Start bouw van uniek platform voor data-uitwisseling in de zorg

5 oktober 2021

Met het zogeheten Health Data Portal (HDP) kunnen voor het eerst medische gegevens van verschillende type instellingen worden uitgewisseld.

Het regionale samenwerkingsverband e/MTIC gaat deze maand starten met de bouw van een platform waarop voor het eerst medische gegevens van verschillende soorten instellingen in de gezondheidszorg veilig en anoniem kunnen worden gedeeld, zoals tussen ziekenhuizen, universiteiten en bedrijfsleven. Na jarenlange voorbereidingen moet het Health Data Portal (HDP) medio volgend jaar gereed zijn op regionale schaal. Daarmee speelt het ook een belangrijke rol in het landelijk netwerk van het door het Nationaal Groeifonds gefinancierde Health-RI project.

In de medische en wetenschappelijke wereld groeit de vraag naar een systeem dat de uitwisseling van data tussen verschillende instellingen op een veilige en eenvoudige manier mogelijk maakt. Waar data-uitwisseling binnen een enkele instelling, zoals een ziekenhuis, vaak goed is vastgelegd, ontbreekt momenteel in de praktijk een systeem om dat tussen verschillende instellingen te doen, zoals tussen ziekenhuizen en universiteiten.

e/MTIC – een groot regionaal samenwerkingsverband op het gebied van medische technologie tussen de TU/e, Philips, Catharina Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum en het Expertisecentrum Kempenhaeghe – is nu het eerste consortium dat met de implementatie van een medisch data-platform is gestart, het Health Data Portal (HDP), dat de muren van een enkele instelling overstijgt.

Doorbraken in de zorg

“We zien dat onderzoekers graag gebruik maken van informatie die van verschillende bronnen afkomstig is. Als je bijvoorbeeld het verband tussen hart- en vaatziekten en een moeilijke zwangerschap wil onderzoeken, heb je data uit verschillende domeinen nodig. Daarmee kom je tot doorbraken in de zorg”, betoogt Kees van der Klauw, manager ecosysteem bij e/MTIC.

“In de praktijk is daar nog geen systeem voor ontwikkeld, waardoor promovendi meer tijd kwijt zijn aan het regelen en verzamelen van de data, dan met het daadwerkelijke onderzoek. Dat willen we veranderen. De uitdaging hierbij is groot, want je hebt te maken met de ethiek, privacy en juridische aspecten over verschillende typen instituten.”

In de praktijk is daar nog geen systeem voor ontwikkeld, waardoor promovendi meer tijd kwijt zijn aan het regelen en verzamelen van de data, dan met het daadwerkelijke onderzoek.

Opschalen over vakgebieden heen

Het is de bedoeling om het HDP in eerste instantie op regionale schaal uit te rollen. e/MTIC streeft ernaar in de zomer volgend jaar een eerste implementatie van het systeem draaiende te hebben, zodat het gestructureerd delen van data over verschillende partijen mogelijk is. Vanaf dat moment kan het systeem worden opgeschaald over vakgebieden heen, dankzij het gebruik van gemeenschappelijke methodes en infrastructuren.

Dit gebeurt binnen het publiek-privaat initiatief Health-RI, dat als doel heeft om een geïntegreerde landelijke infrastructuur voor gezondheidsdata te realiseren en hiervoor eerder dit jaar 69 miljoen euro toegezegd kreeg uit het Nationaal Groeifonds. Daarbij kijkt e/MTIC samen met Health-RI zowel naar de technische ondersteuning als de (juridische) randvoorwaarden en afspraken die nodig zijn om het HDP tot een succes te maken.

e/MTIC is een van de acht regionale knooppunten van Health-RI. De universitair medische centra (UMC’s) vertegenwoordigen de overige zeven regionale knooppunten. Vandaag vindt de kick-off plaats van het Health-RI-project.

Ervaringen delen

Van der Klauw: “Wij pakken nu de handschoen op en kunnen onze architectuur en ervaringen vervolgens delen met andere instellingen en knooppunten. Door alle knooppunten van Health-RI vervolgens aan elkaar te knopen, wordt een groot ecosysteem gecreëerd. Het is de bedoeling dat dit uiteindelijk leidt tot een landelijk overkoepelend systeem, waarbij ook eerstelijnspartijen en zelfs commerciële organisaties als farmaceuten zijn betrokken.”

“We weten immers dat data-analyse een steeds grotere rol gaat spelen in de preventie, diagnostiek en behandeling van nagenoeg alle aandoeningen, de beheersing van kosten en verbetering van zorg. Dus het belang van dit systeem en de doelstelling voor het realiseren van een nationale geïntegreerde gezondheidsdata-infrastructuur is voor iedereen duidelijk.”

Fast track to clinical innovation

Carmen van Vilsteren, Director Health at TU/e en Chair of Eindhoven MedTech Innovation Center (e/MTIC): “Vanaf de oprichting van e/MTIC wisten we dat we een HDP nodig zouden hebben om onze ambitie -fast track to clinical innovation- te realiseren. Ik ben zeer verheugd dat we nu gaan starten met de bouw, zodat we het op nationaal niveau zo spoedig mogelijk kunnen inzetten.”

Frans Raaijmakers
(Science Information Officer)
Barry van der Meer
(Head of Department)

Het laatste nieuws

Blijf ons volgen