Drie technologieën betreden de markt dankzij Take Off financiering

15 juli 2021

NWO stelt 40.000 euro per project beschikbaar voor duurzame fenol, een geautomatiseerde kookmethode en de opsporing van zeldzame tumorcellen.

Drie drijvende krachten achter Vertoro. V.l.n.r.: Michael Boot (CEO), Panos Kouris (CTO) en Emiel Hensen (adviseur). Foto: Chemelot InsciTe.

Een technologie om fenol uit duurzame ruwe olie te ontwikkelen, een gezonde kookmethode die leunt op Internet of Things (IoT) en een analysesysteem om zeldzame tumorcellen op te sporen. Deze drie TU/e-projecten kunnen hun producten en resultaten verder vermarkten dankzij financiering van NWO, dat 40.000 euro per project beschikbaar heeft gesteld.

NWO kent een zogeheten Take Off beurs toe aan onderzoekers die daarmee hun resultaten verder kunnen ontwikkelen tot een commercieel product, een haalbaarheidsstudie kunnen doen naar de commercialisatie van hun innovatie of als startup de markt kunnen betreden. In totaal hebben 43 projecten in het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen een funding ontvangen voor een totaalbedrag van 3,8 miljoen euro.

Productie van duurzame fenol

Vertoro zet niet-eetbare biomassa reststromen om in duurzame ruwe olie. Deze olie – Goldilocks genaamd – kan net als fossiele olie als basis dienen voor de productie van brandstoffen, materialen en chemicaliën. Met de financiering van het NWO gaat Vertoro samen met de TU Eindhoven een proces ontwikkelen om deze duurzame ruwe olie om te zetten naar fenol, een belangrijke chemische bouwsteen voor bijvoorbeeld kunststoffen.

Bij dit proces worden fossiele, benzeenrijke stromen als oplosmiddel gebruikt. Deze stromen zijn na het proces benzeen-arm. Dit laatste is van groot belang voor oliemaatschappijen. Door strenge EU-normen mag benzine slechts een procent benzeen bevatten, aangezien benzeen een kankerverwekkende stof is. “We slaan dus twee vliegen in één klap, aangezien we duurzame fenol produceren en tegelijkertijd de waarde van een belangrijke fossiele grondstof voor benzine verhogen”, verduidelijkt Michael Boot, CEO van Vertoro.

Koken via Internet of Things

De focus van het onderzoeksproject van het team van assistent professor Joep Frens ligt op gezond en geautomatiseerd koken door middel van Internet of Things (IoT). Het doel is om het bereiden van gezond en gevarieerd eten makkelijker en minder tijdrovend te maken. “Wanneer gezond koken veel tijd kost, stappen mensen sneller over op het ongezondere gemaksvoedsel”, legt Frens uit. “We gebruiken IoT voor het automatiseren van het kookproces. We richten ons daarbij niet op het ontwikkelen van gadgets. We zoeken juist naar mogelijkheden om gebruiksgemak- en snelheid te verbeteren, bijvoorbeeld via gepersonaliseerde voeding.”

Het team – onderdeel van de Future Everyday groep binnen Industrial Design – bestaat uit Tom Djajadiningrat van DesignDrone, Joep Frens, Peter Peters, Geert van den Boomen en Chet Bangaru met support van The Gate, het platform waar tech start-ups in de eerste fase van hun bestaan terecht kunnen om een vliegende start te maken. De funding wordt ingezet voor de ontwikkeling van een proof-of-concept dat vervolgens uitvoerig onder de gebruikers wordt getest.

De chip die CTC's opspoort. Foto: Sertan Sukas

Opsporen van tumorcellen

Postdoctoraal onderzoeker Sertan Sukas en zijn team doen onderzoek naar circulerende tumorcellen (CTC's). Dit zijn kankercellen afkomstig uit bestaande tumoren, die via circulatie in de bloedbaan uitzaaiingen veroorzaken. CTC's zijn cruciaal voor kankeronderzoek en -diagnose, maar ze zijn moeilijk te vinden: er zijn slechts 1-10 CTC's per milliliter bloed tegenover miljarden normale bloedcellen. Doordat CTC’s zeldzaam en heterogeen (ongelijksoortig) zijn, moet elke cel individueel wordt geanalyseerd.

Hiervoor is een efficiënt en betrouwbaar analysesysteem nodig in de vorm van een chip. Deze chip maakt identificatie, zuivering en extractie van alle CTC's uit bloed mogelijk. “Van de financiering zetten we een haalbaarheidsstudie op, want we willen het product gaan commercialiseren”, geeft Sukas aan.

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen