‘Talking cells’: hoe de geheimen van cellen de landbouw en gezondheidszorg kunnen helpen

29 september 2021

In de nieuwste aflevering van onze podcast Science is here vertellen Maritza Rovers en Jordy van Asten over hun onderzoek naar cellen en hun avonturen in de wetenschapscommunicatie.

Wat hebben hartcellen en plantencellen met elkaar gemeen? Heel veel! In de nieuwste podcastaflevering van 'Science is here' praat presentator Barry Fitzgerald met promovendi Maritza Rovers en Jordy van Asten over hun onderzoek naar plantencellen en hartcellen, en hoe het ontrafelen van hun werking kan leiden tot sterkere gewassen en zelfgroeiend hartweefsel.

Kijk eens naar de levende wereld om je heen. Mensen, katten, honden, insecten, planten, en nog veel meer zijn allemaal opgebouwd uit biologische cellen. Al deze cellen hebben een membraan, bevatten DNA, en zijn de thuisbasis van ribosomen. Afhankelijk van waar de cellen zich in een dier of plant bevinden, hebben de cellen verschillende taken, maar dat wil niet zeggen dat cellen in verschillende soorten geen vergelijkbare ervaring hebben.

Neem bijvoorbeeld hartcellen en plantencellen. Ze kunnen in verschillende soorten voorkomen en in verschillende omgevingen leven, maar ze hebben een aantal dingen gemeen. Ze ervaren allebei krachten en mechanische spanningen, ze zijn afhankelijk van communicatie met soortgelijke cellen om hen heen, en ze vormen allebei lagen, of het nu in hartkleppen is of in plantenstructuren.

Bron: Shutterstock.

Veredeling van gewassen en regeneratie van hartkleppen

In de nieuwste aflevering van de Engelstalige podcast Science is here spreekt presentator Barry Fitzgerald met promovendi Maritza Rovers en Jordy van Asten (beiden verbonden aan de faculteit Biomedical Engineering) over hun werk aan respectievelijk plantencellen en hartcellen.

Rovers' onderzoek richt zich op de veredeling van gewassen. Veranderingen in ons milieu als gevolg van menselijke activiteit en onze groeiende bevolking betekenen dat er een dringende behoefte is aan gewassen die onze steeds veranderende omgeving kunnen overleven en tegelijkertijd voedzaam zijn.

Van Asten werkt aan de regeneratie van nieuw functioneel weefsel ter vervanging van ziek weefsel in het hart. Voor weefselmanipulatie is communicatie tussen cellen erg belangrijk, en als we het ‘geklets’ tussen cellen kunnen ontcijferen en controleren, kunnen we cellen misschien vertellen hoe ze nieuw weefsel moeten laten groeien om ziek weefsel te vervangen.

Wetenschapscommunicatie en FameLab

Daarnaast hebben zowel Rovers als van Asten meegedaan aan FameLab TU/e 2021. Ze praten over het belang van wetenschapscommunicatie, hun ervaringen met deelname aan de FameLab wetenschapscommunicatiewedstrijd, en wat ze in de toekomst hopen te bereiken op het gebied van wetenschapscommunicatie.

Luister naar het volledige gesprek tussen Maritza Rovers, Jordy van Asten, en presentator Barry Fitzgerald in de speler hieronder. Natuurlijk kun je de podcastaflevering ook beluisteren op je favoriete podcastplatform en zoeken op 'Science is here'. En vergeet je niet te abonneren op het kanaal, zodat je direct bericht krijgt zodra er nieuwe afleveringen beschikbaar zijn!

Mediacontact

Barry Fitzgerald
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen