Prestigieuze Vidi-beurs voor vier TU/e-onderzoekers

29 juni 2023

De oorsprong van zelfassemblage, datavisualisatie, het vergroten van de toegang tot betaalbare medicijnen en ultrasone beeldvorming zijn de onderwerpen waarvoor TU/e-onderzoekers de NWO-financiering ontvangen.

Vier onderzoekers van de TU/e hebben een Vidi-subsidie gekregen van NWO om hun innovatieve onderzoek verder te ontwikkelen. Janne-Mieke Meijer, Wouter Meulemans, Tugce Martagan en Ruud van Sloun ontvangen elk een beurs ter waarde van 800.000 euro waarmee ze de komende vijf jaar hun innovatieve onderzoek kunnen opzetten of voortzetten.

Foto: Janne-Mieke Meijer

Janne-Mieke Meijer: Het ontstaan van wanorde tijdens zelfassemblage ontrafelen

Tegenwoordig wordt de spontane zelfassemblage van nano- en microdeeltjes gebruikt voor de ontwikkeling van veel nieuwe en innovatieve materialen. Helaas ontbreekt het ons voor bouwstenen met specifieke vormen en interacties aan kritisch inzicht in de wanorde die ontstaat tijdens de assemblage. Bovendien is de controle onvoldoende, wat de fabricage en exploitatie van deze nieuwe materialen beperkt.

Het doel van het project van Janne-Mieke Meijer van de faculteit Applied Physics and Science Education is om op de kleinste schaal te ontrafelen hoe de eigenschappen van de deeltjes tijdens zelfassemblageprocessen leiden tot wanorde. Dit inzicht zal belangrijk zijn voor nano- en biomaterialen, en Meijer is van plan om nieuwe materialen te creëren als onderdeel van het project.

"Het is een eer om deze financiering te ontvangen te midden van zoveel getalenteerde collega's in het veld, en ik ben enthousiast om aan de slag te gaan met mijn nieuwe onderzoeksteam", zegt Meijer.

Meijer zal de financiering gebruiken om geavanceerd microscopisch onderzoek te doen naar hoe en wanneer wanorde ontstaat tijdens de zelfassemblage van kleine deeltjes. "We moeten deze processen begrijpen omdat veel toekomstige materialen afhankelijk zullen zijn van dit soort fabricageprocessen", merkt Meijer op. "En dat is goed nieuws voor materialen voor toepassingen in de gezondheidszorg en energieopslag."

Foto: Wouter Meulemans

Wouter Meulemans: Algoritmen voor effectieve informatievisualisatie

Gegevens worden vaak gevisualiseerd om analisten te helpen de gegevens beter te begrijpen en weloverwogen beslissingen te kunnen nemen. Om visualisaties automatisch te kunnen maken, zijn betrouwbare en nauwkeurige algoritmen nodig. Deze algoritmen moeten alle visuele elementen op een optimale manier plaatsen, zodat de visualisatie zo leesbaar mogelijk is voor de eindgebruiker. 

Visuele complexiteit wordt momenteel echter niet goed meegenomen in visualisatiealgoritmen, en dus ook niet in de visualisaties die ze maken. In plaats daarvan worden eenvoudige indicatoren gebruikt die zich niet goed verhouden tot visuele complexiteit, terwijl onvoldoende complexiteit de interpretatie belemmert.

Voor zijn Vidi-project zal Wouter Meulemans (faculteit Mathematics and Computer Science) visuele complexiteit integreren in algoritmen voor visualisatie, zodat de complexiteit expliciet gecontroleerd kan worden en een structurele afweging tussen verschillende kwaliteitsaspecten mogelijk wordt. Hierdoor kunnen de onderliggende gegevens, met hun trends en patronen, zo goed mogelijk worden weergegeven.

“Het is een geweldige kans om mijn onderzoekslijn te starten met een promovendus en een postdoc”, zegt een enthousiaste Meulemans. “Met dit team wil ik manieren ontwikkelen om informatie-visualisatie-algoritmes naar een hoger niveau te tillen. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!”

De impact van Meulemans’ onderzoek zou veelvoudig kunnen zijn: “Algoritmes die expliciet de visuele complexiteit controleren, zullen op betrouwbare wijze visualisaties van hoge kwaliteit van data creëren die gebruikers in staat stellen om complex gedrag en fenomenen in de natuur, wetenschap, maatschappij en het bedrijfsleven beter te begrijpen.”

Foto: iStockPhoto

Tugce Martagan: De toegang van patiënten tot levensreddende medicijnen verbeteren

Voor sommige patiënten bedraagt de prijs van veel medicijnen meer dan 100.000 euro per jaar. Hierdoor kunnen patiënten moeite hebben om toegang te krijgen tot deze levensreddende, maar dure medicijnen. Bovendien hebben verzekeringsmaatschappijen moeite om de kosten van de medicijnen te dekken.

In haar project zal Tugce Martagan van de faculteit Industrial Engineering and Innovation Sciences de productie van farmaceutische medicijnen onderzoeken vanuit het perspectief van overheden, de industrie, verzekeraars en apothekers. Ze probeert nieuwe stimulansen en overheidsbeleid te ontwikkelen om de toegang van patiënten tot betaalbare medicijnen te vergroten. Daarnaast zullen optimalisatiemodellen worden ontwikkeld om een kosteneffectieve en veilige productie van medicijnen in apotheken te realiseren.

Martagan: "Deze financiering geeft me de kans om de toepassingen van operations research-methodologieën in gepersonaliseerde geneeskunde en beleidsvorming in de gezondheidszorg te onderzoeken. Ik heb altijd al een passie gehad voor de gezondheidszorg en ik ben NWO dankbaar voor de steun en financiering om mij te helpen mijn passie te volgen."

Voor het project gaat Martagan twee PhD-onderzoekers werven en met hen samenwerken met een interdisciplinair team van eindgebruikers bestaande uit overheidsinstanties, industrie, verzekeraars, apothekers en patiëntenvoorvechters. "Ik kijk ernaar uit om te co-creëren met mijn collega's uit de Nederlandse life sciences en gezondheidszorg", voegt Martagan toe.

Foto: Ruud van Sloun

Ruud van Sloun: Neurowetenschappen geïnspireerde ultrasone beeldvorming

Ultrageluid, waarbij akoestische golven worden gebruikt om weefsel af te beelden, is de meest toegankelijke en duurzame medische beeldvormingstechnologie. Magnetic Resonance Imaging (MRI) is diagnostisch superieur, maar in vergelijking daarmee duur.

Voor zijn door Vidi gefinancierde project wil Ruud van Sloun (faculteit Electrical Engineering) de kwaliteit van ultrageluid dichter bij die van MRI brengen door een unieke, op de neurowetenschappen geïnspireerde benadering van beeldvorming te ontwikkelen.

"Ultrageluidsystemen moeten intelligente actieve waarnemers worden, net als onze hersenen", zegt van Sloun. "Het moeten systemen worden die niet alleen passief binnenkomende gegevens interpreteren, maar in plaats daarvan actief hun waarnemingen beïnvloeden om cruciale diagnostische informatie te maximaliseren."

Van Sloun is blij met de NWO Vidi-subsidie: "Het geeft me de vrijheid en het momentum om het onderzoek voort te zetten dat ik echt wil doen."

De grootste uitdaging voor van Sloun en het team van onderzoekers dat aan het project gaat werken, heeft betrekking op het ontwerp van autonome echografiesystemen. "'Hoe kunnen we autonome echografiesystemen ontwerpen die actief streven naar maximale diagnostische informatie voor elke patiënt?'. Dat is een belangrijke vraag die ik in dit project probeer te beantwoorden", voegt Van Sloun toe.

Over de NWO Vidi-beurzen

Vidi-beurzen zijn gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Met dit programma wil NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek stimuleren.

In totaal hebben dit jaar 551 onderzoekers een aanvraag voor een Vidi-beurs ingediend, waarvan 97 een beurs kregen. Dat komt neer op een toekenningspercentage van 18%. De verhouding tussen mannen en vrouwen van toegekende beurzen is 54 mannen en 43 vrouwen, met een toekenningspercentage van 18% voor zowel mannen als vrouwen.

Meer informatie over de subsidies hier.

Mediacontact

Barry Fitzgerald
(Science Information Officer)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen