Wereldkampioenschap voor robots komt dit jaar naar Eindhoven

8 mei 2024

De Technische Universiteit Eindhoven is dit jaar gastheer van het WK voor robots: RoboCup 2024. Het eigen team Tech United is meervoudig wereldkampioen en verwacht ook voor het thuispubliek te kunnen scoren!

Voetbalrobots in actie. Foto: Tech United

Elk jaar strijden tijdens de RoboCup de beste teams om de wereldtitel in verschillende robotcompetities. Het gaat hierbij om volledig zelfstandig opererende robots die voetbalwedstrijden spelen, huishoudelijke taken uitvoeren of moeilijk begaanbare plekken vinden als reddingswerk. Elk jaar vindt het wereldkampioenschap plaats in een andere wereldstad, zoals Bordeaux (2023), Bangkok (2022) en Sydney (2019). Dit jaar mag Eindhoven de teams van over de hele wereld welkom heten, op het door de TU/e georganiseerde toernooi. Naar verwachting zullen rond de vijftigduizend mensen de RoboCup in Eindhoven bezoeken.

De wereld van zelfstandig opererende robots is een fascinerende. Zonder mensen aan de knoppen vinden zij hun weg, dankzij een knap samenspel van bijna alle disciplines die op de TU/e te vinden zijn: van design tot elektronica, besturingssoftware en AI, materiaalkunde en mechanica. Slimme sensoren zorgen ervoor dat ze precies weten waar ze zijn en waar ze heen willen.

In 2024 organiseert de TU/e samen met stichting Promotech 2050, vertegenwoordiger van de Eindhovense  roboticateams, de RoboCup 2024. Er worden tienduizenden bezoekers verwacht, op dit meerdaagse evenement. Het is niet de eerste keer dat het wereldkampioenschap in Eindhoven plaatsvindt.  Ook in 2013, toen het toernooi geopend werd door koningin Máxima, liet de universiteit al zien een uitstekend toernooi te kunnen organiseren met als hoogtepunt een volle tribune van vierduizend mensen bij een spectaculaire robotvoetbalfinale.

René van de Molengraft. Foto: Angeline Swinkels

Doel van RoboCup

Het doel van RoboCup is om de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare robottechnologie te versnellen, bijvoorbeeld om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden.

Na elke editie van het toernooi delen de deelnemende teams hun kennis, zodat iedereen zich met dezelfde inzichten kan voorbereiden voor het volgende jaar. Stip aan de horizon is de uitdaging om in 2050 met voetbalrobots de menselijke wereldkampioenvoetbal te verslaan.

Bestuursvoorzitter RoboCup 2024 en universitair hoofddocent Robotics aan de TU/e, René van de Molengraft, is de drijvende kracht achter het toernooi én het succesteam Tech United. “Ik ben ongelofelijk trots dat we als TU/e het wereldkampioenschap opnieuw mogen verwelkomen. Uiteraard doen we dat in goede samenwerking met de gemeente Eindhoven, de stichting Promotech 2050 en de sponsoren.”

RoboCup 2024: ontdek de wereld van Autonome Innovatie

Na legendarische edities in Nagoya, Sydney en Bangkok is het nu tijd voor Eindhoven om een podium te bieden voor de nieuwste ontwikkelingen in robotica. “We verwelkomen naar schatting drieduizend deelnemers uit zo’n 45 landen, die met elkaar strijden in vijf spannende leagues: RoboCupSoccer, RoboCupRescue, RoboCup@Home, RoboCup Junior en RoboCupIndustrial”, aldus Van de Molengraft.

RoboCup leagues

In verschillende disciplines strijden teams met hun zelf ontworpen en gebouwde autonome robots om de wereldtitel. De bekendste discipline is het robotvoetbal, waar in verschillende klassen de robots in teams tegen elkaar een partijtje spelen. Daarvan is de Middle Size League verreweg de bekendste.

Het eigen team Tech United komt hierin uit, en is sinds 2012 meervoudig wereldkampioen. Andere voetbalklassen variëren van robots die zo groot zijn als een mens, tot volledig gesimuleerde voetbalteams.

Veel aandacht verdienen ook de zorgrobots in de RoboCup@home-league. Hierin leren autonome robots om hulptaken uit te voeren in en om het huis. In een nagebootste huiselijke omgeving krijgen de robots opdrachten om bijvoorbeeld medicijnen te pakken of een drankje neer te zetten.

De vooruitgang de afgelopen jaren in dit veld is gerust indrukwekkend te noemen. Dat maakt het des te spannender om te zien wat de teams dit jaar presteren. Dankzij zulke zorgrobots zouden op termijn mensen langer thuis kunnen wonen en is er minder zorgpersoneel nodig.

Een andere league waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor komt, is bijvoorbeeld de RoboCup Rescue league. Daar helpen robots reddingsdiensten, bijvoorbeeld om gebieden te onderzoeken of verkennen waar het voor mensen te gevaarlijk is, zoals een gebouw na een aardbeving, waar nog overlevenden kunnen zitten.

Tech United Eindhoven

Tech United is een multidisciplinair team van (oud) studenten, PhD’s en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven die zich bezighouden met de ontwikkeling van robotica. Kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes worden ingezet om problemen op te lossen. De thuisbasis van Tech United is het RoboCup stadion op de Technische Universiteit Eindhoven.

RoboCup 2024

Het 25e wereldkampioenschap vindt plaats van 17 tot en met 21 juli in Eindhoven, in de Genneper Parken. De vijf Eindhovense RoboCup-teams die meedoen zijn meervoudig wereldkampioen Tech United (TU/e), Robot Sports (VDL), Falcons (ASML), RIF (Fontys) en RoboHub (Fontys). Uiteraard doen er ook teams mee van andere Nederlandse universiteiten. In totaal doen er ruim drieduizend techniekstudenten uit 45 landen mee aan het evenement.

Tijdens het evenement en de voorbereiding transformeert de sportieve campus van Eindhoven aan de Theo Koomenlaan, vlakbij het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep, tot het hart van het evenement. Bezoekers van de wedstrijden vinden ook buiten het veld genoeg te doen én te leren over robotica.

Marloes van de Burgt, projectleider van het toernooi legt uit wat bezoekers mogen verwachten. “Op het terrein van de Genneper Parken is er naast het bezoeken van de verschillende robot competities van alles te doen voor jong en oud.  Zo zijn er demonstraties van state-of-the-art robottechnologie die laten zien wat er allemaal mogelijk is en worden er (kinder)colleges gegeven. Daarnaast zijn er vele workshops en bijvoorbeeld ook knuffelrobots.”

“Voor de zakelijke bezoekers en partners zullen er presentaties zijn van instellingen en bedrijven uit diverse sectoren die robottechnologie als belangrijke oplossing zien voor maatschappelijke problemen in bijvoorbeeld de zorg, voedselvoorziening, energievoorziening en transport. Dus ik raad iedereen aan dit niet te missen als je de nieuwste ontwikkelingen in robotica wil ontdekken die Nederland te bieden heeft. De tickets zijn inmiddels te koop op onze website!”

Volg het laatste nieuws 2024.robocup.org​​​​ en op LinkedIn.

Nicole van Overveld
(Science Information Officer)

Meer over AI en Data Science

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

mailbox

Nieuwsbrief Onderzoek

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief met de nieuwste ontdekkingen van onze TU/e-onderzoekers.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

X

Volg het laatste nieuws altijd via ons X-account.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.

Podcasts

TU/e podcasts

In de Nederlandstalige podcast Sound of Science bespreekt de Vlaamse cabaretier en wetenschapsfanaat Lieven Scheire de laatste wetenschappelijke ontdekkingen en de rol van technologie in de samenleving.

Social media

LinkedIn

Wees deel van onze community en blijf op de hoogte van wat er aan de TU/e gebeurt via ons LinkedIn-kanaal.

Social media

Twitter

Volg het laatste nieuws altijd via ons Twitterkanaal.

Socials

Instagram - research

Volg ons laatste onderzoeksnieuws op Instagram.

Video

YouTube

Op ons YouTube-kanaal vind je de nieuwste video's en animaties over onderzoek, onderwijs en werken bij TU/e.