TU/e-studenten presenteren ‘s werelds eerste offroad zonneauto: Stella Terra

14 september 2023

Stella Terra zal in Marokko duizend kilometer afleggen in verschillende landschappen

Stella Terra rijdt op energie van de zon. Foto: STE/Bart van Overbeeke

Studententeam Solar Team Eindhoven van de TU/e heeft de eerste offroad auto ontwikkeld die rijdt op energie van de zon. De zonnewagen is niet afhankelijk van laadpalen. Stella Terra is robuust genoeg om behalve op verharde wegen ook uit de voeten te kunnen op onverhard terrein. Begin oktober vertrekt het studententeam naar Marokko, waar Stella Terra uitgebreid zal worden getest, tot in de Sahara.

De zonne-energie voor Stella Terra wordt opgevangen door zonnepanelen op het dak. Door deze zonnepanelen en de robuuste bouw heeft Stella Terra volledige onafhankelijkheid op een duurzame manier, waar dan ook ter wereld. De zonneauto – die mag rijden op de openbare weg – heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer. 

De uitdaging

Het bouwen van een zelfvoorzienende offroad wagen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, omdat het voor zover bekend de eerste ter wereld is. “Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij bijna alles van Stella Terra zelf moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen”, aldus Wisse Bos, teammanager van Solar Team Eindhoven.

Volgens Bos loopt Stella Terra vijf tot tien jaar vooruit op de huidige markt. “We verleggen de grenzen van technologie. Met Stella Terra willen wij laten zien dat de transitie naar een duurzame toekomst reden tot optimisme biedt, en mensen en bedrijven aanmoedigen de energietransitie te versnellen.”

De leden van het Solar Team Eindhoven. Foto: STE/Bart van Overbeeke

Marokko

Stella Terra is in Nederland uitgebreid getest, alleen is de variatie aan landschappen hier beperkt. Daarom vertrekt het team in oktober met Stella Terra naar Marokko waar de zonneauto een kleine duizend kilometer door verschillende landschappen rijdt en eindigt in de Sahara, en dat alles op de energie van de zon.

Het Solar Team Eindhoven bouwt tweejaarlijks een innovatieve, efficiënte auto die op de zon wordt aangedreven. Het team werd in het verleden vier keer op rij wereldkampioen tijdens de beroemde World Solar Challenge in Australië, in de klasse voor gezinsauto’s (Cruiserklasse). In 2021 haalde het team het wereldnieuws door een camper op zonne-energie te bouwen, Stella Vita, en daarmee naar het zuidelijkste puntje van Europa te reizen.

Mediacontact

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen