Herbeleef hier ons academische feest van het jaar

Terugblik op MomenTUm 2023

29 september 2023

Op 28 en 29 september vierden we de academische ceremonie van het jaar, met al onze bachelor afstudeerders en de beste docenten van 2023.

Hét moment van MomenTUm is natuurlijk het massaal in de lucht gooien van de caps. Foto: Bart van Overbeeke

Wat een spetterend feest was het tijdens MomenTUm 2023. Rector Silvia Lenaerts leidde voor de eerste keer het officiële deel van de ceremonies en reikte de awards uit, zowel voor de Best Teachers, de Academic Awards, als ook de Marina van Damme-beurs. Een vol en gevarieerd programma maakt van MomenTUm het tofste feest van het jaar, en een dierbare herinnering voor al onze afstudeerders van collegejaar 2022-2023.

Voel en beleef MomenTUm 2023 nog een keer dankzij de aftermovie.

Terugblik met foto's

Geniet nog even na van MomenTUm met deze prachtige fotoselectie.

Alle foto's in onderstaande carrousel zijn gemaakt door: Bart van Overbeeke, Levi Baruch en/of Piotr Kemna.

MomenTUm opende met een spetterend feest op de donderdagavond. Foto: Bart van Overbeeke

Feestelijk begin

MomenTUm opent met een spetterend feest op de donderdagavond buiten bij het MetaForum. De artiesten krijgen de sfeer er al snel goed in. En de line-up mag er zijn met Lefgozers, Het Feestteam, the Mystery Beats, The Night Flight en tot slot DJ Outsiders. Ook van de food trucks en de drank aan de bar werd nog één keer met volle teugen genoten door de afstudeerders en hun vrienden.

Rector Silvia Lenaerts leidde voor de eerste keer het officiële deel van de ceremonies. Foto: Bart van Overbeeke

Ceremonies en familie

Zowel in de ochtend als de middagceremonie, is er ruimte en tijd voor het officiële deel, waarbij de studenten hun diploma eindelijk in ontvangst mogen nemen. Ook de Walk of Fame is voor de ruim 1400 kersverse bachelors een moment met een lichte brok in de keel. De families en vrienden die mee zijn gekomen kunnen alleen maar trots toekijken.

Silvia Lenaerts, onze rector magnificus drukt de studenten  op het hart om vooral verder te leven met lef. “Iedereen zal, vroeg of laat, wel ergens in falen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Bedenk dat falen óók een leermoment kan zijn en je leer om flexibel te zijn. Flexibel in de doelen die je jezelf stelt, in hoe je problemen oplost, in welke acties je onderneemt, en flexibel in hoe je mild bent voor jezelf. En die flexibiliteit is wat je écht ver kan brengen.”

Florent Gauvin en Silvia Lenaerts. Foto: Bart van Overbeeke

Best Bachelor Teacher 2023 - ochtendceremonie

De award voor Best Bachelor Teacher 2023 gaat naar Florent Gauvin van de bacheloropleiding Architecture, Urbanism and Building Sciences. Hij krijgt de prijs omdat hij in zijn vak zowel de studenten met een voorkeur voor de technische kant van de bouwkunde, en degenen met een passie voor design en architectuur weet te boeien.

Met zijn praktische opdrachten zet hij studenten aan het werk om iets te maken wat niet alleen mooi is, maar ook echt werkt in de praktijk. Verder laat zijn vak studenten kennismaken met de vele aspecten van de bouwkunde en helpt het hen om een keuze te maken in welk onderdeel zij willen afstuderen.

Zijn oprechte interesse in de studenten en zijn vraag om feedback in zijn lessen, maakt dat het hem telkens lukt om studenten te blijven boeien!

Karel van Donselaar. Foto: Levi Baruch

Best Master Teacher 2023 - middagceremonie

Bij de masteropleidingen gaat de 2023 Best Master Teacher award naar Karel van Donselaar van Industrial Engineering. Hij is door de jury gekozen vanwege zijn motiverende en duidelijke manier van kennis overbrengen. Hij is supervriendelijk, altijd energiek en erg geduldig, vooral wanneer hij studenten helpt om de problemen zelf op te lossen. 

Daarnaast zet hij video in om moeilijke onderdelen compact en duidelijk uit teleggen. Ook video’s van studenten van het jaar ervoor, dragen bij aan het begrip. Hij verbindt graag theorie met de praktijk en gebruikt veel casussen in zijn vakken en faciliteert gastcolleges van bedrijven.

Hij staat altijd open voor discussies en het beantwoorden van vragen, zelfs voor of na de colleges. Daarmee creëert hij een sfeer waarin studenten zich op hun gemak voelen om vragen te stellen en dieper op de verschillende onderwerpen in te gaan.

Vlnr: Renate Debets, Jorn van Kampen en Rowin Bol. Foto: privébezit / Angeline Swinkels / privébezit

Academic Awards

Tussen de twee ceremonies met afstudeerders door is er tijd voor de uitreiking van onze Academic Awards. Per opleiding wordt elk jaar maximaal één afstudeerder genomineerd door de decaan van de opleiding. De genomineerden zijn dus al de beste afstudeerders van hun opleiding in het collegejaar 2022-2023! Rector Silvia Lenaerts begon dan ook met het uitreiken van een certificaat hiervan aan alle genomineerden.

De winnaars van de beste thesis zijn gekozen door een onafhankelijke vakjury, terwijl iedereen mocht meestemmen voor de publieksprijs op tot 27 september op de TU/e-campus. De winnende Bachelor afstudeerder is Renate Debets (Electrical Engineering) en de winnende Master in Science is Jorn van Kampen (Automotive Technology).

De publieksprijs ging dit jaar naar Rowin Bol, een kersverse MSc van de faculteit Built Environment. Hij kreeg als enige kandidaat meer dan 500 van de uitgebrachte 3606 stemmen. Dat de publieksprijs ook dit jaar enorm leefde, bleek ook uit het feit dat de allerlaatste geldige stem om 23.23 uur binnenkwam op 27 september.

De tentoonstelling van alle genomineerden is nog tot en met 6 oktober te zien op de TU/e naast de vijver bij Atlas, en van 7 tot en met 16 oktober op The Strip op de High Tech Campus.

Marina van Damme, Elies Koot en Silvia Lenaerts. Foto: Igor Roelofsen

Marina van Damme-beurs

Ook de ontvanger van de Marina van Damme-beurs wordt bekend gemaakt aansluitend op de Academic Awards. De beurs gaat dit jaar naar Elies Koot, een jonge vastgoedontwikkelaar en TU/e alumna. Zij gaat de beurs gebruiken voor de opleiding tot commissaris aan de Erasmus universiteit om haar droom waar te maken: een jonge vrouwelijke commissaris van een woningbouwvereniging te worden.

Zo kan ze haar ambitie waarmaken om een jonge generatie te vertegenwoordigen aan de bestuurstafels en zo impact te hebben op duurzame woningbouw.

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)
Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen