"In 2070 hebben we hopelijk al veel kernfusiereactoren gebouwd"

22 juli 2021

In deze aflevering van onze podcast Sound of Science praat natuurkundige Ralf Mackenbach - ooit beroemd geworden als zanger - over de kernfusiereactor van de toekomst.

Ooit brak hij door bij het grote publiek door het Junior Songfestival te winnen met zijn liedje ‘Click-Clack’. Ralf Mackenbach maakte echter de overstap naar de natuurkunde en legt zich nu volledig toe op het ontwerp van een toekomstige kernfusiereactor. Wat heb je nodig om op aarde energie te maken uit iets dat tien keer heter is dan het centrum van de zon. Een gesprek over kralen aan een ketting, dikke donuts en inktdruppels in water.

'Kernfusie is over 20 jaar een mogelijkheid, en dat zal altijd wel zo blijven.' Dit in de natuurkunde bekende adagium tekent de belofte – en enorme uitdaging – die kernfusie al jarenlang is. Ralf Mackenbach is echter optimistisch: “De wetenschap zal denk ik genoeg sprongen vooruit maken, zodat we over zo’n vijftig jaar in staat zijn om goed werkende fusiecentrales te bouwen.”

Enthousiasme en voorbeelden

Momenteel zet Mackenbach zich in voor een beter ontwerp van één van de soorten reactoren waarmee nu met kernfusie wordt geëxperimenteerd: de stellarator. Zijn doel is, simpel gezegd, dat er geen turbulentie in het gloeiendhete plasma optreedt. Hij doet zijn onderzoek onder begeleiding van Josefine Proll

In deze aflevering van onze wetenschapspodcast Sound of Science legt de promovendus uit wat voor immense eisen er aan een kernfusiereactor gesteld worden als je er plasma van 150 miljoen graden Celsius mee wilt bedwingen. Met zijn enthousiasme en tot de verbeelding sprekende voorbeelden raak je in dit gesprek ongetwijfeld gefascineerd door de ongekende uitdaging van kernfusie. 

Je kunt het gesprek met Ralf Mackenbach in de speler hieronder beluisteren. Of ga naar je favoriete podcastplatform en zoek naar ‘Sound of Science’. Abonneer je op het kanaal om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen!

Barry van der Meer
(Head of Department)

Meer over duurzaamheid

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen