Dit zijn onze best teachers: Florent Gauvin en Karel van Donselaar

‘Dat vonkje overbrengen bij studenten, dáár gaat het om’

5 oktober 2023

Florent Gauvin van de faculteit Built Environment en Karel van Donselaar van Industrial Engineering & Innovation Sciences zijn tijdens MomenTUm 2023 uitgeroepen tot TU/e’s beste bachelor- en masterdocent.

Karel van Donselaar (links) werd uitgeroepen tot TU/e’s beste masterdocent en Florent Gauvin tot beste bachelordocent. Foto’s: Levi Baruch en Bart van Overbeeke
Karel van Donselaar (links) werd uitgeroepen tot TU/e’s beste masterdocent en Florent Gauvin tot beste bachelordocent. Foto’s: Levi Baruch en Bart van Overbeeke

Ze zijn het hartgrondig met elkaar eens, de kersverse beste bachelor- en masterdocent van onze universiteit. Voor Florent Gauvin en Karel van Donselaar draait goed onderwijs geven om één ding: dat vonkje over weten te brengen waardoor studenten enthousiast worden over wat ze leren.

Vier dagen nadat ze tijdens MomenTUm zijn uitgeroepen tot beste bachelor- en beste masterdocent, zijn Florent Gauvin en Karel van Donselaar nog steeds niet helemaal geland. “Dit moment ga ik nooit meer vergeten”, vertelt Florent Gauvin, uitgeroepen tot TU/e’s beste bachelordocent, enthousiast.

“Toen mijn naam werd omgeroepen en ik het podium op kwam om de prijs in ontvangst te nemen, kreeg ik een black-out en improviseerde maar een speech. Ik was in de wolken. Mijn telefoon heeft het hele weekend getrild van de vele felicitaties die binnenkwamen.”

Florent na de uitreiking van de prijs met zijn vader Eric en zijn vriendin Audrey Fournier. Foto: Levi Baruch
Florent na de uitreiking van de prijs met zijn vader Eric en zijn vriendin Audrey Fournier. Foto: Levi Baruch

Meekijken vanuit Japan

Gauvins vader was uit Frankrijk overgekomen om de ceremonie mee te maken. “Mijn vriendin was erbij en veel studenten en collega’s van mijn faculteit. De rest van mijn familie heeft via een videoverbinding meegekeken, mijn moeder vanaf haar werk in Frankrijk en mijn jongste broer vanuit Japan.”

Waardering

De tot beste bachelordocent uitgeroepen Florent Gauvin vond de nominatie al een grote eer. “Of ik zou winnen, deed er eigenlijk niet toe. Het feit dat de studenten mijn onderwijsinspanningen zien en waarderen is voldoende. Ik heb op voorhand zoveel felicitaties gehad omdat ik genomineerd was. Je bevindt je onder de beste docenten, dat is eigenlijk al genoeg waardering.”

Karel van Donselaar, uitgeroepen tot de beste masterdocent, heeft bijna veertig jaar onderwijservaring aan de TU/e, maar dit heeft hij nog niet eerder meegemaakt. “Dit was once in a lifetime”, zegt hij nagenietend.

Iedereen in de spotlight

Hoewel de winnaarsroes heerlijk voelt, voelen ze zich allebei een beetje bezwaard dat alle aandacht nu naar hen uit gaat. “De andere genomineerde docenten verdienen ook hun moment in de spotlight, want ook zij zijn fantastische docenten die het verdienen om deze titel te winnen”, zegt Karel.

Op billboards werden de genomineerden getoond. Klik op de foto's om alle genomineerden te bekijken. Foto's: Bart van Overbeeke
Op billboards op de campus werden alle genomineerden getoond. Klik op de foto's om alle genomineerden te bekijken. Foto's: Bart van Overbeeke
Karel met twee broers na het winnen van de award. Foto: privécollectie
Karel met twee broers na het winnen van de award. Foto: privécollectie

Delen met familie

Karel had zijn echtgenoot, ouders, schoonouders en drie broers uitgenodigd om samen met hem deze dag te beleven. “Ik heb ze rondgeleid over de TU/e-campus, en heb ze verteld over mijn werk als docent. Het was sowieso een grote dag voor mij, die ik graag met mijn familie deelde.”

Florent herkent dat gevoel. “Genomineerd worden voor je onderwijs, daar kan mijn familie zich iets bij voorstellen. Het gaat om jezelf verbinden met andere mensen. Het wordt anders, als ik genomineerd zou zijn voor mijn onderzoek. Daar kunnen ze zich moeilijker een idee van vormen.”

Ik heb nog nooit zó van onderwijs geven genoten als nu.

Beste masterdocent Karel van Donselaar

Karel grapt dat hij nu helemaal niet meer aan stoppen met werken denkt. “Mijn man vraagt me regelmatig wanneer ik ermee ophoud (hij is 62 jaar, red.). Ik antwoord dan altijd dat ik het contact met de studenten té leuk vind om al te stoppen. Ik heb ze echt iets te vertellen en te leren. Ik help ze met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, bijvoorbeeld door ze te coachen tijdens het werken aan hun masterthesis. Daar haal ik enorm veel plezier uit.”

Over de hele wereld

In de bijna veertig jaar dat hij onderwijs aan de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences, heeft hij honderden studenten begeleid. Velen van hen feliciteerden hem op LinkedIn met het winnen van de titel van beste masterdocent. “Er kwamen felicitaties uit India, de Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Amerika. Mede dankzij mijn lessen zijn zij uitgewaaierd over de wereld, en ze herinneren zich mij na al die jaren nog. Dat is toch fantastisch!”

Blijven vernieuwen

Blijven vernieuwen, is het credo van Karel van Donselaar. “Waar het vroeger vooral klassikale hoorcolleges waren, maak ik nu powerpointslides met beeld- en geluidsopnames en video’s om studenten kennis bij te brengen. Wanneer we samenkomen, is er volop ruimte voor het stellen van vragen. Studenten werken in kleine groepjes aan onderwerpen en presenteren hun oplossingen aan elkaar, gevolgd door een levendige discussie. Ik heb nog nooit zo van onderwijs geven genoten. Er is niks mooiers dan wanneer je als docent een sfeer weet te creëren waarin studenten zich vrij voelen om te zeggen wat ze denken, en waarin ze van elkaar leren.”

Ultieme droom

“Dat is inderdaad de ultieme droom van docenten”, bevestigt Florent na het horen van Karels woorden. “Je moet je als docent continu aanpassen en blijven vernieuwen. Ik probeer elk jaar iets nieuws uit in mijn lessen. Het lukt niet altijd, en dat maakt me soms onzeker, maar het weerhoudt me er niet van om te blijven veranderen en studenten te activeren. Dit maakt me een betere docent, en het is leuk om te doen.”

Florent Gauvin op het podium van MomenTUm. Foto: Levi Baruch
Florent Gauvin op het podium van MomenTUm. Links van hem host Liselotte Graas en rechts rector Silvia Lenaerts. Foto: Levi Baruch

Ik wil onderwijs geven. Dat is voor mij de reden dat ik aan een universiteit werk.

Beste bachelordocent Florent Gauvin

Florent Gauvin (34) geeft zo’n tien jaar onderwijs. Hij stond als PhD al te springen om les te mogen geven, toen nog aan de Université de Sherbrooke (bij Montreal red.). “Ik wil les geven, dat is de reden waarom ik aan een universiteit werk”, zegt de universitair docent bij Built Environment.

“Studenten iets bijbrengen, geeft me energie. Soms ben ik moe voordat ik een college moet geven, maar zo gauw als ik de collegezaal binnenloop en studenten zie, krijg ik een enorme energieboost. Dat is waarvoor ik het doe. Ik leer ook veel van hen, want onze studenten zijn extreem slim. Ze zijn kritisch en stellen vragen waar ik soms niet aan gedacht heb. Dat zet mij ook weer aan het denken. Docenten zijn niet meer enkel tempels van informatie, maar we delen ideeën en debatteren erover om van te leren. Wij zijn er om dat vonkje te helpen ontsteken bij studenten.”

Het geeft me een kick als studenten inzien wat ze kunnen bereiken met hun kennis.

Beste masterdocent Karel van Donselaar

Karel gelooft daarnaast heilig in het relevant maken van wat hij studenten bijbrengt. “Wist je dat dertig procent van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, wordt weggegooid? Met onze wiskundige modellen kunnen we voedselverspilling in supermarkten tegengaan, omdat ze helpen bij het maken van belangrijke beslissingen. Die modellen lijken abstract, maar door mensen uit de industrie uit te nodigen, zien studenten wat de impact ervan kan zijn. Het geeft me een kick als studenten inzien wat ze kunnen bereiken met hun kennis.”

Wat is normaal?

Naast de disciplinaire kennis, hoopt Karel ook een rol te spelen in de persoonlijke ontwikkeling van zijn studenten. “Ik hoop dat hun tijd hier aan de universiteit hun geesten vormt en scherpt. Ik probeer ze ook na te laten denken over wat hun kader is, wat zij als ‘normaal’ beschouwen. Zo heb ik vorig jaar in de Diversity Week een opdracht in het mastervak Retail Operations aangepast naar dat thema. Zo waren de eigenaars van een supermarkt een interraciaal homostel met een zoon. Daarmee wil ik studenten prikkelen om bij zichzelf na te gaan hoe zij over deze thema’s denken. Zo hoop ik eraan bij te dragen aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

Nieuwe inzichten

Zijn onderzoek naar nieuwe materialen - zoals biobased materialen - vormt voor Florent een perfectie combinatie met het geven van onderwijs hierover. “Mijn onderzoek heeft een sterke impact op wat ik studenten wil bijbrengen. Ik heb dankzij mijn onderzoek zoveel meer kennis dan tien jaar geleden. Ik gebruik die kennis bij het ontwikkelen van mijn vakken. Studenten krijgen hierdoor de nieuwste inzichten die ze niet uit tekstboeken halen, dat vinden ze interessant.”

“Onderzoek doen kan ik overal, de combinatie met onderwijs geven, dat kan alleen aan een universiteit. Ik hoop mijn carrière zo te kunnen blijven vervolgen. Zodat mijn partner mij uiteindelijk, net zoals die van Karel, vraagt wanneer ik ga stoppen. Nooit dus!”

Uit onze strategie: over talent

Talent, dat is waar het om draait aan onze universiteit, op alle niveaus. Dan hebben we het over natuurlijk over studenten, maar ook hoogleraren, docenten, onderzoekers en ondersteuners. We zien het als onze taak om hen te helpen hun talenten verder te ontwikkelen. Onze studenten zijn de volgende generatie, en wij rusten hen uit om te werken aan grote maatschappelijke uitdagingen. Onze docenten spelen hier een belangrijke rol in.

Lees meer over onze Strategie 2030.

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Meer over onze strategie

Blijf ons volgen

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

Twitter

Volg het laatste nieuws altijd via ons Twitterkanaal.

Social media

Twitter

Volg het laatste nieuws altijd via ons Twitterkanaal.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.