Van het lab naar de mens: Dan Jing Wu wil vrouwen met borstkanker helpen met haar startup VivArt-X

Onderzoekende impactmaker vol ondernemingsdrift

5 december 2023

TU/e-spin-off VivArt-X haalt bijna anderhalf miljoen euro op voor de ontwikkeling van hun biomateriaal. Hiermee willen ze vrouwen na een borstsparende operatie helpen.

Dan Jing Wu op het dak van Atlas. Foto: Loraine Bodewes
Dan Jing Wu op het dak van Atlas. Foto: Loraine Bodewes

Onthoud deze naam: Dan Jing Wu. Met haar eigen Eindhovense tongval uitgesproken als Dan Zjing Woe. Van deze ondernemende doctor in biomedical engineering gaan we nog veel horen. De CEO van TU/e-spin-off VivArt-X heeft grote ambities om met haar onderzoek écht impact te kunnen maken in de maatschappij. De weg er naartoe is lang, en geplaveid met kuilen en hobbels, maar Dan Jing is vol vertrouwen dat ze met VivArt-X vrouwen met borstkanker gaat helpen. We ‘reisden’ een klein jaar met Dan Jing mee op haar pad van wetenschap naar toepassing in de mens.

Toen postdoc Dan Jing Wu in 2021 samen met hoogleraar Patricia Dankers plannen maakte om hun wetenschappelijke kennis over het regenereren van lichaamseigen weefsel om te zetten in een bedrijf, had ze geen flauw idee wat er op haar af zou komen. Ze wist alleen dat ze haar biomedisch onderzoek naar de maatschappij wilde brengen. Om er iets tastbaars mee te doen en mensen te helpen.

Arts, dat wilde Wu als kind worden. Of ondernemer. Of toch iets in de bètahoek. Ze twijfelde, maar de Eindhovense koos uiteindelijk voor de TU/e. “Ik was goed in techniek op de middelbare school. Het knutselen en prullen, berekeningen maken voor hefbomen, dat vond ik leuk.”

Dan Jing Wu in het lab. Foto: Atelier Zoë
Dan Jing Wu in het lab. Foto: Atelier Zoë

Kinderdroom

Bij de faculteit Biomedical Engineering vond ze alles wat haar hart sneller deed kloppen: onderzoek doen naar medische vernieuwingen waarmee je patiënten kunt helpen en impact maken. En de mogelijkheid om te ondernemen. “Sinds mijn kindertijd droom ik ervan om met mijn vindingen daadwerkelijk patiënten te helpen. Dat is nog eens impact van je onderzoek. En dat ga ik waarmaken!”

Nierziekte oma

“Mijn oma heeft mij altijd gestimuleerd om een medische studie te gaan doen. Ze werd ziek en overleed toen ik aan de bachelor Biomedical Engineering begon. Ze had een nierziekte en moest jarenlang dialyseren. Ik was boos op de wereld: waarom kunnen we wel een raket naar de maan sturen, maar niet bedenken hoe mijn oma genezen kon worden?”

“Toen ik in mijn bachelorfase Patricia Dankers leerde kennen, werkte ze aan het regenereren van een kunstnier met lichaamseigen weefsel. Haar onderzoek oefende een grote aantrekkingskracht op me uit. Ik wist meteen ‘bij haar wil ik afstuderen’.”

Dat gebeurde, gevolgd door een promotietraject. “Ik mocht mijn eigen onderzoek bedenken en vormgeven. Ik wilde iets met biomaterialen, chemie, 3D-printen en weefsel maken.”

Fan

De kers op de taart was voor Wu dat ze zowel Dankers als Carlijn Bouten kreeg als begeleiders. “Mijn twee grote vrouwelijke rolmodellen! Ik was al fan van ze sinds mijn bachelor.” Na de promotie, volgde een postdoc in de groep van Patricia Dankers. En inmiddels hebben Dankers en Wu de handen ineengeslagen in hun startup VivArt-X.

Ik dacht na mijn master een product op te leveren dat mensen helpt. Ik kwam er al gauw achter dat het zo niet werkt in de academische wereld.

Dan Jing Wu

“Ik dacht aan het begin van mijn studie Biomedical Engineering dat ik in mijn master een product zou kunnen opleveren dat mensen helpt.” Ze lacht nu om de naïviteit en ambitie van haar jongere ik. “Ik kwam er al gauw achter dat de academische wereld zo niet werkt. Je onderzoekt dingen en schrijft daar papers over, maar ontwikkelt geen product dat bij patiënten terechtkomt.”

En daar wringt de schoen bij Dan Jing. “Het is toch zonde dat die gave onderzoeken die aan de TU/e worden gedaan niet naar de maatschappij gaan?  Dat vond ik in ieder geval wel. Daarom is het zo gaaf dat ik nu de kans krijg om daar iets aan te doen.”

VivArt-X: betere nazorg voor vrouwen na borstkanker

Dan Jing Wu richtte in 2022de spin-off VivArt-X op samen met haar voormalige promotor, TU/e-hoogleraar Patricia Dankers (zie foto). De naam VivArt-X komt van het Franse vivre dat leven betekent. Art staat voor artificial en de X voor het vrouwelijke chromosoom.

Dan Jing is Chief Executive Officer van het jonge bedrijf, Patricia Dankers is als Chief Scientific Officer verantwoordelijk voor de wetenschappelijke kant van het bedrijf. “Patricia doet de hardcore wetenschap, ik de commerciële kant van de wetenschap. Ik zet onze strategie op, bedenk hoe we ons product naar de markt kunnen krijgen, wat we moeten doen met de regelgeving”, somt ze op.

“We willen met VivArt-X borstkankerpatiënten die een borstsparende operatie hebben gehad helpen om lichaamseigen weefsel terug te laten groeien dat niet afsterft”, vertelt Wu. Ongeveer de helft van de 2,3 miljoen borstkankerpatiënten wereldwijd moet kankerweefsel laten verwijderen en heeft reconstructieve borstchirurgie nodig.

Vrouwen kiezen steeds vaker voor een reconstructie met lichaamseigen weefsel, door het transplanteren van eigen vet. Gemiddeld hebben vrouwen drie behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken. “Die cellen worden uit hun vaste omgeving gehaald en sterven daardoor vaak af”, legt Wu uit. “Het lichaam kan de grote hoeveelheid afstervende cellen niet altijd netjes opruimen. Hierdoor kunnen complicaties optreden, zoals ontstekingen of cystes.”

Gezond blijvende vetcellen

En hier stapt VivArt-X in: “Het idee is dat we precies dezelfde biochemische en mechanische omgeving nabootsen als degene die een cel in het lichaam heeft. We werken aan een materiaal dat we kunnen inbrengen samen met die vetcellen. Dat vormt een soort matrix waarin die vetcellen gezond blijven en niet afsterven”, verduidelijkt Wu.

Na de nodige gesprekken met vrouwen die geopereerd zijn aan borstkanker, weet ze wat de emotionele impact hiervan kan zijn. “Vrouwen die borstkanker overleven, hebben al een heel traject achter de rug: chemotherapie, bestralingen, immunotherapie en gehele of gedeeltelijke amputatie van de borst. Het gaat vrouwen die een borstoperatie hebben gehad er niet per se om de functie van de borst terug te krijgen, maar wel de vorm. Daardoor voelen ze zich weer vrouw. Dat gevoel kunnen we ze teruggeven met het product dat we aan het ontwikkelen zijn.”

November 2022 - Rennen aan de riem

Het halve circus komt voorbij in het gesprek met Dan Jing. Ze is zó gedreven en ongeduldig en wil vooruit met VivArt-X, het liefst gisteren nog. De praktijk is vaak weerbarstiger, en maakt haar soms wat opstandig. “Ik voel me een puppy die maar een ding wil: rennen, rennen, rennen. Maar ik zit vast aan een riem die me tegenhoudt.”

“Ik ben een fixer, een doener.” Dat bleek ook toen ze met een jeugdvriendin tijdens haar promotieperiode aan de TU/e de tassenlijn Noya Noir begon. “Ik vond het doodeng, want we staken al ons spaargeld erin en hadden geen flauw idee of het zou lukken. Maar we wilden het doen, en hebben er enorm veel van geleerd. Het fijne aan ondernemen, vergeleken met wetenschap bedrijven, vind ik de snelheid.”

Dan Jing met een Noya Noir-tasje. Foto: Bart van Overbeeke
Dan Jing met een Noya Noir-tasje. Foto: Bart van Overbeeke

Met startup Vivart-X wordt haar drive om die snelheid erin te houden danig op de proef gesteld. De ervaring van het opzetten en runnen van een succesvolle tassenlijn, was niet te vergelijken met het opzetten van VivArt-X.

“Bij Noya Noir was ik zelf de investeerder, en bepaalde ik mede de weg die we bewandelden. Nu hebben we te maken met aandeelhouders die geld in ons idee steken en die ook wensen hebben.”

Money money money

Geld. Dit simpele woordje vormt het brandende middelpunt in Wu’s ambitie om nazorg voor vrouwen met borstkanker te verbeteren. Want je kunt wel een fantastisch, wetenschappelijk gevalideerd idee hebben dat je naar de markt wilt brengen om mensen te helpen. Maar zo simpel is het niet.

“Ik dacht na mijn promotie: ‘ik kan een bedrijf opzetten from scratch, en ik kan onderzoek doen. Hoe moeilijk kan het zijn om een startup in de medische technologie op te zetten?’.” Ze lacht nu hardop bij die gedachte.

Uit dienst

“Er komt zoveel meer bij kijken: een bedrijfsplan ontwikkelen, investeerders vinden, subsidies schrijven, strategische plannen maken, partners vinden voor samenwerkingen binnen consortia, inlezen in wet- en regelgeving.” En overal komt dat vierletterwoord weer terug als voorwaarde om het mogelijk te maken.

“Zo gauw als we funding krijgen, ga ik uit dienst van de TU/e en kan ik mezelf een klein salaris geven. Daarnaast hebben we wetenschappers nodig die aan het product gaan werken. Dat gaat al gauw om een paar ton voor salarissen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, alles wat je voor een werknemer moet afsluiten. Maar denk ook aan huur van laboratoria, kosten van materialen, en het traject voor goedkeuring om ons product toe te passen in het menselijk lichaam. Dat is een kostbaar en intensief langdurig proces. En we spreken alleen maar in duizendtallen.”

Wu op het dak van Atlas. Foto: Loraine Bodewes
Wu op het dak van Atlas. Foto: Loraine Bodewes

Salarissen, labs huren, materialen, goedkeuring van onze vinding - alles kost geld. We spreken alleen maar in duizendtallen.

Dan Jing Wu

Wu is blij met de steun die ze vanuit de Brainportregio kregen. Zo kwam al ze al heel vroeg in het vizier bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). “Daar werkt een heel goede ervaren venture builder, Stephan Hulsbergen die me zoveel heeft geholpen. Hij geloofde meteen in ons idee voor VivArt-X en is er altijd voor me als ik vragen of twijfels heb.”

“De BOM steunt momenteel zeven bedrijven die allemaal werken rond het thema borstkanker. De een doet iets met diagnostiek, een ander met operaties. En wij werken aan regeneratieve geneeskunde.” “Ze geven me advies waar nodig, en helpen met het zoeken naar investeerders. Zij matchen het bedrag dat we binnen weten te halen. We zijn mede dankzij BOM zo ver gekomen. Je kunt het niet in je eentje, je hebt net dat zetje nodig, en dat geven zij aan ons.”

Maart 2023 – Alles komt tegelijk

Wu vertelt tijdens de viering voor Internationale Vrouwendag aan de TU/e aan een zaal gevuld met vrouwen over VivArt-X en haar ambities. Soepel neemt ze haar publiek mee in haar onderzoek naar weefselregeneratie en hoe ze dat wil inzetten om vrouwen te helpen na borstkanker.

‘Hoe lang duurt het nog voordat dit daadwerkelijk toegepast kan worden?’, klinkt de vraag uit de zaal. “Het duurt zeker nog een jaar of tien voor onze vinding echt vrouwen kan gaan helpen. En dan heb ik het over het best case scenario waarbij we met een groot team en genoeg investeerders hard kunnen toewerken naar ons doel.”

Dan Jing Wu tijdens naar presentatie op Internationale Vrouwendag aan de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke
Dan Jing Wu tijdens naar presentatie op Internationale Vrouwendag aan de TU/e. Foto: Bart van Overbeeke

Dikke boekwerken

Die lange periode schrikt haar niet af. “Het is niet zo simpel dat je eerst een testje in vitro doet en het de dag erop op mensen kunt testen. Als je een product op de markt wilt zetten dat in mensen wordt toegepast, is er veel onderzoek nodig. Dat moet veilig, goed en ethisch gebeuren. Als je een apparaat steriliseert, kan dat iets veranderen. Zorgt er iets voor irritatie, of infectie? Je moet alles bestuderen en uitsluiten.”

“We moeten nog zoveel onderzoeken en documenteren. Dat levert boekwerken op van duizenden pagina’s om te laten zien dat we onze onderzoeken via de juiste normen hebben uitgevoerd.”

Ik deel alles op in kleine brokjes, anders houd je het niet vol.

Dan Jing Wu

Ondertussen is ze blij met kleine succesjes, zoals het oprichten van VivArt-X, of het binnenslepen van financiering. “Ik deel alles in brokjes op, anders houd je het niet vol. Eerst wil ik het team uitbreiden. Daarna werk ik toe naar het proof of concept - waarmee we bewijzen dat ons idee werkt. Dan zijn we een of twee jaar verder.”

Het geld komt ook in delen binnen. “Ik hossel en sprokkel overal geld bij elkaar, maar het vliegt er ook weer uit. Ik kan ergens duizend euro ophalen, maar dat is al op na een gesprek van drie uur met mijn IP-advocaat. En dan heb ik het nog niet over het aanvragen van een patent.”

Samenwerken met de TU/e

De eerste bulk van het geld dat ze uit de investeringsaanvraag krijgt, is om personeel aan te nemen en alle preklinische onderzoeken uit te voeren.

“Eind mei is de deadline voor een grote Europese subsidie waarop ik ga inschrijven, samen met een consortium met onder andere mijn oude faculteit Biomedical Engineering en het Smart BioMaterial Consortium. Wij doen de productontwikkeling, zij zorgen voor de faciliteiten, versnelde ontwikkeling en de kwaliteitscontrole.” Er is 1,4 miljoen euro gemoeid met deze aanvraag.

‘Het is machtig mooi om samen deze reis aan te gaan’

Patricia Dankers, hoogleraar Biomedical Materials, is de zakenpartner van Wu in VivArt-X. Ze heeft meer startups opgezet, zoals UPyTher. “In onze groep onderzoeken we hoe je een cel kunt aansturen op basis van chemie. Fundamenteel onderzoek doen, vind ik heel leuk, maar ik denk ook na over hoe ik die kennis kan toepassen, bijvoorbeeld voor patiënten.”

“Ik focus me daarbij niet op een orgaan - ik heb eerder gewerkt aan het hart, de nier, het oog en met VivArt-X de borst. Het zijn wel de zachte weefsels waar ik interesse in heb.”

Uit de kliniek

De onderwerpen komen vaak tot haar na een vraag van een arts of Dankers met haar groep iets kan betekenen voor een klinisch probleem. “Ik vind het heel interessant om met artsen te praten en meer te weten te komen over hun vakgebied. Als het onderwerp bij me past, proberen we het probleem op te lossen.”

Doorzetter

Dankers is in de lead voor het wetenschappelijke deel van VivArt-X, Wu gaat de boer op om geld op te halen. “We kennen elkaar heel goed, en al 12 jaar. Daardoor kunnen we snel schakelen. Ik vind het machtig mooi om samen die reis aan te gaan, ieder met zijn eigen expertise en passie. Dan Jing is een enthousiaste doorzetter. Een bedrijf beginnen is een kwestie van doen: niet mauwen, maar doorwerken tot je erbij neervalt. Dan Jing kan dat. Dan kun je veel bereiken.”

Dan Jing Wu weet zich gesteund door haar mentoren. Van linksboven naar rechtsonder: Carlijn Bouten, Patricia Dankers, Katja Pahnke, Maarten Steinbuch en Carmen van Vilsteren.
Dan Jing Wu weet zich gesteund door haar mentoren. Van linksboven naar rechtsonder: Carlijn Bouten, Patricia Dankers, Katja Pahnke, Maarten Steinbuch en Carmen van Vilsteren.

Onmisbaar: mentoren

Bij alle nieuwe dingen die ze tegenkomt, heeft Wu enorm veel aan haar mentoren. “Het is voor mij super waardevol om te kunnen leren van mensen met zoveel ervaring en een enorm netwerk.” Wu’s lijstje met mentoren is inmiddels uitgebreid van BME-hoogleraren Patricia Dankers en Carlijn Bouten met e/MTIC-directeur Carmen van Vilsteren, Katja Pahnke, en hoogleraar en serial tech entrepreneur Maarten Steinbuch.

Niet afdwalen

“Carmen ondersteunt vrouwelijke ondernemers en zit in de healthcare-hoek als directeur van e/MTIC en voorzitter van TopTeam Topsector Life Science and Health in Nederland. Zij heeft een waardevol netwerk voor mij. Met Katja spar ik veel over leiderschap vanwege haar enorme ervaringen. Zo is zij uitgeroepen tot FRITS topvrouw van het jaar. Maarten heeft zoveel bedrijven opgezet, ook samen met de universiteit, ik heb veel gehad aan de gesprekken met hem. Hij geeft me bijvoorbeeld tips hoe ik alles goed kan regelen rondom oprichting en personeel. En hij zorgt er ook voor dat ik niet van het pad afdwaal.”

Ik weet niet of mijn mentoren door hebben hoeveel ze voor me betekenen. Een klein contactmoment kan me weer in de juiste stroomversnelling krijgen.

Dan Jing Wu

“Als er iets is, hoef ik maar te bellen of te appen. Ze geven me veel concrete tips - ‘ik zou dit of dit doen’ of ‘bel die en die eens’. En dan kan ik weer door. Ik weet niet of ze door hebben hoeveel ze me helpen hiermee. Zo’n klein momentje van contact kan me weer in de juiste stroomversnelling krijgen.”

Personeel aannemen

Ze kijkt dan ook uit naar het eerste personeel dat ze gaat aannemen bij VivArt-X. “Ik heb twee mensen klaarstaan die in dienst komen zo gauw als we het geld daarvoor hebben. Dat zijn goede wetenschappers, PhD’s die nu in de groep van Patricia zitten.”

“Uiteindelijk wil ik toe naar een bedrijf met vier of vijf werknemers, zodat ik ook wat uit handen kan geven. Twee onderzoekers die de technologie kunnen ontwikkelen, ik regel investeerders en alle randzaken. En met dat geld kunnen we dan weer meters maken met het onderzoek.”

 

Mei 2023 - Trots uit eigen gemeenschap

Ondernemen zit Wu in het bloed. “Ik kom uit een familie van ondernemers. Mijn ouders hebben verschillende horecazaken. Mijn opa zei vroeger tegen me: ‘je kunt niet zeggen dat iets niet kan als je het niet hebt geprobeerd’.”

Haar onstuitbare energie en drive om te ondernemen heeft ze onmiskenbaar van hen geërfd. Studeren, promoveren en een leven in dienst van de wetenschap heeft ze van zichzelf. “Ik spreek wel met mijn ouders over wat ik doe, maar het gaat ze inhoudelijk een beetje boven de pet. Wat ik vooral van hen heb geleerd, is dat je altijd in mogelijkheden moet denken. Aan de TU/e heb ik geleerd hoe je als ingenieur problemen oplost.”

Na door het Financiële Dagblad te zijn uitgeroepen tot een van de 50 ‘Talenten onder de 35 jaar’, werd Wu in mei ook uitgeroepen tot winnaar van de InnovAsian Award 2023. Ze raakte alle hokjes: vrouw, Aziatisch, slim, welbespraakt en bezig met een innovatief idee. “Mijn ouders lazen na het winnen van deze prijs voor het eerst over hun dochter in media in hun eigen taal. Toen merkte ik pas dat ze trots zijn op wat ik al heb bereikt.”

Wu's ouders komen uit China. "Ik voel me Nederlands, maar mensen zien me niet altijd zo. Het is soms wel een worsteling om op te groeien tussen twee culturen; je hoort nergens echt bij. In Nederland zien mensen me als Aziatisch en in China zien ze in één oogopslag dat ik buitenlands ben.”

 

Dan Jing Wu. Foto: Loraine Bodewes
Dan Jing Wu. Foto: Loraine Bodewes

Ik kan wel klagen over tegenslagen, maar die horen erbij. Mijn ouders weten dat als geen ander met horecazaken en twee lockdowns tijdens de coronacrisis. Je moet altijd in mogelijkheden blijven denken.

Dan Jing Wu

Zaaien in de zomer

Eind mei hebben we contact via Whatsapp: “Ik vertrek zaterdag op handelsmissie naar Boston met een Nederlandse delegatie van startups in healthcare en lifesciences. We gaan naar een conferentie en natuurlijk om te netwerken voor ViVart-X. Daarna ga ik drie weken fulltime een cursus dierproefkunde doen in Utrecht. Als ik dat certificaat binnen heb, mogen we dierproeven opzetten en bij de uitvoering daarvan aanwezig zijn. Als je er niet bij bent, kun je niet zien of er iets mis gaat. En het is goed om er meer van te weten, ook uit ethisch oogpunt.”

Tussen neus en lippen door meldt ze dat de aanvraag voor de grote Europese subsidie is ingediend. Daarnaast lopen de afspraken met grote financierders onverminderd door, en is ze druk bezig om het team van VivArt-X uit te breiden.

 

September 2023 – Oogsten in het najaar

In vier maanden tijd is er veel gebeurd. VivArt-X heeft inmiddels een ruimte betrokken in startershub Alpha op de TU/e-campus. Labruimte huurt Wu van de TU/e.

Het VivArt-X-team na het winnen van de Gerard en Anton Awards (v.l.n.r.: Muhabbat Komil, Patricia Dankers, Dan Jing Wu en Annika Vrehen). Foto: Bram van Dal
Het VivArt-X-team na het winnen van de Gerard en Anton Awards (v.l.n.r.: Muhabbat Komil, Patricia Dankers, Dan Jing Wu en Annika Vrehen). Foto: Bram van Dal

VivArt-X is inmiddels verdubbeld naar vier werknemers. Pre-klinische onderzoeker Annika Vrehen en Muhabbat Komil, gespecialiseerd in polymeren chemie, hebben het team versterkt. “Ze zijn begonnen met literatuuronderzoek en daarna gaan ze het lab in. Ik heb lang gewerkt aan het plan hoe we het onderzoek gaan aanvliegen.”

Eerste keren

“Ik ben ontzettend trots op Annika en Muhabbat. Ze leveren een waardevolle bijdrage. We doen dit echt als team, met een gezamenlijk doel. Ik hoop dat ik ze gemotiveerd kan houden - en dat ze me aardig vinden. Ik heb ze eerlijk verteld dat het mijn eerste keer is als leidinggevende en dat we elkaar moeten helpen. Ik wil graag leren. Zo word je van onderzoeker opeens manager. En moet je alles weten van HR, financiën, verzekeringen, marketing en comunicatie. En ben ik ook koffiejuffrouw”, grapt Wu.

Het lijkt wel alle ogen opeens op Wu en VivArt-X gericht zijn. Bijna alles wat ze aanraakt, lijkt te lukken. “We hebben acht subsidies aangevraagd en ze allemaal toegekend gekregen”, zegt ze blij.

Prijzen

Prijzen en nominaties waren ook er volop: in augustus werd VivArt-X uitgeroepen tot een van de tien meest kansrijke startups in de Brainportregio. Daarvoor ontvingen ze de Gerard en Anton Award.

In september won ze de European Innovation Award van het European Supplier Diversity Projects. VivArt-X eindigde in de top-3 van de meest veelbelovende Brabantse startups bij de Brabant40 Award, van BOM, Braventure en The Gate. Wu wist in totaal 12.500 euro aan prijzengeld binnen te slepen.

Foto: Loraine Bodewes
Foto: Loraine Bodewes

“Als ik terugkijk naar mezelf een jaar geleden, zie ik wel dat ik enorm ben gegroeid. Ik heb veel geleerd, heb mijn netwerk enorm kunnen uitbreiden in de Brainportregio en in de life sciences en healthcare-sector. Ik weet aan welke programma’s je kunt meedoen, wie de investeerders zijn. Ik heb geleerd dat de wereld van netwerken aan elkaar hangt.”

Het geheim

Ze probeert op haar beurt nu ook anderen te helpen. “Ik deel mijn kennis en netwerk ook graag, en dat doe ik nu voor een paar jonge startups. Ze vragen wel eens wat mijn geheim is. Dat weet ik ook niet. Gewoon alles aanpakken, en doen - niet te lang twijfelen.”

De wereld hangt van netwerken aan elkaar.

Dan Jing Wu

De handelsmissie waar Wu in juni mee naar de Verenigde Staten mocht, heeft haar netwerk in de life sciences en healthcare enorm uitgebreid. “Samen met andere ondernemers van startups in mijn werkveld heb ik een kijkje mogen nemen in hoe de biotech en medtechwereld in Amerika werkt. We hebben rond mogen kijken bij grote bedrijven.”

“Het was zo’n inspirerende reis. Ik spreek mensen in ons veld in Nederland wel op conferenties, maar nu zit je soms uren naast elkaar in de bus. Zo ontstaan makkelijk ideeën voor toekomstige partnerschappen.”

November 2023 – De focus naar binnen

November is de maand van de grote klappers: VivArt-X sluit de eerste financieringsronde af met 660.000 euro. En de grote Europese Stimulussubsidie van 1,4 miljoen euro die Wu voor de vakantie indiende met het eerdergenoemde consortium, wordt toegekend.

“Dat betekent overigens niet dat we 1,4 miljoen cash krijgen”, verduidelijkt Wu. “Vijftig procent van de kosten wordt gedragen door de samenwerkende partners. 35 procent is afkomstig van het Europese subsidieprogramma OPZuid. De provincie Noord-Brabant tekent voor de resterende 15 procent.”

Foto: Loraine Bodewes
Foto: Loraine Bodewes

Twee jaar vooruit

Samen met het prijzengeld, eerder binnengehaalde subsidies en het geld van de eerste investeringsronde heeft Wu genoeg geld om twee jaar vooruit te kunnen met VivArt-X.

“Dat is zo’n fijn gevoel. Na al die tijd naar buiten gericht te zijn geweest met events, pitches, subsidies schrijven en gesprekken met investeerders, kan ik de focus nu naar binnen richten. We zijn druk bezig met de technologie verder te ontwikkelen om straks vrouwen te kunnen helpen.”

Uit onze strategie: over impact

Het oplossen van maatschappelijke uitdagingen dankzij ons onderzoek, dat is waar impact voor ons om draait. Onze medewerkers, studenten en partners werken samen hard aan een duurzame toekomst. Start-ups spelen hier een belangrijke rol in. Veel nieuwe bedrijven zijn ontstaan uit innovaties die aan onze universiteit zijn ontwikkeld. Het ondersteunen van ondernemende medewerkers en studenten vinden we belangrijk en dat doen we onder meer via one-stop shop The Gate. Zodat hun oplossingen daadwerkelijk de markt bereiken en impact hebben. Impact valt binnen de Strategie 2030 onder het thema samenwerking.

Lees meer over onze Strategie 2030.

Brigit Span
(Corporate Storyteller)

Meer over onze strategie

Blijf ons volgen

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

X

Volg het laatste nieuws altijd via ons X-account.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

Twitter

Volg het laatste nieuws altijd via ons Twitterkanaal.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.