Hoe Miguel Bruns bouwt aan een tastbare toekomst

16 november 2021

In de nieuwste aflevering van onze podcastserie Sound of Science aandacht voor tactiel design en de ongekende mogelijkheden om mensen hiermee te ondersteunen.

Miguel Bruns
Miguel Bruns

Onze wereld is steeds meer een digitale wereld. Dat is handig, maar het kan ook doorschieten. Industrial Design-onderzoeker Miguel Bruns ziet een belangrijke rol voor ontwerpers om de verstoorde balans tussen mensen en systemen te herstellen. Voor onze podcastserie Sound of Science sprak presentator Lieven Scheire met hem over de kracht van tactiel design; van de home-knop van de iPhone tot eetbare robots en transformerende pasta.

In het interview noemt Bruns, werkzaam in de groep Future Everyday van de faculteit Industrial Design, het voorbeeld van slimme meubels: stoelen of tafels die bijvoorbeeld opzij gaan, als je dreigt er tegen aan te lopen. Goed nieuws voor kwetsbare ouderen, natuurlijk, maar of het ook zo’n goed idee is voor kinderen? Leren ze zo nog wel hoe de wereld in elkaar zit? Het bewijst hoe belangrijk context is voor een designer, zegt Bruns. “Dingen die het in de ene context wel goed doen, werken in een andere context juist niet."

Tactiel design

Bruns is gespecialiseerd in tactiel design. Waar de aandacht bij het ontwerp van producten vaak op visuele of auditieve aspecten gericht is, kunnen ook andere zintuigen, zoals tast, een belangrijke rol spelen, vindt hij. Denk aan de trilling van de home-knop van de iPhone tot hoe je gas- en rempedaal meer tegenkracht kunnen geven naarmate je dieper indrukt. Of een thermostaat die die groter of kleiner wordt afhankelijk van temperatuur. Hoger zetten kost meer moeite om een drempel te zetten op energieverbruik. Een ander voorbeeld is een pen die zich aanpast op het (nerveus) klikken van de gebruiker: door de klik zwaarder te maken word je er meer bewust van – welk effect heeft dat?

Toekomst

Maar er zijn meer voorbeelden, vertelt Bruns in het interview. Wat te denken van eetbare robots, die medicijnen kunnen afleveren in je lichaam, of platte pasta, die verandert in penne of farfalle zodra je het in kokend water gooit. De mogelijkheden voor tactiel design zijn, zeker nu (bio-)chemici steeds meer nieuwe spannende materialen ontwikkelen, werkelijk eindeloos.

Bruns leidt zijn studenten op voor de toekomst, zegt hij, iets wat veel andere ontwerpopleidingen vaak niet doen. Daar overheerst het visueel ontwerpen voor het scherm nog altijd. “We leiden onze studenten op voor iets wat nog niet bestaat. Dat betekent dat ze moeten kunnen omgaan met onzekerheid.”

Meer weten over het onderzoek van Miguel Bruns en hoe hij bouwt aan een tastbare toekomst, luister dan hier naar zijn interview met Lieven Scheire. Of ga naar je favoriete podcastplatform en zoek naar ‘Sound of Science’. Abonneer je op het kanaal om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen! 

 

Mediacontact

Henk van Appeven
(Communications Adviser)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen