Voel de verandering tijdens de Dutch Design Week met 20 TU/e-projecten

13 oktober 2023

Met de tentoonstelling ‘Drivers of Change’ op het Ketelhuisplein staat de TU/e ook dit jaar weer in het hart van de Dutch Design Week in Eindhoven van 21 t/m 29 oktober.

 

CURA, een robot voor in het ziekenhuis. Foto: Bart van Overbeeke

Ben jij al klaar voor de Dutch Design Week? Dit Eindhovense evenement met wereldfaam staat volledig in het teken van vernieuwend en verrassend design, met locaties door de hele stad. Ook dit jaar heeft de TU/e een prominente rol in het programma met de tentoonstelling ‘Drivers of Change’ op het Ketelhuisplein op Strijp-S. Aan de hand van twintig projecten worden bezoekers meegenomen in de wereld van onze knappe koppen, enthousiastelingen, passievolle onderzoekers en ontwerpers die werken aan de oplossingen van morgen. We verhogen de voorpret alvast met 5 highlights die je niet mag missen!

De TU/e-projecten die in 2023 zijn geselecteerd lopen uiteen van prachtig ontwerpen conceptauto’s van studententeams, tot architectonische vernieuwing en een echt lab dat de bezoeker toelaat in het hart van de creatie.

Een compleet overzicht van de tentoonstelling Drivers of Change 2023, evenals voorgaande jaren, vind je op https://ddwtue.nl. Bezoek aan het Ketelhuisplein en de tentoonstellingen is gratis en vrij toegankelijk tijdens de hele week.

BRIC-paviljoen

Geen staal of beton maar vlas, houtafval en hennep. Dat zijn de natuurlijke materialen waar het organisch vormgegeven BRIC-paviljoen van gemaakt is. In het paviljoen staan meubels van mycelium (schimmeldraden). Bio-based materialen als bouwmateriaal van de toekomst? Een welkome oplossing in de weg naar duurzamer bouwen zonder grondstoffen uit te putten. BRIC onderzoekt hoe dat kan.  

Het BRIC-paviljoen is deel van de gebouwen/elementen van de tentoonstelling, waarbinnen weer andere projecten te zien zijn.

Onderzoeker: Snehal Hannurkar

Data-opslag in DNA

In 2030 produceren we waarschijnlijk meer digitale data dan we kunnen opslaan. De oplossing? Digitale data opslaan in DNA. Je maakt daarvoor een ‘harde schijf’ van DNA - het natuurlijke informatiemolecuul. Daarin kun je ontzettend veel data opslaan. Mogelijk past straks alle data van het internet in de kofferbak van een auto. Ook is het veel langer houdbaar: wel 10.000 jaar. 

Het dataopslag-DNA is synthetisch. Een molecuul met daarin de DNA-parelketting met de 4 letters A, C, T en G. Zoals de natuur de letters gebruikt om gegevens in op te slaan, kan dat ook met digitale data. Het uitlezen, kopiëren en bewaren van bestanden vraagt nog finetunen. De moleculen gaan daarbij namelijk interactie met elkaar aan, waardoor gegevens verloren gaan.

Onderzoekers van de TU/e hebben nu het opslaan en uitlezen van DNA-geëncodeerde data weten te verbeteren. Ze maakten capsules met magneetjes die interactie tussen moleculen voorkomen. Naar verwachting wordt DNA-dataopslag binnen nu en 10 jaar ingezet.

Onderzoeker: Bas Bögels

 

CURA - robot in het ziekenhuis

Robots ondersteunen ons al op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in de logistiek, waar ze over vaste lijnen in een magazijn hun werk doen. Dat werkt, al mag de robots dan - letterlijk - niets in de weg staan.

Met CURA ontwikkelt de TU/e een robot die kan functioneren in een dynamische ziekenhuisomgeving. CURA heeft een camera waarmee hij met de nieuwste AI-technieken objecten en situaties kan herkennen, en daarop kan reageren of anticiperen. Een deur die plots openzwaait, een bezoeker die de gang oversteekt, een bed dat verplaatst wordt. Zo kan CURA ondersteunen in het logistieke werk in een ziekenhuis; medicijnen van de apotheek naar de juiste afdeling brengen bijvoorbeeld, of zelfs rolcontainers met beddengoed verplaatsen.

CURA gaat ziekenhuismedewerkers niet vervangen, maar met ze samenwerken. Zij is wendbaar, vriendelijk en vindt haar eigen weg in een steeds veranderende omgeving. Het ultieme samenspel tussen mens en robot.

Wil je robots in actie zien? Ook onze cheeta's (een soort robothonden) zullen een potje voetballen. En markeer ook alvast juli 2024 in je agenda, dan vindt het WK RoboCup plaats in Eindhoven waar Tech United met hun voetbalrobots de wereldtitel zal verdedigen.

Onderzoeker: Joep Selten

 

Human Repair Shop

Heb je een wondje op je huid, dan herstelt je lichaam dat meestal gemakkelijk zelf. Lastiger is het als er ergens anders in je lijf iets aan de hand is. Soms moet je dan een transplantatie ondergaan, of krijg je een kunststof of metalen prothese in je lichaam.

Onderzoekers van het Materials-Driven Regeneration onderzoeksprogramma werken aan een ‘human repair shop’: afbreekbare materialen die geïmplanteerd worden en je lijf aanzetten tot zelfreparatie. Een kunststofbuisje dat als tijdelijke ‘steiger’ dient voor een nieuw bloedvat of nieuwe hartklep bijvoorbeeld. Of materiaal dat kraakbeen, pezen, bot of nierweefsel aanwijzingen geeft om zichzelf te herstellen.

In de tijd dat je lichaam zichzelf repareert, breken cellen het steigermateriaal af. Deze methode kan ook buiten het menselijk lichaam gebruikt worden, bijvoorbeeld om een gepersonaliseerd (mini-)orgaan te maken waarmee je in een lab een medicijn kunt testen; een mooi alternatief voor dierproeven.

Onderzoeker: Hannah Brouwer

Visionary

ChatGTP, Midjourney, Stable Diffusion: het aantal toegankelijke AI-tools om tekst en afbeeldingen te genereren, ontploft. De technologie is indrukwekkend, maar hoe zetten we die nuttig in voor ons dagelijkse werk en leven? De AI-moodboarding-tool Visionairy laat zien dat de toekomst van AI niet zit in de individuele modellen, maar in de creatieve manieren waarop wij ze met elkaar combineren.

Visionairy combineert vijf verschillende AI-modellen die allemaal een stukje functionaliteit verzorgen. Zo creëert de tool een unieke ervaring die de kracht en creativiteit van de gebruiker verrijkt én respecteert. De tool heeft een oneindige beeldfeed die zich aanpast aan je gedrag en gebruikt AI-gegenereerde trefwoorden die inspiratie geven voor nieuwe zoekrichtingen. Ook kun je chatten met afbeeldingen, afbeeldingen samenvoegen of aanpassen en je schetsen tot leven brengen.

Onderzoeker: Mathias Verheijden

 

Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

X

Volg het laatste nieuws altijd via ons X-account.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

Twitter

Volg het laatste nieuws altijd via ons Twitterkanaal.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.