Liveblog MomenTUm 2021

15 oktober 2021

Op deze plek vind je alles wat er gebeurd is tijdens onze driedaagse academische viering MomenTUm. Deze is gehouden van 14 tot en met 16 oktober 2021.

Studenten vieren een feestje op de catwalk met zanger Wilbert Pigmans. Foto: Bart van Overbeeke

We vieren deze week maar liefst drie dagen lang MomenTUm. Van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 oktober paraderen bijna 2.000 afgestudeerde bachelorstudenten over onze catwalk voor hun walk of fame. Daarnaast reiken we vier Academic Awards uit, maar ook het 50.000ste diploma aan de TU/e. En natuurlijk zetten we onze docenten in het zonnetje bij de Best Teacher Award. In dit liveblog houden we je in tekst en beeld op de hoogte van al het nieuws rondom deze bijzondere MomenTUm-viering.

Herbeleef MomenTUm 2021 

Ging MomenTUm in een zucht voorbij en wil je het nog eens herbeleven? Heb je bepaalde foto's gemist in ons liveblog? Er is natuurlijk heel veel meer materiaal geschoten door onze fotografen tijdens MomenTUm. Alle foto's kun je vinden op Flickr.

Je kunt ook de aftermovie van MomenTUm 2021 terugkijken door op de foto hiernaast te klikken.

Ilgaz Baykal kreeg het 50.000ste diploma. Foto: Bart van Overbeeke

ZATERDAG 16 OKTOBER, 16.00 UUR: HET 50.000STE DIPLOMA

De Turkse Ilgaz Baykal haalde dit jaar haar bachelordiploma aan de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences. Dat is natuurlijk al een feestje waard, maar ze bleek ook nog eens de 50.000ste student die een diploma aan onze 65-jarige universiteit heeft gehaald. Ze was volkomen verrast toen ze hoorde dat het 50.000ste diploma van de TU/e op haar naam staat: “Ik dacht even dat iemand een grap met me uithaalde”. De Turkse studente haalde haar bachelordiploma op 13 juli dit jaar bij Industrial Engineering. Intussen is zo begonnen met de master Innovation Management aan dezelfde faculteit. Na haar studie wil Baykal in Eindhoven blijven: “Het liefst zou ik aan het werk gaan bij een van de start-ups op de High Tech Campus. De efficiënte en teamgerichte werkcultuur in Nederland vind ik prettig.” 

ZATERDAG 16 OKTOBER, 16.00 UUR: CEREMONIE 3

De laatste ceremonie met Chemical Engineering and Chemistry, Industrial Engineering and Innovation Sciences, en Mechanical Engineering. Deze groep van zo’n 602 bachelors sloot MomenTUm 2021 af met hun feestje op de catwalk.

Alumnus Edwin van Rest vertelde dat hij zijn bedrijf StudyPortals is gestart uit verwondering waarom hij online wel een kamer kon boeken binnen een minuut, maar niet snel en overzichtelijk kon vinden wat voor onderwijsaanbod er is. Die verwondering is een belangrijke raadgever, hield hij zijn publiek voor. Ook deed hij een gedachte-experiment met de zaal: stel je bent 90 jaar oud en kijkt terug op je leven, waar ben je dan het meest trots op? “Dat is niet die vette auto of een vakantiehuis, maar wat je hebt kunnen doen voor anderen en de wereld om je heen.”

Foto's: Bart van Overbeeke

ZATERDAG 16 OKTOBER, 14.00 UUR: CEREMONIE 2

Zo’n 636 hardcore bachelors van de faculteiten Mathematics and Computer Science, Electrical Engineering en Applied Physics namen hun rechtmatige plek in op de catwalk in de hal van MetaForum.

Lex Hoefsloot, alumnus en CEO van start-up Lightyear, gaf carrière-advies aan de kersverse bachelors. "Als je een droom hebt, houd daaraan vast", hield hij hen voor. "Al zeggen honderd mensen tegen je dat het niet gaat lukken, blijf bij je plan." 

Rector Frank Baaijens sloot af met de boodschap dat deze mijlpaal de start is voor een nieuwe fase: de master. "Jullie gaan werken in de frontlinie van de wetenschap. Hierin leer je dat er geen grenzen zijn, dat je ze altijd een beetje verder kunt oprekken." 

Foto's: Bart van Overbeeke

Reinoud Lavrijsen werd uitgeroepen tot beste docent in de master. Foto: Bart van Overbeeke

ZATERDAG 16 OKTOBER, 13.00 UUR: REINOUD LAVRIJSEN BESTE MASTERDOCENT

Uit een top drie van door studenten genomineerde masterdocenten, ging Reinoud Lavrijsen (Applied Physics) er met de winst vandoor. Hij werd uitgeroepen tot de beste masterdocent van 2021. Het enthousiasme waarmee hij het vak Nanomagnetism geeft, stimuleert zijn studenten. Ze waarderen de relatie die hij weet te leggen in de toepassing binnen de industrie.

Ook prijzen ze het feit dat hij altijd openstaat voor feedback. Hij is blij als zijn vak een positieve beoordeling krijgt, maar is nog blijer met feedback waarmee het volgend jaar nog beter kan. Ook deelt hij zijn successen graag met andere docenten in inspiratiesessies en via het BOOST-platform. Hij krijgt van zijn studenten het hoogste cijfer van alle masterdocenten: een 9,5.

Mark Bentum is uitgeroepen tot beste docent in de bachelor. Foto: Bart van Overbeeke

ZATERDAG 16 OKTOBER, 13.00 UUR: MARK BENTUM BESTE BACHELORDOCENT

Mark Bentum van de faculteit Electrical Engineering kreeg vanmiddag de Best Teacher Award voor de bachelor. Bentum geeft in de bachelorfase onder meer het verplichte vak Electromagnetics II, wat wordt gezien als een van de moeilijkste vakken in het curriculum. Het slagingspercentage is gestegen van 15-20 procent naar ruim 60 procent sinds Bentum het vak geeft.

Studenten prijzen het dat hij in zijn onderwijs zijn onderzoek naar apparatuur voor radiosterrenkunde vervlecht. Zo maakte Bentum afgelopen jaar video’s voor zijn vak op locatie, bijvoorbeeld bij het sterrenkunde-instituut ASTRON in Dwingeloo. Zo maakte hij studenten enthousiast voor het praktische aspect van Electromagnetics II. Daarnaast zijn zijn studenten erg te spreken over de mate waarin hij open staat voor feedback.

VRIJDAG 15 OKTOBER, 17.00 uur: CEREMONIE 1

De bachelors van de faculteiten Biomedical Engineering, Built Environment en Industrial Design waren de eerste afgestudeerden die de eer hadden om de MomenTUm-catwalk te betreden. Vol trots liepen 628 bachelors hun walk of fame ten overstaan van hun familie en vrienden.

De foto's hieronder zijn gemaakt door Bart van Overbeeke.

Burgemeester John Jorritsma (links) overhandigt het gedicht aan CvB-voorzitter Robert-Jan Smits. Foto: Bart van Overbeeke

VRIJDAG 15 OKTOBER, 17.00 uur: CADEAU GEMEENTE EINDHOVEN

Speciale gast op MomenTUm was burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, die de aanwezige studenten feliciteerde met hun diploma en hen succes wenste met het vervolg van hun studie. Maar hij had ook mooie woorden voor de jarige universiteit, volgens hem “een hofleverancier van hoogopgeleide ingenieurs, die studenten laat schitteren als een briljant”, een verwijzing naar het briljanten jubileum van de TU/e.

Volgens Jorritsma zijn de gemeente Eindhoven en de TU/e al 65 jaar “onverbrekelijk met elkaar verbonden”. Om de bijzondere band te onderstrepen, bood hij CvB-voorzitter Robert-Jan Smits het onderstaande in 3D uitgevoerde gedicht van Gaby Rasters aan:

De geest
Bezielt de materie
Met een reis
Die 65 jaar geleden
Begon
Op weg naar 
De toekomst
Brachten de helden
Van de wetenschap
Ons hier
Met lef en fantasie
Om te blijven vragen
Hoeveel verder
Hoeveel beter
En hoeveel sneller
We samen kunnen gaan
Deze eeuwige groei van kennis
Is briljant

Kjille Hoeben is de winnares van de Marina van Damme Grant 2021. Foto: Tim Meijer

VRIJDAG 15 OKTOBER, 15.00 uur: MARINA VAN DAMME GRANT

De winnares van de Marina van Damme Grant 2021 is: Kjille Hoeben. Zij wint een geldbedrag van 9.000 euro. Runner up Eriola Sophia Shanko wint een geldbedrag van 2.500 euro. De Marina van Damme Grant is bedoeld voor alumna die hun carrière een boost willen geven, bijvoorbeeld voor verbreding van kennis of een internationale oriëntatie in de vorm van een studie, stage of project. Er waren dit jaar 21 aanmeldingen voor de prijs, die ter beschikking wordt gesteld door naamgever Marina van Damme.

Eriola Sophia Shanko is runner up voor de Marina Van Damme Grant. Foto: Tim Meijer

Hoeben is alumna Industrial Engineering en is directeur van startup MyTemp. Haar bedrijf werkt aan het ontwikkelen van inslikbare capsule die nauwkeurig kerntemperaturen meet bij bijvoorbeeld topsporters. Het ontwikkelen van de capsule is gestart na het overlijden van deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen door oververhitting.

Hoeben gaat de prijs gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen als CEO van haar bedrijf. Dankzij de grant kan ze de training Learning to Lead volgen aan de INSEAD business school in Frankrijk.

Eriola Sophia Shanko, winnaar van de publieksprijs voor wetenschapscommunicatie tijdens de finale van Famelab 2020, staat ook aan de basis van een startup die werkt aan het reguleren van antibioticagebruik. Ook zij gaat haar prijs inzetten om zichzelf te ontwikkelen in haar rol van CEO van haar bedrijf ShanX Medtech.

Marina van Damme (midden) met links van haar Eriola Sophia Shanko en rechts winnares Kjille Hoeben. Foto: Angeline Swinkels

Wil je alle foto's zien van de uitreiking van de Marina van Damme Grant? Ga dan naar ons Flickr-album.

VRIJDAG 15 OKTOBER, 13.15 UUR: ACADEMIC AWARDS

MomenTUm is niet compleet zonder dat we onze academische helden eren. Dat doen we door Academic Awards uit te reiken aan de beste bachelor- en masterscriptie, het beste PDEng-project, de meest veelbelovende PhD-dissertatie en de Audience Award. Alle kandidaten en hun onderzoek staan de hele week nog te shinen op onze campus op grote billboards. Maar er kunnen er maar vijf de winnaars zijn. 

Sjir Schielen won de thesis award in de bachelorfase. Rector Frank Baaijens overhandigde hem de prijs. Foto: Bart van Overbeeke

The bachelor award goes to...

Sjir Schielen van de faculteit Electrical Engineering. De jury riep zijn bachelorscriptie Shape-Based Brain Tumor Mutation Prediction Using Magnetic Resonance Imaging unaniem uit als winnaar.

In zijn bachelor eindproject heeft Schielen een systeem ontwikkeld dat op basis van kunstmatige intelligentie mutaties in hersentumoren detecteert. Dit is cruciaal voor de keuze van de behandeling van deze soort kanker. Schielen zet hiervoor MRI en machine learning in. Tot nu toe kunnen artsen alleen bepalen of de tumor is gemuteerd door een hersenbiopt te nemen, wat een pijnlijke en gevaarlijke ingreep is voor de patiënt. Schielen heeft zijn pionierswerk al gepresenteerd tijdens een wetenschappelijke conferentie. De jury prijst niet alleen het innovatieve karakter van zijn onderzoek, maar ook zijn heldere stijl. “Simply a beautiful piece of work!”

Guido Kusters won de master thesis award. Foto: Bart van Overbeeke

The master award goes to...

Guido Kusters van de faculteit Applied Physics. Zijn masterscriptie Dynamic Landau Theory for Electrically-Responsive Liquid Crystal Networks leverde hem een cum laude-vermelding op.

In het dagelijkse leven worden we omgeven door materialen die op hun omgeving reageren op 'slimme' manieren. Denk aan het scherm van een mobiele telefoon dat trilt wanneer het wordt aangeraakt. Kusters ontwikkelde met zijn onderzoek een theorie die verklaart hoe nieuwe slimme materialen met vloeibare kristallen onder invloed van een elektrisch veld van volume en vorm veranderen. Zijn baanbrekende werk, dat inmiddels is gepubliceerd in de Physical Review E., lost volgens de jury een belangrijke bottleneck op in het vakgebied en maakt de weg vrij voor tal van nieuwe toepassingen. Denk aan zachte robothanden en zelfreinigende zonnepanelen.

The audience award goes to...

De voorgaande prijzen zijn bepaald door juryleden uit de TU/e-faculteiten, met elk hun specifieke kennis en kunde. Maar welke van al die ingediende scripties en dissertaties spreekt het publiek nou aan? Daarvoor hebben we de Audience Award in het leven geroepen. Tot en met woensdag 13 oktober kon gestemd worden op de kandidaten, en dat hebben bijna 5.000 mensen gedaan. Floor van Schie van de faculteit Built Environment is met ruim 500 stemmen de winnares van de Audience Award. Voor haar PDEng-project The GEM-Tower kreeg ze ruim 500 stemmen.

De mobiele GEM Tower biedt een duurzaam alternatief voor energievoorziening tijdens festivals en evenementen, waar normaal dieselgeneratoren staan te loeien. De toren combineert windenergie met zonne-energie, zodat er bij elk weertype energie kan worden opgewerkt.

 

Tim van den Boom won de PDEng thesis award. Foto: Bart van Overbeeke

The PDEng award goes to...

Tim van den Boom (Qualified Medical Engineer) ontving de PDEng Award voor zijn scriptie AngioSupport: The design of an interactive tool to allow numerical modelling in clinical decision making.

Van den Boom werkte samen met het Catharina Ziekenhuis aan een interactieve tool - AngioSupport - die dankzij numerieke modellering artsen kan helpen om betere beslissingen te maken in de behandeling van ischemische hartklachten. Met AngioSupport kan het team virtueel behandelingen uitvoeren en de gevolgen van de behandeling simuleren. Dit helpt enorm in het vaststellen van een behandelplan voor elke patiënt. In zijn thesis komen data systemen, computer modellen, gebruikersstudies en interactieve software samen. Volgens de jury is Van den Booms werk een prachtig voorbeeld van een PDEng-project met directe impact in de praktijk.

Van den Boom heeft het project gedaan samen met Bettine van Willigen, maar ze hebben beiden op een ander onderdeel hun thesis geschreven. De jury heeft de winnaar gekozen op basis van de thesis. "Maar het staat je vrij om de prijs (5.000 euro, red.) te delen", aldus rector Frank Baaijens, die de winnaars bekendmaakte.

Marina Pilz Da Cunha is de winnaar van de PhD thesis award. Foto: Bart van Overbeeke

The PhD Award goes to...

Marina Pilz Da Cunha (Chemical Engineering and Chemistry) voor haar dissertatie Bioinspired soft robotics, shining light on liquid crystal polymer.

Geïnspireerd door responsieve organismen uit de natuur (zoals zonnebloemen die meebewegen met de zon) heeft Pilz Da Cunha polymeren ontwikkeld die bewegen onder de invloed van licht met behulp van lichtgevoelige vloeibare kristallen. Daarmee is het onderzoek naar ‘zachte robotica’ volgens de jury naar een hoger niveau getild. Eerste resultaten zijn er ook al. Wat dacht je van een volledig door licht aangedreven transportrobot of een apparaat dat verontreinigingen in water aantrekt en vangt. Pilz Da Cunha’s werk, dat is beloond met een cum laude, is inmiddels gepubliceerd in meerdere wetenschappelijke tijdschriften en geëxposeerd in musea.

Foto: Bart van Overbeeke

Rector Frank Baaijens benadrukte na afloop dat alle genomineerden trots mogen zijn op zichzelf. "De jury kan maar één winnaar kiezen, maar eigenlijk zijn jullie dat allemaal. Want alleen de beste proefschriften zijn genomineerd voor deze prijzen."

Alle prijswinnaars van de Academic Awards voor de Blauwe Zaal. Van links naar rechts: Guido Kusters (master), Marina Culz da Pinha (PhD), Tim van den Boom (PDEng) en Bettine van Willigen (PDEng), Sjir Schielen (bachelor) en Floor van Schie (Audience Award, PDEng). 

VRIJDAG 15 oktober, 12.25 uur: livestreams academic awards en marina van damme beurs

De uitreiking van onze Academic Awards - van 12.25 tot 14.15 uur - kun je live volgen via een livestream

Ook de uitreiking van de Marina van Damme beurs kun je live volgen via een livestream. Deze uitreiking begint om 14.30 uur.

DONDERDAG 14 oktober, 20.00 uur: Knallende aftrap 

We trapten MomenTUm in ons jubileumjaar gisteravond af met een knallend studentenfeest in de markthal van MetaForum met dj-trio Kriss Kross Amsterdam, coverband Starstruck en dj Juvanice. Met 4.000 studenten was het feest compleet uitverkocht. Hoe dat eruit zag en voelde na ruim anderhalf jaar thuiszitten en anderhalvemeter-studeren? De foto's van Bart van Overbeeke spreken voor zich!

Brigit Span
(Corporate Storyteller)
Henk van Appeven
(Communications Adviser)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen