkunstwerken bevinden zich twee installaties van TU/e-studenten en –alumni. LOOP, van het studententeam IGNITE, laat bezoekers met bewegingen een lichtinstallatie controleren. GIBSON, van TU/e-alumnus Philip Ross en Joep le Blanc, richt zich op hoe licht de bezoekers waarneemt.

Parijs staat wereldwijd bekend als de Lichtstad, maar er is nog een Europese stad die aanspraak mag maken op deze titel: Eindhoven. Lange tijd was de stad de grootste producent van lucifers, en later de onbetwiste marktleider in de productie van gloeilampen in de 20e eeuw. Sinds 2006 blinkt Eindhoven ook uit in lichtkunst, met de lancering van het eerste GLOW-festival.
 

Spel van licht en schaduw

Sinds die eerste editie in 2006 is het lichtkunstfestival exponentieel gegroeid, tot een recordaantal bezoekers van 740.000 tijdens de editie van vorig jaar. GLOW hoort daarmee tot de vijf best bezochte lichtfestivals ter wereld. De editie van dit jaar draait om dualiteit, uitgedrukt in het thema ‘Schaduw en Licht’. Langs de vijf kilometer lange wandelroute maakt een spel van licht en schaduw visueel het contrast duidelijk tussen zwart en wit, groot en klein, binnen en buiten, schaarsheid en overvloed. Het gaat hierbij zowel om indrukwekkende, spectaculaire projecties als kleinere, conceptuele installaties. Naast internationaal vermaarde lichtartiesten biedt GLOW 2018 ook ruimte voor innovatieve en unieke, lokale projecten uit Eindhoven, zoals de twee projecten die zijn ontwikkeld door studenten en alumni van de TU/e: LOOP en GIBSON.

 

LOOP

LOOP is ontwikkeld door 22 studenten van het studententeam IGNITE en is het toppunt van interactief onderzoek. Hun 4 meter hoge installatie bevat 2400 ledlampen en 150 meter aluminiumbuizen, verdeeld over 20 blokken, die kunnen worden gecontroleerd door de bewegingen van bezoekers. Bijvoorbeeld, door hun armen op en weer te bewegen kunnen bezoekers de snelheid en kleur van de lichten in de blokken veranderen. De ervaringen van bezoekers worden verzameld via anonieme vragenlijsten en vormen de input voor ‘HYPAR’, een installatie van maar liefst 200 blokken groot die het team wil presenteren tijdens GLOW 2019.

GIBSON

Licht helpt ons om onze omgeving waar te nemen. Maar wat als licht zelf ook tot waarneming in staat is? GIBSON onderzoekt deze vraag door lichtbundels in staat te stellen iets ‘aan te raken’, zodat ze het oppervlak kunnen voelen dat ze belichten. De lichtbundels kunnen hun omgeving verkennen door rond te bewegen en reageren op wat ze tegenkomen, waaronder bezoekers. De installatie is geïnspireerd op het werk van psycholoog J.J. Gibson over het verband tussen perceptie en beweging. Het creatieve genie achter dit project is Philip Ross, cum laude gepromoveerd aan TU/e, en Joep le Blanc, cum laude afgestudeerd in Industrial Design aan TU/e. Het GIBSON-project wordt ondersteund door het Intelligent Lighting Institute van TU/e.

 

Je kunt LOOP ervaren aan het Karel Vermeerenplantsoen en GIBSON op de Oude Stadsgracht in Eindhoven, elke avond van 10 tot 17 november. Bekijk de website van GLOW voor meer informatie.